fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (19-26 Eylül)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon’un karbon emisyonu yılda yaklaşık %5 milyon mil azalacak.

Amazon.com destekli (AMZN.O) Infinium Salı günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıldan itibaren e-ticaret devinin kamyon filosu için düşük karbonlu elektroyakıt tedarik edeceğini söyledi. Infinium’un karbon atığı ve yenilenebilir enerji ile oluşturulan fosil bazlı bir yakıt alternatifi olan elektroyakıt tedarikinin, Amazon’un karbon emisyonlarını yılda yaklaşık 5 milyon mil seyahat için azaltacağı belirtildi. Teknoloji devi, elektroyakıtları başlangıçta Güney Kaliforniya’daki orta mil filosunda kamyonlarda kullanmayı planladığını söyledi.

Amazon, 2021’de yenilenebilir bir elektroyakıt çözüm sağlayıcısı olan Infinium’a yatırım yapmıştı. Bu, iklim değişikliğinin etkisini azaltmaya yardımcı olmak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek adına, şirketlere yatırım yapmak için 2020’de başlatılan 2 milyar dolarlık bir yatırım programı olan Amazon’un İklim Taahhüdü Fonu’nun bir parçasıydı.

ABD’deki Amazon satıcıları, müşterine ücretsiz pazarlama e-mailleri gönderebilecek.

E-ticaret devi Amazon’da her geçen gün satıcı sayısı daha da artmakta. Amazon Kuzey Amerika Satış Ortağı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Benjamin Hartman yaptığı açıklamada, “Markalar Amazon mağazasında hızla yeni müşteriler kazanabiliyor, ancak müşteri yaşam boyu değerini artırmak için geliştirilmiş araçlara ihtiyaç duyduklarını dile getirdiler” dedi. Bu talebe karşılık Amazon, Tailored Audiences adlı programı test etmeye başladı. Program 2023’ün başlarında tüm ABD’li satıcılara kullanıma açılacak olup; aracın satıcılara ücretsiz olarak sunulacağı, yeni şablonlarla ve e-mail tasarımlarıyla düzenli olarak geliştirileceği duyuruldu.

Öte yandan müşteriler, isterlerse Amazon ve markalardan gelen pazarlama e-maillerini devre dışı bırakabilecekler. Amazon Sözcüsü Patrick Graham CNN Business’a yaptığı açıklamada, “Müşteriler her zaman ne tür tanıtım ve pazarlama e-postaları alabileceklerini kontrol edebilirler ve her zaman vazgeçme hakları var” dedi.

Teknosa’da kiralama dönemi başladı.

Geçtiğimiz haftalarda Teknosa ile KiralaBunu.com’un iş birliği yaptığını sizlerle paylaşmıştık. Birkaç aydır pazaryeri olarak yenilikçi hizmetlerini çeşitlendirmeye devam eden Teknosa, Türkiye’de tüketici elektroniği kiralama sektörünün öncüsü kiralabunu.com ile iş birliği yaparak ürün kiralama hizmetini başlattı. Buna göre teknosa.com üzerinden 200’e yakın ürün için kiralama hizmeti sunulurken; ürünlerini seçen tüketiciler, doğrudan kiralabunu.com sitesine yönlendirilerek akıllı telefon, kulaklık, saat, oyun ekipmanları gibi birçok ürünü kiralayabilecek.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Shopify, alışveriş alışkanlıklarını değiştirecek AR teknolojilerini deniyor.

E-ticaret platformu Shopify, şu sıralar yapay zeka ile görüntü oluşturma araçlarını kullanarak internetten alışverişin geleceğini değiştirebilecek bir prototip hazırlığında. Bu prototipi hazırlayan kilit isimlerden biri, şirketin artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik başkanı Russ Maschmeyer. Bir diğer isim ise Maschmeyer’ın iş birliği yaptığı Sergey Galkin. Galkin, The AR isimli şirketin artırılmış gerçeklik ve 3B sanatçısı.

İlk olarak Sergey Galkin, aşağıdaki demo videosunu paylaşarak Twitter halkını bu prototipten haberdar etti ve oldukça da ses getirdi. Galkin, videoyu paylaşırken şunları söylemiş:

“Bugün sahip olduğumuz teknolojiyle alışverişin nasıl olabileceğini hayal etseydik ne olurdu?
• Yapay zekanın metinlerden oluşturduğu görüntüler
• Artırılmış gerçeklikle giysinin bedene uyumu
• Sesli asistan
Saniyeler içinde müşteri için otomatik olarak özelleştirilmiş bir ürün oluşturuyoruz. Ne düşünüyorsunuz?”

E-ticaret devinin artırılmış gerçekliğin e-ticarete entegre olmasına öncülük ettiği bir ekosistem çok yakında gibi gözüküyor.

Toptancıların e-ticaretteki payı hızla artıyor.

Şangay merkezli küresel pazar araştırmaları kuruluşu Facts and Factors’ün yeni araştırmasına göre, 2020’de 7,35 trilyon dolar olan işletmeler arası e-ticaret (B2B e-ticaret) pazar büyüklüğü, 2026 yılında dünya genelinde 18,57 trilyon doları geçecek. Flipkart, Amazon, Indiamart gibi kilit piyasa oyuncularının satış, gelir ve stratejilerinin analiz edildiği rapor, son tüketiciyi hedefleyen klasik e-ticaretteki (B2C e-ticaret) büyümenin, yönünü şimdi de şirketler arası e-ticarete çevirdiğini gösteriyor.

İnternet üzerinden kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimine alışan kitlenin, iş için toptan alışveriş yapacağı zaman da artık benzer bir hizmeti almak istediğini ifade eden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “Son aylarda toptan satış yapan şirketlerden B2B’ye özel e-ticaret altyapı talebi inanılmaz arttı. Adeta patlama var diyebiliriz. Biz de bu talepleri karşılayabilmek için şirketler arası e-ticarete yönelik yeni modüller geliştirdik. Bayilere göre fiyat grubu tanımlama, asortili satış sistemi, cari hesap üzerinden satış, ön sipariş, çoklu dil seçeneği ve ülkelere göre farklılaşan ödeme yöntemleri gibi. Şirketler arası e-ticaret sitesi talebi, klasik e-ticaret sitesi talebini aşmaya başladı” dedi.

Ürün içeriği ve fiyatlandırmanın kişiselleştirilebilmesi, müşterilerin satın alma modellerinin yapay zeka ile tanınabilmesi ve satın hızlandırması nedeniyle B2B e-ticaretin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyümeye başladığı bilgisini veren Çiğdemli, “Mağaza içi alışverişten çevrimiçi alışverişe dramatik geçiş, şimdi B2B ticaret deneyimini de dönüştürüyor. Bunun birçok nedeni var, ancak ana nedenlerden biri, enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlara ek olarak, tedarik zinciri gecikmeleri ve kıtlıkların fiyatlandırmaları tüm dünyada olumsuz etkilemiş olması. Bu durum daha akıllı B2B ticarete olan talebi de artırdı. Diğer bir sebep, ev eşyalarından marketlere kadar her şey için çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin kusursuz, kişiselleştirilmiş deneyimlere alışmış olmaları. Benzer deneyimi toptan alışverişte de yaşamak istiyor artık insanlar” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

İnternette 1 dakikada neler olduğunu açıklayan “Data Never Sleeps 10.0” 2022 raporu yayınlandı.

Sosyal ağlar, eğlence, iş, alışveriş vb. için internete giderek daha fazla bağımlı hale geldiğimiz son yıllarda, insanlar neredeyse tüm eylemleri için en güvenilir çözümü internet olarak görüyor.
Bu konuya bir bakış açısı sağlayan ve düzenli olarak her yıl veri paylaşımı yapan Domo ekibi, bu yıl onuncusunu hazırladığı “Data Asla Uyumaz” raporunu yayınladı.

Rapora göre her 1 dakikada;

  • Facebook’ta kullanıcılar tarafından 1.7 milyon içerik paylaşılıyor.
  • Instagram’da 66 bin fotoğraf paylaşılıyor.
  • Twitter’da 347.2 bin tweet paylaşılıyor.
  • Snapchat’te 2.43 milyon snap gönderiliyor.
  • Youtube’da toplam 500 saatlik videolar yükleniyor.
  • Amazon’da 443 bin dolarlık alışveriş yapılıyor.
  • 231.4 milyon e-mail gönderiliyor.
  • 16 milyon mesaj gönderiliyor.
  • Google’de 5.9 milyon arama yapılıyor.

Raporun tümüne aşağıdaki görselden erişebilirsiniz.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares