fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Stok Kodu (SKU) Nedir ?

Stok Kodu (SKU) Nedir? E-ticaret yapanlar firmalar için neden önemlidir?

Perakendecilik konusunda deneyimli misiniz veya ilk işinizi açmaya mı hazırlanıyorsunuz? Birden fazla üründen oluşan envanteriniz mi var, yoksa stoğunuzu sınırlı tutuyor ve tek bir üründe uzmanlaşıyor musunuz? Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazanız veya çevrimiçi bir pazar yeriniz var mı? Cevabınız ne olursa olsun, muhtemelen bir yerinde SKU mimarisine sahipsiniz veya bir tane eklemek istiyorsunuz.

E-ticaret yaparken ya da perakende mağazacılığın temelinde ürünler bulunur.E-ticarette ürün takiplerinin yapılabilmesi ve ürünlerin karışmaması kolay takibinin yapılması için stok kodu kullanılması gerekmektedir.Peki stok kodu nedir ne işe yarar yazımızın devamında bu konulara yer verdik.

Stok kodu nedir?

E-ticaret sitenize ekleyeceğini ürünlerin, birbiriyle karışmasını önlemek ve ürün stok takiplerinin kolay bir şekilde yapılmasını sağlamak için her bir ürün için verilen özel numara ya da kodlara stok kodu denmektedir. Ürünleri numaralandırarak (belirli bir kod vererek) ürün takibi yapmanıza işlevsel bir çözüm getiren stok kodu SKU harfleriyle ifade edilir. İngilizcedeki Stock Keeping Unit tanımının kısaltılması ile ifade edilen SKU’nun tam çevirisi stok tutma birimidir.

Stok kodu yalnızca satıştaki değil, satışa hazır halde bulunan ürünlerin depolama çözümü olarak da kullanılır. Bir kodlar sistemi olan stok kodu, altyapı sistemlerinin bazılarında SKU olarak da ifade edilebilir. Dolayısı ile bu tanımada aşina olmanız önemlidir.

Stok kodu ne işe yarar?

Stok kodları, üretilen ürünler için ayrı ayrı olacak şekilde belirlenir. Aynı zamanda stok kodları sayesinde satılan ürünlerin de, E- ticaret analizlerine yansıması sağlanır. Ürün fiyatları, ürün seçenekleri ve ürünlerin takip edilmesi; stok kodları sayesinde kolay bir işlem haline dönüşecektir. Stokta bulunan ürünlerin birbirine karışmaması için, yine üreticiler tarafından ürüne belirli bir kod tanımlanmaktadır. Bu kodlama tekniği, aynı zamanda perakende mağazalarda stok seviyelerinin tespitinde de önemli bir yer tutar. Karlı bir şekilde sistemi devam ettirmek isteyen mağazacılar, bu sayede stok kodu oluşturmak için gerekli çalışmaları yaparlar.

Stok kodlarını belirlerken nelere dikkat etmeliyiz?

Numara sırasının benzersiz olduğundan emin olarak başlangıç yapabilirsiniz. Birbiriyle ardışık sayılardan kaçınmalısınız. Adlandırma modeliniz için hatırlamanız gereken birkaç nokta aşağıda belirtilmiştir:

  • 8 ila 12 karakter arasında kalın
  • Sayıya bir harfle başlayın
  • Başlangıç sayısı olarak aslan 0 kullanmayın
  • Biçimi anlaşılması kolay tutun
  • Her harfin ve sayının bir anlamı olduğundan emin olun

Stok kodunun önemi nedir?

Stok kodları sayesinde; üretimden çıkan ürünün depolanmasında, sevkiyatında, satış işlemlerinin tanımlanmasında ve muhasebe kayıtlarının tutulmasında büyük bir kolaylık sağlanmış olur. Genel olarak barkod numaraları ile stok kodları aynı olsa da, son yıllarda E- ticaret firmaları bu iki kodu ayrı şekilde belirlemektedir. Stok kodları sayesinde ürünlerin fiyatlarının oluşturulmasında kullanılacak maliyetler de, firmaya sistematik şekilde iletilmiş olacaktır. Bunun yanında stok kodlarının meydana getirildiği dijital sistemler, firmanın düzenli satış rakamlarını ve kar miktarlarını da ortaya çıkarmakta başarılı işlem gerçekleştirecektir.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares