fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

E-Ticaret’te Kargo Yönetimi Nasıl Yapılır?

Merhabalar bu yazımızda sizlere e-ticaret yaparken kargo süreçlerinizin yönetimini hakkında kısa ipuçları vereceğiz. Pandeminin de etkisiyle özellikle son zamanlarda yaygınlaşan e-ticaret firmaları, Instagram butikleri, müşterilerine çok sayıda gönderi yaptığı için rekabetin yüksek olduğu internetten satış yapan tüm firmalar için kargo anlaşması büyük bir önem taşıyor. Lojistik entegrasyonlarının bir parçası olan kargo entegrasyonları, kargo şirketleri ile e-ticaret sitesi arasında kurulan bir sistemdir. Kargo şirketine bağlı olarak bazı farklılıklar göstermekle birlikte kargo entegrasyonları, genel bir standartla işlemlerine devam etmektedir. 

E-Ticarette Kargo Anlaşması

Konu e-ticaret olunca hem satıcı hem de alıcı için kargo sürecini yönetme ve anlaşma şartları çok önemlidir. Kargo anlaşması yapmadan önce detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Bu araştırma sırasında anlaşılması beklenen kargo şirketinin web sitesi, anlaşma şartları ve size sunabilecekleri imkanlar detaylıca incelenmelidir. Tüm şirketler anlaşma şartlarını web sitelerinde sergilemektedirler, ancak erişememeniz halinde telefondan kargo firmalarının destek birimleri üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Kargo firmalarıyla yaptığınız anlaşma ile ürünlerinizi daha düşük maliyetlerle müşterilerinize ulaştırabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız anlaşmaya göre kargo firması her gün belirli saatlerde mağazanıza gelerek kargo yapacağınız ürünleri sizin için toplar. Anlaşma sağlayabileceğiniz kargo firmalardan bazıları şunlardır;

  • PTT
  • Aras Kargo
  • Sürat Kargo
  • Yurtiçi Kargo
  • MNG
  • UPS

Hangi kargo firması ile çalışacağınızı seçerken dikkatli olmanız gerekmektedir. Şube yaygınlığı, gönderim seçenekleri (aynı gün teslimat, kapıda ödemeli kargo gibi) ve müşteri hizmetleri gibi etkenlere bakabilirsiniz. Müşterinizin herhangi bir durumda kargo firmasıyla yaşayacağı deneyim de sizin markanızı olumlu veya olumsuz etkileyecektir. Şubeden teslimat ve iade gibi süreçlerde kargo firmasının ulaşılabilir ve çözüm sağlayıcı olması büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebeple müşterilerinize güvenilir hizmet sağlayacak firmaları tercih etmelisiniz.

Ürüne göre değişen gönderim ücretleri:

Sitenizde yer alan ürünlerin ebat ve ağırlık gibi niceliklerinin değişkenlik gösterdiği durumlarda bunu tercih edebilirsiniz. Bu durumda ürün özelliklerine göre farklı gönderim bedelleri belirleyebilir, bu maliyetleri müşterinize iletebilir ve istedikleri hizmeti seçmelerini sağlayabilirsiniz.

Sabit fiyat politikası: Tüm ürünlerinizde sabit bir gönderim sunabilirsiniz. Benzer boyut ve ağırlığa sahip standart bir ürün çeşidine sahipseniz en iyisi bu seçenek olabilir.

Ürün paketi bir pazarlama aracı olup müşteri deneyiminin en önemli parçasını oluşturmaktadır.

Satmakta olduğunuz ürünün müşteriyle ilk buluştuğu an müşterinin markanıza ve ürününüze olan ilk izlenimini oluşturur. Yani ürünün paketi ve o paketin açılması müşteri deneyiminin bir parçasıdır. Ürünlerinizin paketlemesine göstereceğiniz özen, farklı tasarım, kişisel dokunuşlar… Firmanız için olumlu bir izlenim bırakmış olucak ve müşterinin markanızı tekrar tercih etmesine büyük fayda sağlamış olacaktır.

Sorunsuz bir kargo deneyimi yaşatmak

Mutlaka ilgi çekici ve kişisel dokunuşlarınızın olduğu paketler kullanın

Sıradan bir kutuyla gönderim yapmak yerine, üzerinde markanızın logosu bulunan bir kutuyla gönderim yapmak marka bilinirliğinizi arttırıcak ve markanıza değer kazandıracaktır . Gönderimlerinizi yaparken, marka isminizin görünür olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu sadece müşteriniz için değil, müşteriniz kutuyu çöpe attığında da size tanıtım katkısında bulunacaktır. Örneğin, bazı e-ticaret siteleri, gönderim yaptıkları kutuların tasarımında çok ilginç bir yöntem olarak, kutunun tekrar kullanılabilmesini sağlıyorlar. Geri dönüşüm açısından değil, satın alan müşteri açısından kullanılabilirlik sağlıyorlar. Kutular, tasarımları gereği, şık bir görüntüye sahiptirler ve içerisinde bulunan katlanabilir bölmeler sayesinde müşteri, kutuyu bir kalemlik veya saklama kabı gibi kullanabiliyor. Markanızın her zaman müşterinin gözünün önünde olmasını ve hatırlanmasını sağlayacak bu yöntemlere başvurmak, maliyetlerinize çok etki etmeyeceği gibi, tanınırlığınıza ciddi katkılarda bulunacaktır.

Paketlere küçük hediyeler ekleyin

Müşterileriniz, beğendikleri ürün ellerine geçtiğinde satın aldıkları hizmetin karşılığını alırlar. Beklentileri de bu yöndedir. Fakat ürünle birlikte küçük bir hediyeyi ücretsiz olarak gönderirseniz, müşterilerinize beklentilerinden daha fazlasını vermiş olursunuz.

Paketinizin sağlam gittiğine emin olun

Gerektiğinden fazla paketleme malzemesi, koruyucu köpük kullanmaktan çekinmeyin. Gerekirse koli boyutunu büyütün ancak müşterinize ürünün sağlam gittiğinden emin olun. Müşterileriniz ürünün ellerine ulaşması için zorunlu olarak bir bekleme sürecinden geçiyorlar. Eğer bu sürecin sonunda ellerine geçen ürün hasarlıysa, müşteri için çok büyük zaman kaybı ortaya çıkacaktır. Sadece zaman kaybı değil, markanız için de inanılmaz bir değer kaybı oluşacaktır. Bu gibi durumların ortaya çıkmaması için, mutlaka paketlemenize çok özen göstermelisiniz.

Bütün bu unsurları dikkatlice ele aldığınızda müşteri memnuniyetinizi arttırarak kârlı bir kazanç elde etmenizi sağlayacak e-ticaret faaliyetlerinde bulunabilirsiniz.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares