fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (9-17 Temmuz)

Uzun bir tatilin ardından pazartesi iş telaşına hızla dönmüş bulunmaktayız. Bu uzun tatil döneminde e-ticaret gündeminde neler yaşandığını sizler için derledik. Gündemden haberdar olmak için aşağıdaki başlıklara hızla bir göz atmanızı öneririz.

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

E-ticaret sektör devlerinden biri olan Hepsiburada, “Efsane Gençlik” platformu ile üniversiteli gençlere özel avantajlar sunmaya başlıyor.

Pazaryerleri arasında bir ilke imza attığını belirten Hepsiburada, platforma “edu.tr” uzantılı mail adresi ile kayıt olan genç öğrencilere özel ayrıcalıklar sağlıyor. Bu ayrıcalıklar arasında bedava kargo, sürpriz indirimler, kazandıran listeler gibi birbirinden çeşitli kampanyalar mevcut. 

İşte aşamalar sırasıyla şu şekilde:

2022’nin ilk yarısında Hepsiburada’da en çok satılan kitap kategorisi çocuk kitapları oldu.

Hepsiburada’nın verilerine göre, bu yılın yarısına kadar 210 binin üzerinde birbirinden farklı kategorilerde kitaplar satın alındı. En çok satılan kitap kategorileri ise sırasıyla şu şekilde:

  1. Çocuk
  2. Edebiyat
  3. Eğitim
  4. Kişisel Gelişim
  5. Araştırma-inceleme

En çok tercih edilen kitaplarda ilk sırayı Uzman Psikolog Esra Ezmeci’nin “İz Bıraktığın Kadar Varsın” kitabı aldı. Ardından çocuk kitapları kategorisinde ilk sırada Angela Mcalister’in “Cesur Fırfır-İlk Okuma Kitaplarım”, edebiyat kategorisinde Türk Edebiyatı’nın vazgeçilmeyen klasiklerinden Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna”, çocuk kitapları kategorisinde Aleksandra Mizielińska ve Daniel Mizielinski’nin “Atlas”, edebiyat romanları arasında Matt Haig’in “Gece Yarısı Kütüphanesi”, kişisel gelişim kategorisinde geçtiğimiz sene başında kaybettiğimiz değerimiz psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın? Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler”, edebiyat romanları arasında bir diğer kitap Zülfü Livaneli’nin “Balıkçı ve Oğlu”, yine çocuk kitapları kategorisinde Sandra Lebrun ve Loic Audrain’in “Büyük Sorular Kitabım” ve dünya klasiklerinden olan George Orwell’in “Hayvan Çiftliği” kitabı takip etti.

Trendyol ile Müze Mağazacılığı hızla dijitalleşiyor.

E-ticaret sektör lideri olan Trendyol, dijitalleşmenin yaygınlaşması için hayatın hemen her alanına müdahil olma konusunu başarıyla sürdürmeye devam ediyor. Sanatçıları sanatseverlerle buluşturduğu Trendyol Sanat platformunın yanı sıra “Türkiye’nin Müzeleri Trendyol’da” hareketi ile de müzelere ait özel eserlerden el yapımı tasarımlara uzanan geniş bir yelpazeyi kültürel mirasa değer veren alıcılarına sunuyor. Zeugma, Efes, Topkapı Sarayı, Pera, Adatepe Zeytinyağı gibi online mağazası olan müzeler Trendyol’da tek çatı altında toplanarak 400’ü aşkın ürün Türkiye’nin her köşesine kolayca ulaşabiliyor. Platform linkine buradan ulaşabilir, satışta olan eserler arasında kültürel bir gezintiye çıkabilirsiniz.

E-TİCARET İLE İLGİLİ GENEL BAŞLIKLAR

Klima, derin dondurucu ve beyaz eşya satışları bayramda arttı.

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği’nin (EDER) kurucu üyesi ve Projesoft CEO’su Yüksel Eminoğlu, bayram alışverişlerinde klima, derin dondurucu ve beyaz eşya satışlarında artış görüldüğünü, aynı zamanda online sanal poslardan satın alımların da %42’ye yükseldiğini belirtti. E-ticaret tüketicilerinin ve satış hacminin her yıl katlanarak büyüdüğünü, tatil ya da bayram dönemlerinde de online alışverişlerin belirgin düzeyde artış gösterdiğini bildirdi.

Türkiye, çok kanallı satışta en fazla ivme kazanan ülke oldu.

Özellikle pandemi ile birlikte yükselen dijitalleşme ve e-ticaret sektörü, çok kanallı perakende alışverişin de ön plana çıkmasına ve tercih edilmesine önemli ölçüde katkı sağladı. Google’ın 8 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye, son iki yılda çok kanallı perakendecilikte en fazla yol kateden ülke olarak ilk sırada yer aldı.

NielsenIQ’nun araştırmalarına göre, Türkiye’de e-ticaret, 2022’nin ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre %68 büyüme gösterdi.

Dünyanın önde gelen pazar araştırma şirketlerinden NielsenIQ’nun araştırmalarına göre; Türkiye’de online alışverişin alışkanlık kazanmasıyla birlikte önemli bir büyüme gösteren hızlı tüketim ürünleri grubu toplam satışlarının yüzde 5.7’sini kapsıyor. 2021 yılında pandeminin de etkisiyle e-ticaret sektöründe 2020’ye kıyasla %88’lik bir büyüme gözlenmişti. E-ticaret, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise 2021’in ilk çeyreğine kıyasla %68 büyüme kaydederek dinamik büyüme trendini devam ettirdi. Bebek giyim kategorisi, en çok öne çıkan kategori olurken, bunu atıştırmalıklar ve sıcak içecek kategorileri izledi. Online satışların mevcut hacmi zaten geniş olan Güney Kore, Çin gibi ülkelerde gelişim göstermeye devam ettiği dikkat çekerken; sivrilen pay artışları ABD, Meksika, TÜrkiye ve Rusya’da gerçekleşti. Türkiye, online hızlı tüketim satışlarında öne çıkan ülkeler olarak Avrupa’da Birleşik Krallık ve Fransa’nın ardından üçüncü sırada yer aldı.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram, içerik üreticilerini sevindirecek bir reklam modeli denemesinde!

Instagram, profil akışında görüntülenecek reklam modelini test ediyor. Bu modelle birlikte bir kullanıcının profilini görüntüleyenler, -kullanıcı reklamın profilinde gözükmesine izin verdiği taktirde- aynı kullanıcının profilinde reklam görebilecek ve böylece içerik üreticileri reklamlardan daha farklı bir yöntemle gelir elde edebilecek.

Markalar ve içerik üreticileri Instagram pazaryerinde buluşacak.

Instagram Business paylaştığı bir gönderiyle, markaların içerik üreticileriyle buluşabileceği pazar yerinin testlerine ABD’de başladığını duyurdu. Meta Business Suit üzerinden masaüstü deneyimi sunan şirket, markaların kendilerine uygun içerik üreticileriyle eşleşebilmeleri adına cinsiyet, yaş, takipçi sayısı, içerik kategorisi gibi filtreleri uygulayabilmelerine olanak tanıyor. Sadece markalar değil, aynı zamanda içerik üreticileri de talep doğrultusunda “ilgilenen içerik üreticileri” olarak markalara ulaşabiliyor.

Bunun gibi pek çok özelliği içinde barındıran Instagram pazaryerinin çok yakında dünya genelinde kullanıma açılması bekleniyor.

TikTok’un müthiş yükselişi dikkat çekmeye devam ediyor.

TikTok, dünya genelinde son zamanların en hızlı büyüyen sosyal medya platformu olarak sivriliyor. Sensor Tower tarafından yayınlanan “Q1 2022: Store Intelligence Data Digest: Worldwide App Downloads Reached 37 Billion Last Quarter” raporunda, Çin merkezli TikTok’un 2022’nin ilk çeyreğinde dünya çapında en çok indirilen uygulama olduğu grafiklerle paylaşılıyor.

TikTok, toplam 3.7 milyar indirme sayısına ulaşarak Meta’ya ait olmadan hızla büyüyen tek uygulama oldu. Ebeveynler için çocuklarının dijital aktivitelerini güvenilir ve dengeli kullanmaları adına takipte kalmalarını sağlayan bir firma olan Qustodio’nun araştırmalarına göre çocuklar, TikTok uygulamasında YouTube’dan %62 oranında daha fazla zaman harcıyor ve TikTok’u günde ortalama 23 dakika daha uzun süre izliyorlar.

Meta’nın Cambria Projesi “Quest Pro” olarak adlandırılacak

Facebook, Instagram, Whatsapp gibi sosyal medya platformlarının çatı şirketi olan Meta’nın metaverse platformlarını en ileri düzeyde deneyimleyebilmek için “Project Cambria” adı altında geliştirdiği sanal gerçeklik (VR) başlığının adının Quest Pro olacağı ortaya çıktı. Fiyatının ise 800 dolardan fazla olacağı öngörülüyor.

Elon Musk 44 milyar dolarlık anlaşmayı feshettikten sonra Twitter hisseleri %11 düştü.

Geçtiğimiz hafta cuma günü Elon Musk’ın avukatı, sahte hesap ve botların söylenenden daha fazla olması odağıyla Twitter’ı satın almaktan vazgeçtiklerini, anlaşmayı feshettiklerini duyurmuştu. Ardından Twitter hisseleri pazartesi günü %11 düşerken, aynı zamanda Musk’ın da CEO’su olduğu Tesla firmasının hisselerinde de %6,5 düşüş yaşandı. Yaşanan bu ciddi hisse kaybının ardından Musk’ın anlaşmanın sona ermesiyle ilgili Twitter yönetimiyle alay eden bir içerik yayınlaması Twitter için bardağı taşıran son damla oldu ve konuyu mahkemeye taşıma kararı aldı.

Görünen o ki, iki taraf için uzun sürecek bir mahkeme savaşı başlıyor.

Not: Taraflardan biri feshederse 1 milyar dolarlık bir fesih ücreti ödemek zorunda kalacaktı.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares