fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (15-22 Ağustos)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Komisyonu ortadan kaldıran yeni pazaryeri: Vartabi

İstanbul – Mihrabat Korusu’nda tanıtımı yapılan yerli e-ticaret sitesi Vartabi, mağaza sahiplerinin en büyük şikayeti olan komisyonu ortadan kaldırarak farklı bir model tercih ediyor.

Vartabi’nin e-ticarete farklı bir soluk getireceğini söyleyen Genel Müdür Gonca Soyluoğlu, satışlardan komisyon değil, yıllık kira bedeli alındığı için Vartabi’yi dijital AVM olarak nitelendirdiklerini anlattı.

Mevcutta 3000’den fazla satıcı ve 3 milyondan fazla ürün çeşidi bulunan Vartabi’de 150 kişi istihdam ediliyor.

Diğer pazaryerlerinden farklı olarak ise şu ayrıcalıklar öne çıkıyor:

  • Satıcı ve tüketici arasında doğrudan iletişim kurulabiliyor. Yani, “Satıcıya Ulaş” butonu ile mağazanın iletişim bilgileri görüntülenebiliyor.
  • Tüketicilere düğün, doğum günü, bebek kutlaması gibi özel günlerinde yakın çevreleriyle paylaşmak üzere listeleme özelliği sunuyor.

Farklılıklarının yanı sıra, yıllık kira ödemesi modeli ile sektör dinamiklerine yeni bir form kazandırdığı söylenebilir. Platformunun gelişim sürecini ise zaman gösterecek.

Amazon Türkiye’nin ilk lojistik merkezi İstanbul’da açılıyor.

Türkiye e-ticaret pazarına yeni oyuncular katılırken, dünya e-ticaret devlerinden Amazon da Türkiye pazarında kalıcı olduklarını söylüyor. Amazon Türkiye’nin ülke müdürü Richard Mariott, rekabet ortamından ‘motive’ olduklarını belirterek, “Türkiye için uzun vadeli bir stratejimiz var. İlk lojistik merkezimizi bu yıl İstanbul’da açıyoruz. Önümüzdeki yıllarda müşteri deneyimini iyileştirecek ve satış ortaklarımızın Türkiye’deki işlerini büyütmelerine yardımcı olacak projelerimizi hayata geçireceğiz.” dedi.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Yemeksepeti, jet ski’den sonra Drone teslimatına da başladı.

Geçtiğimiz haftanın bülteninde, Yemeksepeti’nin Marmaris koylarında jet ski ile teslimata başladığını duyurmuştuk. Teslimat modellerine farklı çözümler ekleyerek insansız hava aracı olan drone ile yemek teslimatı yapmaya başladı. Drone ile teslimat modelini daha önce kullanan bir yemek şirketi olmadığını hatırlatarak, sektörde geleceğin alternatif teslimat modelini deneyerek önemli bir adım attığını belirtelim.

Drone, ilk teslimatını İstanbul’un Bebek semti açıklarında, deniz üzerindeki bir tekneye gerçekleştirdi. Drone ile teslimat için kullanıcılar siparişlerini verirken mevcut koordinatlarını da paylaşıyorlar. Yakın bölgede hazırlanan sipariş, teslimat noktasına ulaştığında drone’da bulunan vinç ile teslimatı tamamlıyor. Yemeksepeti, şimdilik yakın bölgelere denediği bu pilot uygulamasını uzak bölgeler için de geliştireceği ve drone ile teslimatın yaygınlaşması için yeni testler yapmaya devam edeceğini paylaşıyor.

2022’nin ilk yarısında da e-ticaret artmaya devam ediyor.

Haziran ayı ile birlikte 2022’nin ilk yarısında internetten banka ve kredi kartıyla yapılan ödemelerin hacmi tüm zamanlaın rekorunu kırdı. %130 büyüyerek 88,5 milyar TL’ye ulaşan internetten banka ve kredi kartıyla ödemeler; 2022 Ocak’ta 48,8 milyar, Şubat’ta 52,1 milyar, Mart’ta 68 milyar, Nisan’da 68,6 milyar, Mayıs’ta 77,8 milyar, Haziran’da ise 88,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, yılın ilk 6 ayındaki işlem hacminin 401,5 milyar TL’ye ulaştığının altını çizerek, “Geçen yıl aynı dönemde e-ticaret hacmi 188,2 milyar TL’ydi. İki katın üzerinde, %113 tutarında artış yaşandı. 2021 yılının tamamında internetten yapılan banka ve kredi kartı işlemleri 454 milyar TL’ydi. Bu yıl 6 ayda geçen yılın tamamına yakın işlem yapıldı. Sadece 5 yıl önce 2017 yılında, yıllık işlem hacmi 100 milyar TL’nin altındaydı. Bugün Haziran ayında 88,5 milyar TL’lik internette alım satım yapıldı. Neredeyse 5 yıl öncesinin yıllık rakamına eşit. Haziran rakamları, tüm zamanların rekoru oldu” dedi.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

TikTok Hikayeleri, Facebook ve Instagram’da da paylaşılabilecek.

Tiktok’a gelen yeni özellikle birlikte, Hikayeler artık Instagram, Facebook gibi Tiktok ile rekabet içerisinde olan platformlarda paylaşılabilecek. Böylece rakip platformlardaki takipçi kitleleri Tiktok’a da aktarılabilecek.

Tiktok’un son zamanların yükselen yıldız platformu olduğunu geçtiğimiz bülten başlıklarında paylaşmıştık. Rakipleri tarafından sürekli taklit edilen uygulama, özellikle Meta uygulamalarına meydan okuyan yeni özelliğiyle Facebook ve Instagram kitlesinden takipçi kazanmaya çalışıyor.

Dinamik içeriklerin kazanan içerik olduğunu düşünürsek, kızgın rekabet paslaşmalarının devam edeceği söylenebilir.

Instagram Reels planlaması, artık İçerik Stüdyosu’nda yapılabilecek.

Facebook ve Instagram Reels stratejilerini planlayanlar için oldukça yararlı olabilecek yeni özellik nihayet geldi: Reels planlama.

İçerik üreticileri, artık Reel’lerini, en doğru paylaşım zamanlarında paylaşarak etkileşimi maksimize edebilecek, Meta’nın Creator Studio uygulaması aracılığıyla planlayabilecek. Daha önce sadece bazı kullanıcıların deneyimleyebildiği bu özelliği İçerik Stüdyosu’ndaki tüm kullanıcılar masaüstü bilgisayarlarından özelleştirerek paylaşım için istediği saate planlayabilecek.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares