fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

E-Ticarette Ürün Fiyatlandırması Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli ?

E-ticaret yapan ya da e-ticarete yeni başlayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri olan e-ticarette ürün fiyatlandırması yaparken nelere dikkat etmeliyiz sorusuna bu blog yazımızda yer verdik. Alışverişi etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Bu faktörler arasında belki de en önemlisi ve tüketicinin davranışını oldukça etkileyen ise, fiyat olarak karşımıza çıkıyor. Alışveriş esnasında ihtiyacımız olsun ya da olmasın ürünlere bakarken fiyat faktörü, karar vermede oldukça etkili olmaktadır.

Fiyat Nedir?

Mal ve hizmetlerin para cinsinden ifadesine fiyat denir. Tüketicilerin mal ve hizmetleri kullanmak veya elde etmek için vazgeçmeye razı olduğu değerlerin toplamıdır.

Fiyat: Ürün, dağıtım ve tutundurma bileşenleri maliyet oluştururken pazarlama bileşenleri içinde tek gelir getiren bileşendir.

Marka Odaklı Fiyatlandırma 

Marka odaklı fiyatlandırma stratejisi genelde belli bir müşteri kitlesine sahip, marka bilinirliği yüksek seviyede olan firmaların uyguladığı bir stratejidir. Bu stratejiye bir örnek vermek gerekirse Apple tam olarak bu stratejiye uygundur. Apple’ın ürünleri piyasaya nazaran her zaman biraz daha pahalıdır. Ama Apple müşterilerine hep şunu vaad eder: benim ürünümün tasarımı çok daha farklı, statünü yükseltecek… Bu ve benzeri duygusal faktörleri devreye sokarak yüksek fiyatlandırma stratejisini uygulamaktadır.

Maliyet Odaklı Fiyatlandırma 

En temel fiyatlandırma stratejisinin maliyet odaklı fiyatlandırma olduğunu söyleyebiliriz. Alınan x ürün firmaya belli bir miktara mâl olmuştur ve bu maliyetin üzerine işletmenin kârı eklenerek ürünün satış fiyatı elde edilir. Bu stratejide hesap edilen noktalar şunlardır: ürünün ham maddesi, tedarikçiden mâl ediliyorsa bunun maliyeti, paketlemesi ve son olarak lojistik masrafları göz önünde bulundurulur. Bu hesap edilen maliyetlerin üzerine işletmenin kârı koyulur ve ürün fiyatı oluşturulur.

İlk Ürüne Özel Fiyatlandırma 

Sektörde olmayan yeni bir ürün üretildiğinde bu ürün yüksek fiyat belirleme stratejisidir. Söz konusu yeni çıkarılan ürünün rakibi ve benzeri çıkmaması durumunda sektörde o ürünü satan tek firma haline dönüşür ve fiyatı istediği gibi belirleyebilir. Bu süreç aynı sektördeki başka bir firmanın benzer bir ürün çıkarttığı zamana kadar devam edebilir. O ürün çıktıktan sonra ise rekabet oluşacağından ürünün fiyatı aşağı çekilecektir. Gerçi günümüzde e-ticaret sektöründe rekabet oluşmaması imkansız gibi görünüyor. E-ticarete yoğun talep olması sebebiyle bir ürünü sadece tek bir firmanın satması zor gözüküyor.

Paket Halinde Fiyatlandırma 

Müşterilerinizin ilgi duyabileceği birden fazla ürünü bir araya getirerek, ürünlerin tamamı için fiyatlandırma yapılmasıdır. Ürünler paket paket satıldığı takdirde ürünler müşteriye daha ucuza gelmiş oluyor. Hal böyle olunca müşteriler bir tane ürün alacaksa bunu öğrendiğinde birden fazla ürün almaya yöneliyor. Firmalar da satış hacimlerini daha yükseklere çekebilmek için ürünlerini paket halinde satma yoluna gidebiliyorlar.

İndirimli Fiyatlandırma 

İndirimli fiyatlandırma genelde yeni açılan e-ticaret işletmelerinin tercih ettiği bir stratejidir. Siteye yeni müşteriler çekebilmek ve bilinirliği biraz da olsa artırabilmek için uygulanan bir sistemdir. Bu fiyatlandırma metodu çok uzun süre devam etmemektedir. Genelde ya yeni açılışlarda ya da kampanya dönemlerinde uygulanmaktadır. İndirimli fiyatlandırma stratejisinin devam etmesi durumunda firma, hem kendi kâr marjını hem de sektörde bulunan firmaların kâr marjlarını ciddi ölçüde düşürebilir. Bu da herkesin zarar etmesi anlamına gelir.

Psikolojik Fiyatlandırma 

Psikolojik fiyatlandırma stratejisinde ürün fiyatları küsüratlı (99.99TL gibi) bir şekilde verilmektedir. Bu stratejinin amacı insanlara psikolojik olarak ucuzmuş hissiyatı vermektir.

Talep eğrisi: Belirli bir dönemde farklı fiyatlardan satışa sunulacak ürün miktarını ifade eder.
• Normal şartlar altında talep ve fiyat arasında ters ilişki mevcuttur.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares