fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (18-25 Temmuz)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Pazarama ve istegelsin güçlerini birleştirmek üzere iş ortaklığına imza attı.

Türkiye’nin tamamen online ilk süpermarketi olan istegelsin ile satıcılar ve tüketiciler için hayatı ve e-ticareti kolaylaştırmayı hedefleyen online alışveriş platformu -İş Bankası’nın iştiraki-Pazarama, güçlerini birleştirerek iş ortaklığına imza attı. istegelsin CEO’su Dehşan Ertürk, Pazarama ile gerçekleştirdikleri iş birliği ile ilgili olarak; iki ekibin güçlerini birleştirerek hızla ve uyumla entegrasyon sürecini tamamladıklarını, böylece tüketicilere ulaştıkları kanalları çeşitlendirmeyi hedeflediklerini söylerken, Pazarama Genel Müdürü Serkan Uğraş Kaygalak da istegelsin ile iş birliğine imza atmaktan gurur duyduklarını, ortaklıkla birlikte ürün gamını genişlettiklerini ve hizmet kalitesini artırdıklarını ifade etti. Tüketicilerin Pazarama’da gerçekleştireceği ilk alışverişe %10, sonraki her alışverişe %2 MaxiPuan avantajının yanı sıra, istegelsin ile gerçekleşen iş birliğine özel olarak 250 TL üzeri siparişlere +50 TL Pazarama MaxiPuan kampanyası ile oldukça avantajlı bir alışveriş deneyimi sağladıklarını da ekledi.

Türkiye’nin öncü e-ticaret platformu GittiGidiyor 18 Temmuz itibariyle tamamen kapatıldı.

eBay, sektördeki sıcak rekabet nedeniyle çekilme kararı aldıklarını açıklamıştı. eBay’ın Türkiye pazarından çekileceğini açıklamasının ardından Türkiye’nin 5 Şubat 2001’de kurulan öncü pazaryeri Gittigidiyor da yaptığı resmi duyuru ile platformun kapatılacağını bildirmişti. 18 Temmuz Pazartesi itibariyle Gittigidiyor tamamen kapatıldı. Artık site üzerinden alışveriş yapılamıyor. Hesabım sayfası 5 Eylül 2022’ye kadar, Müşteri Hizmetleri de 30 Eylül 2022’ye kadar hizmet vermeye devam edecek.

Hepsiburada, gerçekleştirdiği basın toplantısıyla yeni üyelik modeli Premium’u tanıttı.

Geçtiğimiz haftanın bülteninde Hepsiburada’nın Premium üyelik modelini açıkladığını bildirmiştik. Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ’ın ev sahipliği yaptığı basın toplantısı, markanın reklam yüzü olan Cem Yılmaz’ın da katılımıyla gerçekleşti. Emirdağ, Hepsiburada Premium ile sağlayacakları ek avantajların kullanıcıların hayatını kolaylaştırmasını, böylece alışveriş süreçlerini bir üst seviyeye taşıyarak inovatif bir deneyim yaşatmayı amaçladıklarını belirtti.

Markanın reklam yüzü olan Cem Yılmaz ise, “Türkiye’de e-ticaret sektörüne yön veren milli bir marka ile çalışmak bana şevk veriyor. Tamamen Türkiye’de geliştirilen, sektörde bir dönüm noktası olacak bir deneyimi birlikte duyuruyoruz. Ben böyle bir yeniliğin, yerli sermayeli bir Türk şirketi tarafından, baştan sona Türkiye’de geliştirilip Türkiye’de hizmete sunulmasını görmekten gurur duyuyorum” dedi.

İşte Hepsiburada Premium’un farkları:

Amazon’dan Hepsiburada’ya CEO transferi!

Şubat 2019’dan beri Hepsiburada’nın CEO’su olan Murat Emirdağ, 1 Ocak 2023 itibariyle görevini Amazon’un global üst düzey yöneticilerinden Nilhan Onal Gökçetekin’e devrediyor. Murat Emirdağ, kendi isteğiyle görevine Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam edecek.

Nilhan Onal yeni göreviyle birlikte Hepsiburada’nın bir parçası olacak olmanın ve Türkiye’ye dönmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederken, Murat Emirdağ da Nilhan Onal’ın Hepsiburada’ya kayda değer katkılar sağlayacağını ve fark yaratmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Kobiler Trendyol ile e-ihracat yaparak dünyaya açılıyor!

Trendyol’un son yıllardaki inovatif gelişimlerinin bir diğeri de ülke ekonomisine katkı sağlama hedefi ile yürüttüğü e-ihracat hareketidir. Bu hareket kapsamında yerli üreticiler ürünlerini globaldeki müşterilerine ulaştırıyor. Almanya’daki müşterilere özel açtığı trendyol.com/de platformunun yanı sıra Avrupa’nın 27 ülkesini trendyol.com/en platformunda Türk üreticilerle buluşturuyor. E-ihracattaki payını artırmayı hedefleyen Trendyol, 2023’te ihracat harcamalarını 1 milyar dolar olarak belirlerken, 5 yıl içinde e-ihracatın toplam satışları içerisindeki payını %33’e çıkarmayı planlıyor.

Aynı zamanda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile gerçekleştirdiği iş birliği ile BMD üyesi olan Türk markalarını global pazarlara taşıyarak ülkeye döviz girişine ve Türk markalarının da globalde bilinirliğini artırmasına katkı sağlıyor.

KOBİ’leri ve üreticileri dijitalleştirmek adına pek çok iş birliği gerçekleştiren Trendyol, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile de “Yöresinden Ürünler” programını başlattı. Bu sürdürülebilir kalkınma programı ile yerli üreticiler, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve Türkiye’de yetişen toplam 688 adet coğrafi işaretli ürünü Trendyol Yöresinden Ürünler alanında alıcılarına ulaştırabilecek.

Amazon, küresel iklim krizine karşı elektrikli araçlarla teslimat denemesi gerçekleştiriyor.

Amazon, geçtiğimiz perşembe Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir elektrikli otomobil üreticisi olan Rivian ile anlaşma gerçekleştirdiklerinin duyurdu. Elektrikli araçlarla teslimat denemesi şimdilik ‘Baltimore, Chicago, Dallas, Kansas City, Nashville, Tennessee, Phoenix, San Diego, Seattle, St. Louis gibi şehirlerde başlayacak. 2022’nin sonuna kadar yüzden fazla şehirde binlerce elektrikli aracı kullanıma açmayı planlayan e-ticaret devi, 2040’a kadar sıfır karbon seviyesine ulaşarak tüm teslimat araçlarını elektrikli cihazlar aracılığıyla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Amazon.com.tr üzerinde kurumsal fatura düzenlemek artık mümkün!

Amazon’da merakla beklenen bir özellik olan kurumsal fatura düzenleyebilme artık kullanımda. Kurumsal fatura oluşturabilmek için ise öncelikle Ticari Vergi Mükellefi bilgilerinin doldurulması gerekiyor. Kurumsal fatura talebinde bulunmak için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekiyor:

  • Amazon.com.tr sayfasının sağ üstünde yer alan Hesabım seçeneğine tıklayın.
  • Açılan sayfada, “Sipariş ve alışveriş tercihleri” altında yer alan “Vergi mükellefi ve fatura bilgileri” seçeneğine tıklayın.
  • “Vergi Mükellefi ve Fatura Bilgileri” altında yer alan “Yasal ad” ve “Kayıtlı adres” bilgilerini doldurun.
  • Son olarak “Ticari Vergi Mükellefi” seçeneğine tıklayın ve KDV kayıt numarası türünüVergi Numarası bölümünü doldurarak tamamlayabilirsiniz.
  • Sonraki alışverişlerinizde otomatik olarak ticari fatura alabilmek için “Gelecekteki satın alımlarımda ticari fatura almak istiyorum” seçeneğini aktive edin.
E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

TÜİK’in Temmuz 2022 verilerine göre tüketici güven endeksi %7,4 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2022’ye ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. Temmuz tüketici güven endeksi Haziranda 53,4 iken Temmuzda %7,4 oranında artış gösterek 68’e yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Temmuz 2022

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, alt endeksleri ve değişim oranları, Temmuz 2022

Not: Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

İklim krizi e-ticaret sektörünü kökten dönüştürüyor.

Son yıllarda da önemi gittikçe artan “sürdürülebilirlik” ekolüne hemen her sektör dahil olmaya başladı. Keza son günlerde artan mevsim sıcaklıklarıyla ilgili ülkelerin gündemlerinden eksik olmayan manşetler de küresel ısınma vaziyetini tekrar tekrar hatırlatıyor. Bu mecburiyetin e-ticaret sektörünün dinamiklerini de dönüştürmeye başladığı görülmekte. TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “Yakında üreticiler etiketlerde su ayak izini, geri dönüştürülür malzemeden üretilip üretilmediğini de yazmak zorunda olacaklar. Çevreye duyarlı olan Z kuşağı zaten bunu talep edecek” dedi. Su tüketiminin çok fazla olduğu bir sektör olan tekstilde, bugün pek çok markas, ürünlerine geri dönüştürülebilir etiketlerini eklemeye başladı bile. 

Tüketicilerin, insani bir sorumluluk olarak dünya kaynaklarına olan duyarlılıklarını artırmaya başladığı, özellikle bu krizin tam da ortasına doğan Z kuşağı tüketicilerinin dünyaya daha az yükü olan ürünleri tercih etme taleplerinin olduğu söylenebilir.

Karbon ayak izi, su ayak izi, sürdürülebilir malzemelerle üretim gibi başlıkları önemseyen marka öncülerinin çok yakın zamanda elektrikli teslimat araçları, tekstilde susuz üretim teknolojileri gibi ilkelerle e-ticaret sektörünün kökten dönüşüm sürecini başlatacağı öngörülüyor. 

Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi ile “fijital ticaret” faaliyetleri başlıyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından ticaretin ve özellikle ihracatın geliştirilmesine yönelik oluşturulan Uzak Ülkeler Stratejisi ile birlikte Türk markalarının bilinirliğinin artırılması amaçlanıyor. Bu proje ile birlikte Türk ürünleri için uzak ülkelerin marketlerinde raflar kiralanacak. Şu an için toplam 18 hedef ülke belirlenirken, bu ülkeler;

Amerika kıtasından

  • ABD
  • Kanada
  • Meksika
  • Brezilya
  • Şili

Asya kıtasından

  • Çin
  • Japonya
  • Güney Kore
  • Pakistan
  • Hindistan
  • Endonezya
  • Malezya
  • Tayland
  • Filipinler
  • Vietnam

Afrika’dan

  • Güney Afrika
  • Nijerya

Okyanusya’dan

  • Avustralya oldu.

Strateji göre belirlenen hedefler ise şu şekilde:

  • Hedef ülkelerde yapılacak olan görsel ve yazılı reklam&pazarlama faaliyetleri yoğunlaştırılarak destekler artırılacak.
  • Dizi, film, oyuncu, dijital oyunlar vb. aracılığıyla ürün yerleştirme çalışmaları teşvik edilecek.
  • Hedef pazar olarak alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar önceliklendirilecek.
  • İlgili ülkenin önemli pazaryerlerinde de eş zamanlı olarak e-ihracat destek mekanizmaları kurulacak.
  • Uzak ülkelere ihracatta önemli yollar katetmiş Türk firmalarının ihracatçılara mentörlük yapacağı mekanizmalar hazırlanacak.
  • Dış temsilciliklerin de desteğiyle ilgili ülkelerdeki e-ticaret, e-pazaryerleri ve sosyal platformlar için eğitim programları düzenlenecek ve kurulacak olan E-İhracat Bilgi Platformu sayesinde üretici ile ihracatçıların pazara ve ticarete giriş konusunda bilgilendirilmeleri sağlanacak.
  • Uzak ülkelerle hava yolu taşımacılığındaki maliyetlerin düşürülmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek.

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Uzak Ülkeler Stratejisi raporuna ve kitapçığına buradan erişebilir, konu ile ilgili tüm detayları inceleyebilirsiniz.

Emojipedia, alfabesine 31 yeni sembol ekledi.

Dijitaldeki evrensel dil olarak nitelendirilebilecek emoji alfabesi her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Emoji ailesine son eklenen 31 sembol arasında deniz anası, karga, eşek, farklı renkte kalpler, zencefil, kaval gibi ilginç semboller de var.

Shopify, son fulfillment hamlesi “Deliverr” ile satıcılar için lojistiği basitleştirmeyi amaçlıyor.

Shopify, yakın zamanda Deliverr’ı satın almasını tamamladı. Deliverr Amazon, Walmart, eBay gibi pazaryerleriyle entegre olan bir e-ticaret fulfillment girişimidir.

Son birkaç yılda, e-ticaret sektörü fulfillment alanında önemli gelişimler gösteriyor. Shopify da önce 2019 yılında depo otomasyonu teknoloji sağlayıcısı olan 6 River Systems’ı satın alarak fulfillment süreçlerini iyileştirmişti. Şimdi de Deliverr firmasını satın alarak satıcıların lojistik süreçlerini A’dan Z’ye kolaylaştırmayı hedefliyor.

Shopify’ın lojistik grubunun CEO’su Aaron Brown, fulfillment alanında yapılan son yazılım güncellemeleriyle, lojistik süreçlerin oldukça kolaylaşacağının yanı sıra siparişlerin %70’inin iki gün veya daha kısa sürede teslim edileceğini de belirtti.

Tüm bu hamlelerin, Shopify’ın fulfillment ile ilgili önemli planlarının parçası olduğu söylenebilir.

Shopify, içerik oluşturucuların satışlarını artırmak için YouTube ile iş ortaklığı yapıyor.

Shopify geçtiğimiz hafta Salı günü, satıcıların video platformu üzerinden satış yapabilmelerine olanak sağlamak adına Alphabet Şirketi’nin (Google ve Google’a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu konglomerattır.) alt kuruluşu olan YouTube ile bir iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Kanadalı şirket, kendi e-ticaret mağazalarını açan çok sayıda içerik üreticisinden yararlanmaya çalışıyor. 

Google ile mevcut bir ortaklığın üzerine inşa edilen ortaklık, satıcıların çevrimiçi mağazalarını, aylık 2 milyardan fazla kullanıcıya ulaşan YouTube ile entegre etmelerine olanak tanıyacak. Satıcılar canlı yayınlar sırasında ürünleri etiketleyip sabitleyebilecek. İsteğe bağlı olarak videoların altında bulunan alanda seçilmiş bir ürün listesi gösterebilecek ve aynı zamanda ürünlerini öne çıkarmak için de YouTube kanallarına bir mağaza sekmesi ekleyebilecek. Oluşturulan mağaza sekmesi Shopify ile eşleşerek stok senkronizasyonu sunacak.

Shopify’ın ürün, pazaryerleri ve içerik oluşturucular direktörü Amir Kabbara, YouTube ile gerçekleştirdikleri bu ortaklığın, dönüşüm oranını ve dolayısıyla şirket için önemli bir başarı metriği olan ürün hacmini artırmaya yardımcı olacağını söyledi.

Market zinciri önce siparişi iptal etti, sonra ürüne zam yaptı! Tüketici şikayetinin ardından, Rekabet Kurumu’ndan kaçamadı.

Son zamanlarda sık sık denk geldiğimiz haksız rekabet örneklerinin, Ticaret Bakanlığı’nın tedbirleri ve takipleri ile önüne geçilmesi planlanıyor. E-ticaret kanun teklifinin mecliste kabul edilmesiyle birlikte 1 Ocak 2023 itibariyle de yeni yaptırımların yürürlüğe gireceğini paylaşmıştık. Bu süreçte firmaların tüketicileri aldatmaya yönelik fiyat değişiklikleri hala devam ediyor. 

Rekabet Kurulu’na gelen son şikayetlerden biri, zincir marketin elinde olmayan bir ürünü tüketiciye satarak sonrasında iptal etmesi ve fiyatını yükseltmesi üzerineydi. İncelemeye göre market, indirim kampanyasıyla 430 gram çiçek balını 17,69 liradan satışa sundu, tüketici de bu ürünü satın aldı. Ancak siparişten birkaç gün sonra ürün tedarik edilemediği gerekçesiyle sipariş iptal edildi. Ürünün tedarik edilerek tüketiciye gönderilmesi gereken 30 günlük süre geçmeden de aynı ürünün 12,30 liralık zam ile 29,99 liralık yeni fiyattan satışa sunulduğu tespit edildi. 

Enflasyonla mücadele etmeye çalışılırken, firmaların indirim oyunları da ortaya çıkarılıyor. Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, e-ticarette tüketiciyi yanıltıcı reklam, indirim, kampanya vb. örnekleri mercek altına alacağını ve gerekli cezaların uygulanacağını bildiriyor. 

Kargo sektörünün müşteri memnuniyeti en yüksek markası Yurtiçi Kargo oldu.

Tüketici şikayetlerini markaların çözümleriyle buluşturan bir platform olan Şikayetvar, kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre, 2022 yılının müşteri deneyimi en başarılı markalarını belirledi. Buna göre 2022 yılının ilk 6 ayında da kargo sektörünün en başarılı markası Yurtiçi Kargo oldu.

Twentify’ın gerçekleştirdiği araştırmalarda da tüketiciler en fazla Yurtiçi Kargo’yu tercih ediyor. Tercih sebeplerini belirleyen kriterler ise sırasıyla şu şekilde: Teslimatın daha hızlı olması (%51), paketlerin eksiksiz teslim edilmesi (%50) ve paketlerin belirtilen zamanda teslim edilmesi (%47).

Screen Shot 2022-06-07 at 14.55.49

PTT’den yöresel ürünlere %30 kargo indirimi!

Türkiye’de kargo, posta, bankacılık ve e-ticaret gibi pek çok farklı alanda 2 asıra yakındır hizmet sağlayan PTT A.Ş., özel günler için düzenlediği ulusal kargo indirimlerinin yanı sıra bölgesel ve lokal olarak düzenlediği fırsatlarla da lojistik süreçlerini kolaylaştırmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor. Kastamonu PTT Başmüdürlüğü tarafından düzenlenen Yöresel İndirim Kampanyası sayesinde üreticiler/satıcılar, Kastamonu’nun en önemli yöresel ürünlerinden Taşköprü Sarımsağı, Kastamonu Pastırması, Tosya Pirinci, Kastamonu Tarhanası, Çekme Helva, Kastamonu Simidi, bal ve siyez ürünlerinin kargolarını PTT Kargo aracılığıyla %30 indirimli gönderebiliyor.

  • Pazaryerlerinin en güncel PTT Kargo fiyatlarını incelemek için tıklayın.
  • PTT AVM’ye özel PTT kargo fiyatlarını incelemek için tıklayın.
SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram’da DM üzerinden alışveriş yapabilme dönemi başlıyor!

Instagram, e-ticaret odaklı geliştirmelerine devam ediyor. Meta’nın Kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, Instagram’da yaptığı bir sohbette e-ticaret odaklı yeni alışveriş özelliğini duyurdu. Gelen yeni özellikle birlikte kullanıcılar sohbet eder gibi alışverişlerini tamamlayabilecekler. Özellik ilk olarak yalnızca seçili pilot ülkelerdeki Instagram kullanıcıları tarafından deneyimlenebiliyor. Özellikte ödeme yöntemi olarak çatı şirket Meta’nın dijital ödeme hizmeti olan ‘Meta Pay’in altyapısının kullanıldığı belirtildi.

Instagram’da nitelikle işletme hesabı sahipleri, aynı zamanda sohbet esnasında da ürün vitrinlerini sergileyebilecek; tüketiciler satın alım gerçekleştirmek istediğinde kontrol panellerinde bulunan “Sohbette ödemeler” e tıklayarak ya da sohbet ekranındaki “$” (döviz) simgesini seçerek ödeme talep edebilecekler. DM yoluyla yapılan ödemeler, platformun ödeme ortağı PayPal aracılığıyla korunacak. Satın alım sonrası yaşanan sorunlarda satıcıya ulaşılmadığı taktirde de sorun Facebook’a bildirilerek para iadesi gerçekleştirilebilecek.

Instagram’a harita özelliği geliyor! Yakındaki işletmeler kolayca görüntülenebilecek.

Mark Zuckerberg’in paylaştığı hikayeye göre Instagram haritaları üzerinden çok yakında tüm işletmeler görüntülenebilecek. Kullanıcılar bu sayede yakınlarındaki popüler işletmeleri keşfedebilecek, aynı zamanda aradıkları yerleri de görebilecekler. İşletmelerin listesi belirli kriterlere göre de filtrelenebilecek.

Instagram, yeni özellikle birlikte kullanıcıların şunları yapabileceklerini söylüyor:

  • Daha fazla bilgi edinmek için en son haberlere, en popüler gönderilere ve etiketlenen konumların ilgili kılavuzlarına göz atabilecekler.
  • Aramayı daraltmak için işletmeleri kategorilerine göre filtreleyebilecekler.
  • Gelecekte tekrar ziyaret etmek için konumları bir koleksiyona kaydedebilecekler.
  • Arkadaşlarına veya gruplara DM yoluyla işletmeleri paylaşabilecekler.

Facebook, tek bir hesaba bağlı beş adede kadar profil ekleme özelliğini test ediyor.

Sosyal medya devi, test aşamasındaki bu yeni özellik ile kullanıcıların bağlantı kurmak istedikleri yakın arkadaş, akraba, iş arkadaşları gibi belirli gruplara özel Facebook paylaşımları yapabileceklerini, birkaç tıklama ile farklı profilleri arasında geçiş yapabileceklerini söylüyor. Böylece özellik, akışı spesifik içeriklerle doldurabilme imkanı verirken, kişilere ya da gruplara özel duyuru, açıklama vb. içeriklere de kolaylık sağlamış oluyor.

2022’de en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya uygulamaları şaşırtmadı. Fakat listenin devamında hiç duymamış olabileceğiniz uygulamalar da var!

2022’nin en çok kullanılan ve kullanıcıların en favori olarak nitelendirdiği uygulamaların listesini sizler için derledik. Listenin üst sıralarında yer alan uygulamaları bugün hemen herkes biliyor ve kullanıyor. Dolayısıyla listede bulunan pek çok uygulama size şaşırtıcı gelmeyebilir. Fakat listeye bakarken henüz keşfetmediğiniz, adını ilk kez duyabileceğiniz uygulamalar da olabilir. En çok kullanılan ve kullanıcıların en favori uygulamalarına göz atalım.

Dünyanın En Çok Kullanılan Sosyal Platformları

2.91 milyar aktif kullanıcıyla dünya nüfusunun neredeyse yarısının Facebook’u hala kullandığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla dijital reklam ve pazarlama çalışmalarınızda Facebook’a da pay vermeniz gerektiğini hatırlatalım.

Listede farklı olduğunu düşündüğümüz uygulamalar ve işlevleri aşağıdadır:

Douyin: ByteDance tarafından Eylül 2016’da Çin’de piyasaya sürüldü ve Eylül 2017’de Endonezya’da yayılmaya başladığında uluslararası pazara uygun olması için uygulamaya TikTok ismi verildi. TikTok ve Douyin neredeyse aynı kullanıcı arayüzüne sahip olmasına rağmen birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir. Douyin, insanların yüzlerine göre daha fazla arama yapabilen bir video içi arama özelliği, otel satın alma, otel rezervasyonu yapma ve coğrafi etiketli incelemeler yapma gibi diğer özellikleri de içerir. 

QQ: Çinli teknoloji devi Tencent tarafından geliştirilen bir anlık mesajlaşma yazılım hizmeti ve web portalıdır. QQ, çevrimiçi sosyal oyunlar, müzik, alışveriş, mikroblog, filmler ve grup ve sesli sohbet yazılımı sağlayan hizmetler sunar.

Sina Weibo: 2009’da Çin’de piyasaya sunulan bir mikroblog sitesidir. Altyapı olarak Twitter ve Facebook sitelerinin karması gibi olduğu düşünülen sosyal paylaşım ağıdır.

Kuaishou: Beijing Kuaishou Technology Co., Ltd. tarafından 2012’de geliştirilen bir video paylaşım mobil uygulamasıdır. Çin’in Tier 1 olarak nitelendirilen gelişmiş şehirleri dışındaki kullanıcılar arasında popülerdir. TikTok’un rakibi olarak görülmektedir.

“Hep mi Çinli platformlar” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 O zaman listenin devamında yer alan Amerikan platformlarına geçelim.

Reddit: 2005’te kurulan Amerikan sosyal haber, tartışma platformudur. Platforma kayıtlı kullanıcılar bağlantı, metin, fotoğraf, anket ve video içerebilen gönderiler paylaşabilir, diğer kullanıcılar da bu gönderileri oylayarak gönderinin sayfada üste çıkmasını veya alta inmesini sağlayabilirler. 

Quora: 2009’da kurulmuş olup kullanıcılar tarafından sorular sorulan, cevaplanan, değiştirilen ve düzenlenen bir soru-cevap platformudur.

Çin’in ve Hindistan’ın ardından Amerika’nın dünya nüfusunda kalabalık bir orana sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hiç duyulmayan bu platformların en çok kullanıcıya sahip olması pek de şaşırtıcı gözükmüyor.

Favori Sosyal Medya Platformları

En fazla kullanıcıya sahip olmasa da WhatsApp kullanıcılar tarafından en sevilen sosyal ağ. Evet, Instagram, Facebook, TikTok’tan bile fazla. Yalnızca bireysel iletişim için değil, profesyonel olarak da kullanılabildiği için WhatsApp’ın seveni çok fazla.

Snapchat uygulamasının web sürümü tanıtıldı.

18 Temmuz Pazartesi günü Snap firmasının yaptığı açıklamada, fotoğraflı mesajlaşma uygulaması Snapchat’in web sürümünü tanıtarak, kullanıcıların bilgisayarlarından sohbet etmelerine, fotoğraf çekmelerine ve görüntülü arama yapmalarına olanak tanıdıklarını söyledi.

Şirket, özelliğin 18 Temmuz’dan itibaren Snapchat+ abonelerine özel olacağını ve Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki abonelerle başlayacağını söyledi.

Web için Snapchat, yakında piyasaya sürülecek olan Lenses ile birlikte ileti tepkileri ve sohbet yanıtı gibi özellikleri içerecek.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares