fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (12-19 Eylül)

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

E-ticaret sektör liderleri Düzce’de bir araya geldi.

14 Eylül Çarşamba günü Düzce MÜSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ideasoft Dijital Dönüşüm Günleri etkinliğinde sektör liderleri e-ticaret anlattı. Etkinlik konuşmacıları arasında Ideasoft Satış Kanal Müdürü İbrahim Vıcıl, Sopyo Kurucu Ortağı Ender Gazel, Serbay Interactive Ajans Başkanı Görkem Özdemir, Iyzico Proje Yöneticisi Mehmet Selim Dil ve UPS Türkiye Muhasebe Müdürü Furkan Koltuk, girişimcilerin e-ticaret ve e-ihracata adım atma süreçlerinde karşılaşabilecekleri zorlukları, gidilecek yol haritasını, plan ve bütçe yönetimi gibi konuları ele alarak katılımcıların sorularını yanıtladı.

Etkinliğin gerçekleşmesinde öncülük eden Serbay Akademi Kurucusu ve Serbay Interactive Başkanı Görkem Özdemir, ülkemizin geleceğinde e-ticaretin ve e-ihracatın önemine dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirtti. Özdemir, katılımcılara, etkinlik için destekte bulunan MÜSİAD Düzce Şubesi Başkanı Vefa Pehlivan’a ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ahmet Serdar Erdem’e teşekkürlerini iletti.

E-ticaret yasasında düzenleme: Cayma hakkı süresi 14 güne uzadı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in detayları aktarıldı. Açıklamada; e-ticaretin getirdiği hızlı ve kolay alışveriş imkanlarının, konvansiyonel ticaretten aldığı payın artan hızla yükselmesine yol açtığı, bu durumun tüketicilerin elektronik ticarette taraf oldukları mesafeli sözleşmelerin ağırlığını ve önemini artırdığı belirtildi. Cayma hakkında iade süresi, 10 günden 14 güne çıkarıldı. Suç aleti olarak kullanılan ürünün cayma hakkı kullanılıp, yeniden satışa sunulmasının önlenmesi, ülke kaynaklarının israfının önlenmesi, çevreye verilen zararın azaltılması amacıyla bazı ürün grupları, cayma hakkından istisna tutuldu. Mesafeli sözleşmelerle ilgili yeni satış ve pazarlama tekniklerine karşı etkin tüketici koruma sisteminin oluşturulması, AB direktiflerine uyumun sağlanması amaçları ile yönetmelik değişikliğine gidildiği de aktarıldı.

Avrupa’nın en büyük e-ticaret etkinliği İstanbul’da gerçekleşecek.

World E-Commerce Forum dünya e-ticaret devlerini 9. kez buluşturmaya hazırlanıyor. 28-29-30 Eylül tarihlerinde, İstanbul Wow Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik, 34 ülkeden 20 bine yakın katılımcıyı ağırlayacak. Çin merkezli Aliexpress’ten Avrupa’nın en büyük pazaryeri Zalando’ya, Rusya’nın e-ticaret devi Ozon’dan Polonya Merkezli Allegro’ya dünya e-ticaret devlerinin katılacağı etkinlikte, 10’dan fazla global pazaryeri Türk tedarikçilerle buluşucak. Avrupa’nın en büyük e-ticaret etkinliğinin İstanbul’da gerçekleşeceğini aktaran WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “Foruma katılacak pazaryerlerinin toplam pazar hacmi ise 250 milyar dolar. Türk üretici ve e-ticaret şirketlerinin %1 pay aldığı bir senaryoda, 2.5 milyar dolarlık bir pazar payı oluşacak” dedi.

E-ticaretin bu yıl da %100 büyümesi öngörülüyor.

Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nüket Dokuz, e-ticaretin son yıllarda dünyada artış trendine girdiğini, Türkiye’de de bunun yaşandığını söyledi. Dokuz, 2021 yılında sipariş adetlerinin %46 artarak 2 milyar 297 milyondan 3 milyar 347 milyona çıktığını dile getirdi.

E-ticaretin önemini anlatan Dokuz, şunları kaydetti: “TÜSİAD-Deloitte E-Ticaret Raporu’na göre Türkiye, kişi başına düşen e-ticaret hacminde 94’üncü sıradan 23. sıraya yükseldi. Yani bu, e-ticaretin çok hızlı bir şekilde ivme kazandığını gösteriyor. Ülkemizde 2021 yılında e-ticaret faaliyetlerinde bulunan işletme sayısı 484 bine ulaşıyor. Bu işletmelerin 26 bin 447’si Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıtlı. 2022 yılında e-ticaret büyüklüğünün geçen yıla göre %100 artacağı öngörülüyor. Yani e-ticaretin bir önceki yıldan iki katı hızla büyüdüğünü görüyoruz.”

Pazaryerinde faaliyet gösteren 472 bin e-ticaretçi olduğunu belirten Dokuz, “Güncel verilere göre ETBİS’in kayıtlı site sayısı da şu anda 31 bin 592. Bu da iyi bir rakam.” dedi.

Hugo Boss, web sitesinde “Sanal Olarak Kıyafet Deneme” Deneyimi yaşatıyor.

Hugo Boss, artırılmış gerçeklik teknolojisi olan PictoFit Mirror‘ı e-ticarette kullanmaya başladı. Bu teknoloji ile birlikte tüketiciler, gerçeğe yakın kişiselleştirilmiş avatarları aracılığıyla binlerce ürünü ayna üzerinde sanal olarak deneme olanağına sahipler. Kullanıcılar, %93’ün üzerinde bir oranla gerçeğe yakın avatarlarını oluşturabiliyorlar.

Teknoloji iki cihaz aracılığıyla oluşturuldu: Kullanıcıların avatarını ve seçtiği kıyafet ile giyinme odasını gösteren bir ayna ve kullanıcı etkileşimi için kullanılan bir tablet. Kullanıcılar, akıllı telefonlarını da ayna ile eşleştirebilirler.

AR teknolojisiyle donatılmış e-ticaret sitelerinin önümüzdeki yıllarda oldukça yoğunlaşacağını ise rahatlıkla söyleyebiliriz.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Youtube, videolardan önce 10 atlanamayan reklamı test etmeye başladı.

Youtube platformu korumak ve içerik oluşturucularını destekleyerek onlara finansman oluşturmak için reklam sayısını artırıyor. Ancak bu reklamlar ne kadar can sıkıcı olsa da Youtube sayılarını artırmaya devam ediyor. Bazı kullanıcılar 5 ila 10 atlanamayan reklam gördüklerini paylaştı. Bu reklamlar genellikle birkaç saniye sürüyor veya birkaç dakikaya kadar da uzayabiliyor. Daha uzun reklamlar, belirli bir süre sonra atlama seçeneğine sahip. Ancak şimdi Youtube izleyicileri, yalnızca reklam sayısının 10’a çıktığını değil, aynı zamanda atlanamayan reklamların uzunluğunun da arttığını fark etti.

Bunu sadece gelirleri artırmak için yapsa da kullanıcılar bu durumdan oldukça şikayetçi. Reddit kullanıcıları bu durumla ilgili açılan başlık altında Youtube’un reklam sayısını artırmasına büyük tepki göstermeye başladı. Onlarca kişi 10 reklamın artık fazla olduğunu ve bu nedenle alternatif platformlara yönelmeyi düşündüğünü söylüyor.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares