fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (23-30 Ocak)

PAZARYERLERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon, “Randevulu Teslimat” seçeneğini faaliyete geçirdi.

Amazon, Türkiye’deki pazar payını artırmaya devam ediyor. Müşterilerinin alışveriş deneyimlerini kolaylaştıracak hizmeti ‘Randevulu Teslimat‘ seçeneğini yaygınlaştırmaya başlıyor. İlk etapta Türkiye’nin sadece belirli illerinde faaliyete geçilen Randevulu Teslimat hizmetinin detayları ise şu şekilde:

Uygun ürünler ve teslimat adresleri için ödeme sırasında Randevulu Teslimat seçeneği sunulur. Randevulu Teslimat seçeneğini seçtiğinizde, sipariş verirken seçtiğiniz gün ve saatte ürünleriniz teslim edilir. Amazon hesabınızda oturum açtıysanız ve varsayılan adresiniz Randevulu Teslimat için uygun bir adres ise, ödeme sayfasında Randevulu Teslimat seçenekleri arasından dilediğiniz gün ve saat aralığını seçerek siparişinizi tamamlayabilirsiniz.

Amazon Randevulu Teslimat hizmetinin tüm Türkiye’de henüz faaliyet göstermediğini, ilk etapta sadece belirli 35 ilde ve bölgelerde Randevulu Teslimat hizmeti sunulduğunu tekrar hatırlatalım. Aynı şekilde Randevulu Teslimat seçeneği yalnızca Amazon tarafından gönderilen ürünlerde geçerlidir; pazaryeri satıcıları tarafından gönderilen ürünler için geçerli değildir. Prime üyesi olmayan Amazon müşterileri, Randevulu Teslimat hizmetinden gönderim başı 29,90 TL karşılığında faydalanabilecek. Amazon Prime üyeleri ise amazon.com.tr üzerinden yaptıkları alışverişlerde ‘Amazon Randevulu Teslimat’ hizmetine ücretsiz erişmenin yanı sıra alışveriş ayrıcalıklarından da faydalanmaya devam edecek.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Dünya çapında e-ticaretin en çok büyüdüğü yer Meksika: Mercado Libre oldu.

Mercado Libre México’nun CEO’su David Giesen, 288.000 Meksikalı ailenin gelirlerinin çoğunu bu platformdan elde ettiğini doğruluyor. Latin Amerika’da e-ticaret ve finansal hizmetler lideri bir teknoloji şirketinin CEO’su olan David, son üç yılda Meksika’nın dünya çapında elektronik ticarette en hızlı büyüyen ülke olduğunu açıkladı. “2019 yılında %35 büyüdü; 2020 yılında pandemi nedeniyle %81 büyüdü. Geçen yıl büyüme yavaşladı ama iyi bir hızla devam ediyor: %27. Yurdun farklı bölgelerinde önümüzdeki yıl açacağımız yeni mağazalarla birlikte yurt içinde e-ticaret sektörü hızlanarak devam edecek, altyapı yatırımlarımıza devam edeceğiz. Lojistik ağımızı da genişleteceğiz. Platformda satılan ürünlerin %90’ından fazlası kendi lojistik ağımız tarafından teslim ediliyor.”

Meksika, Mercado Libre’de satılan ürünlerin hacmi ve adetleri açısından Brezilya’dan sonra Latin Amerika’daki en büyük ikinci pazardır.

Kaynak: Mexico Daily Post

ABD’deki alışveriş uygulamaları her bir çeyrekte en az 100 milyon kez indirildi.

Sensor Tower’ın son raporu, Kara Cuma indirmelerinin 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor. Özellikle alışveriş uygulamaları için önemli bir zamanı işaret eden son çeyrek tatil sezonunda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki alışveriş uygulaması indirmeleri, ekonomik zorluklara rağmen sabit kalmaya devam etti. İndirme sayıları her bir çeyrek için hemen hemen %3 arttı. ABD’deki en iyi 100 alışveriş uygulaması, 2019’un 4. çeyreğinden bu yana 100 milyon indirmeyi sürdürdü. 2022’nin 3. çeyreğindeki indirme büyümesi 2022’nin 2. çeyreğine göre yalnızca %3 artarken, bu çeyrek, 2019’dan bu yana üçüncü çeyreklerin tamamında en fazla indirmeyi gerçekleştiren çeyrek oldu.

Kaynak: Webrazzi

DİJİTAL DÜNYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Hızlı bir şekilde yaşamlara dahil olan ChatGBT’den gelişmeler.

  • Kullanıma sunulduğu andan itibaren yapay zeka uygulamarının en popüleri haline gelen ChatGPT, ücretli kullanım seçeneğini hizmete sundu. Aylık 42 dolar ödeyerek üye olanlar yoğun kullanım anlarında kuyruğa takılmama, daha hızlı yanıt alma ve yeni işlevlerden öncelikli faydalanma gibi ayrılacalıklara sahip olacak. Ücretsiz kullanım seçeneği ise şimdilik devam ediyor.
  • ChatGPT’ye ilk yatırımı 2019’da yapan ve 2021’de ikinci tur ile perçinleyen Microsoft şirkete “birkaç milyar dolar daha” yatırım yapacağına yönelik haberleri doğruladı. Bu karar doğrultusunda ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, iki kurum arasındaki işbirliğini daha da derinleştirecek. Merkezinde Microsoft’un bulut bilişim hizmeti Azure yer alıyor olsa da işbirliğinin Windows ve Office gibi popüler ürünleri de kapsayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
  • ChatGPT ile rekabette arayı açan OpenAI en çok Google’ın çatı şirketi Alphabet’i endişelendiriyor. Şirketin kurucu ve ortakları Larry Page ve Sergey Brin’in karşı hamle olarak bu yıl içinde 20 yapay zeka ürününü kullanıma sunacağı iddia ediliyor. Bunlar arasında arama odaklı bir chatbot da olması söz konusu.
  • ChatGPT hizmeti geçtiğimiz hafta İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen “Dünya Ekonomik Forumu”na da damgasını vurdu. Pek çok oturum ve panelde böylesi bir teknolojinin bugün ve yarına yönelik fırsat ve riskleri ele alındı.
  • Amazon, ChatGPT ile şirketin ticari sırlarını konuşmamaları konusunda çalışanlarını uyardı.

Kaynak: Dünya Halleri / 82

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram, 2023’te postlara daha fazla odaklanacak.

Instagram’a sadık olanlar için iyi haber! Instagram başkanı Adam Mosseri, platformun video içeriklerini öne çıkarmak için çok uğraştığını ve 2023’te postları daha fazla odak noktası haline getirmeye çalışacağını söyledi. Mosseri bu yorumu, IG Stories’de yürüttüğü haftalık Soru-Cevap dizisinin bir parçası olarak yaptı.

Mosseri: “2022’de özellikle reels paylaşımlarına aşırı odaklandığımızı ve temelde çok fazla video ve yetersiz post içeriği gösterdiğimizi düşünüyorum. Ama artık bu durumu dengeleyeceğiz; yani birinin ne sıklıkta postları ve videoları beğendiği ve yorum yaptığı gibi analizler kabaca eşitlenecek. Bu da uygulamadaki akışın dengeleneceğine dair iyi bir işarettir.” Mosseri ayrıca, postların uygulama için temel odak noktası olmaya devam edeceğini ve bu açıdan doğru dengeyi korumanın kilit nokta olacağını belirtiyor.

Kaynak: Social Media Today

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares