fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (1-8 Ağustos)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Hepsiburada, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı oldu.

Kurulduğu günden beri teknolojiye ayak uyduran gelişmeleri ve güncellemeleriyle dijitalleşmenin öncü e-ticaret platformlarından biri olan Hepsiburada, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (The Women’s Empowerment Principles – WEPs) imzacısı oldu. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayarak kadınların her düzeyde ve tüm sektörlerde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamaya ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yedi ilkeye uyacağını taahhüt etti.

Hepsiburada’da son birkaç ay daha CEO’luk görevini üstlenecek olan Murat Emirdağ ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Bizler Hepsiburada’da sürdürülebilirliği ve sosyal sorumluluğu iş kültürümüzün temel değerleri olarak görüyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, bir yandan ticaretin dijitalleşmesine liderlik ederken bir yandan da toplumumuz için değer yaratma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Eşitliğin ve kadınların güçlendirilmesinin, barışçıl, müreffeh ve sürdürülebilir bir dünya için taşıdığı hayati önemin farkındayız. Bir kadın girişimci olan Hanzade Doğan tarafından kurulan ve e-ticaret ekosisteminin her alanında kadınları destekleyen bir şirket olarak, böylesine önemli bir konuda öncülük etmekten gurur duyuyoruz. Attığımız bu imza ile toplumsal cinsiyet eşitliği için yürüttüğümüz çalışmalarımızı ve çabalarımızı artıracağımızı taahhüt ediyoruz.” 

Rusya’nın en büyük online pazaryerlerinden Ozon, Türkiye pazarına giriyor!

Rusya’nın en büyük online pazaryerlerinden biri olan Ozon, WORLDEF’in desteği ile 11 Ağustos 2022 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan tanıtım toplantısında Türk satıcılara özel lansman gerçekleştirecek. Ozon, aynı zamanda Türkiye ofisini de faaliyete geçirirken, lansmanda Türkiye CEO’su a tanıtılacak. Geçtiğimiz yıl platformunda 2,6 milyar adet online alışveriş yapan Ozon, Türkiye’deki üretici ve tedarikçilerin global pazarlara açılmasına olanak sağlayacak.

Türkiye’deki pazaryerleriyle benzer olarak Ozon da, satıcılardan kategoriye göre %3 ila %20 arasında komisyon alıyor. Ürünleri herhangi bir depoya göndermeden doğrudan müşteriye teslim eden Ozon’da lojistik süreçlerde tasarruf imkanı bulunuyor.

Amazon Drive, önümüzdeki yıldan itibaren artık kullanılamayacak.

Amazon, bulut depolama imkanı sağladığı hizmeti Amazon Drive’ı sonlandıracağını duyurdu. Google Drive, OneDrive, Dropbox gibi rakipleri arasında fiyat avantajı sağlayamadığından öne çıkamayan uygulama, 31 Ekim 2022 tarihi itibarıyla App Store ve Android Google Play mağazalarından kaldırılacak. 31 Ocak 2023 itibarıyla kullanıcıların Amazon Drive’a dosya yüklemelerine izin verilmeyecek. Uygulama içi dosyaların görüntülenebilmesi ve indirilebilmesi ise 31 Aralık 2023’e kadar devam edecek. Bu tarihten sonra ise Amazon Drive’da bulunan dosyalara olan erişim tamamen durdurulacak.

Amazon, kullanıcılarına gönderdiği iletide iCloud Fotoğraflar ve Google Fotoğraflar’a alternatif olarak düşündükleri Amazon Fotoğraflar hizmetine odaklanacaklarını, bu sebeple bulut servisini kapatma aksiyonunu aldıklarını belirtiyor.

Amazon’un karbon ayak izi %18 arttı.

Dünyanın en büyük online perakendecisi, karbon ayak izinin 2021’de şirketin pandemi sırasındaki müthiş büyümesiyle eş zamanlı olarak %18 arttığını söyledi. Diğer birçok çevrimiçi perakendeciyle birlikte Amazon, dijital kanalların dünya çapında tüketiciler için en popüler alışveriş alternatifi haline gelmesiyle birlikte, Covid 19 pandemisinin patlak vermesinden bu yana satışlarında önemli bir artış yaşadı. 2021’de küresel e-ticaret pazarının değeri 13 trilyon ABD dolarıydı.

Amazon’un hızlı genişlemesi çevresel zararları da beraberinde getirdi. En son yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporuna göre, Amazon geçen yıl yaklaşık 72 milyon metrik ton karbondioksit salarak üç yılda %40’lık bir artış yaşadı. 2040 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmak istediğini belirten şirketin daha gidecek çok yolu olduğunu gösteriyor.

İlerleme yavaş olsa da, Amazon doğru yönde adımlar atmaya devam ediyor. Rapora göre perakende devi, faaliyetleri genelinde %85 yenilenebilir enerjiye ulaştı ve şimdi “-orijinal hedefin beş yıl ötesinde- 2025 yılına kadar %100’e ulaşma hedefinde ilerliyor”.

Amazon Türkiye’deki satış ortaklarının operasyonel yükleri Amazon Anlaşmalı Taşıyıcı Firma Programı ile hafifleyecek.

Amazon Türkiye, KOBİ’lerin operasyonel süreçlerini kolaylaştırarak işlerini büyütmelerine yardımcı olmak amacıyla Amazon Anlaşmalı Taşıyıcı Firma Programı‘nı başlattı. Bu yeni hizmet ile satış ortaklarının küçük paketlerini adreslerinden teslim alarak Amazon Lojistik (FBA) merkezlerine ulaştırılmasını sağlıyor. Satış ortakları Amazon paneli olan Seller Central üzerinden “Amazon’a Gönder” özelliğini kullanmaya başlayabilir. Üstelik KOBİ’ler, lojistik yüklerini azaltarak işlerini büyütmelerine yardımcı olan bu yeni hizmetten Ocak 2023 sonuna kadar hiçbir gönderi ücreti ödemeden faydalanabilecek.

Amazon, dijital mağazalar ile aynı gün teslimat özelliğini test ediyor!

Sektörde lokomotif işlevi gören e-ticaret devlerinden Amazon, sunduğu hizmetlere farklı alanlarda yenilik getirerek sürekli kendini güncelliyor. Şirket, fark yaratan hizmetlerine bir yenisini daha ekleme niyetinde: Dijital Mağazacılıkla Aynı Gün Teslimat. Bu hizmetin detaylarında gerçekten geleneksel alışveriş merkezinde bulunan mağazaların dijital olarak deneyimlenmesi ve aynı zamanda kullanıcılara aynı gün teslimat olanağı sağlanması yer alıyor. Henüz pilot aşamasında olan program, Seattle, Las Vegas, Chicago vb. toplam 15 ABD şehrinde deneme aşamasında. Tüketiciler, raflardaki ürünleri seçerek inceleyebilirken, siparişi verdikten sonra da aynı gün içinde Amazon çalışanı ürünü teslim ediyor. Amazon Prime servisi arasında olan hizmetin ücreti ise 2,99$. Alışveriş sepeti 25 doların üzerinde ise ücretsiz olarak teslimat sağlanıyor. Önümüzdeki aylarda pilot uygulamaya yeni şehirlerin ekleneceği belirtilirken, Amazon Türkiye’ye bu yeni hizmetin ne zaman ekleneceği henüz merak konusu. Amazon, alışveriş merkezlerini dijitale taşıyarak e-ticarete yeni bir alışveriş alışkanlığı kazandıracak gibi gözüküyor.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Getir, ilk süpermarketini Hollanda’da açtı.

Getir, farklı ve stratejik bir karar alarak süpermarket sektörüne de girdi. Şirket, pilot uygulama olarak Hollanda‘da Amsterdam’ın De Pijp semtindeki deposunu süpermarkete dönüştürdü. Böylece müşteriler fiziksel olarak alışveriş yapabilecek. Türkiye ve diğer ülkelerde benzer bir atılımın yapılıp yapılmayacağı henüz merak konusuyken; bu mağazadan elde edilecek verimliliğe göre Amsterdam’daki yeni bölgelere süpermarket açarak depo sayısını artırabilir.

Yemeksepeti, 21. yılında 1 milyar+ siparişe ulaştı.

2001 yılında hayata geçirilen Yemeksepeti bugün Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce iş ortağı restoranla 30 milyonu aşan kullanıcısına yemek teslimat hizmet vermektedir. Şirket, yemek, market ve esnaf siparişlerinin toplamında “1 milyar” sınırını aştı! Bugüne kadarki toplam siparişinin %98’ini, 2010 yılından günümüze kadar olan dönemde aldı. 2010 yılından itibaren ivmesini ve hacmini artıran Yemeksepeti’nin o tarihe kadarki toplam sipariş sayısı 20 milyon civarındaydı. Yemeksepeti’nin elde ettiği 1 milyar sipariş sayısı Türkiye geneline uyarlandığında, her eve 51,5 sipariş ve kişi başına 11,8 sipariş düşüyor.

Vivense’nin hedefinde Avrupa liderliği var.

2013 yılında mobilyada e-ticaret girişimine başlayan Vivense, fiziksel mağazacılığıyla da büyümesine hız katmıştır. 2023 yılında 10 milyar liralık ciroya ulaşmayı bekleyen Vivense, 2027 yılında 5 milyar doları hedefliyor. Almanya’da başlattığı e-ticaret operasyonları ve Londra’da açtığı iki showroom ile birlikte büyümesini globalde de hızlandırarak Avrupa liderliği yolunda ilerlemesine devam ediyor. Önümüzdeki aylarda süreçlerini tamamlayacağı uluslararası e-ticaret siteleriyle de Avrupa kıtasındaki networkünü büyütme konusunda önemli adımlar atmış olacak. Vivense’nin kurucusu ve CEO’su Kemal Erol, kendini yenilemekten ödün vermeyen iş modelleri ile gelecek 10 yılda Avrupa’da lider, globalde de çok değerli bir konuma geleceklerine inandığını söylüyor.

E-ticaretle birlikte fiziksel mağazacılığın pastadaki payı gittikçe küçülüyor.

Covid 19 Pandemisi ile birlikte ivmesini iyice hızlandıran e-ticaret sektörü, son birkaç yıldır rekor seviyelerde ilerlemesine devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve VISA’nın kartlı harcamalar analizine göre, 2022 yılının ilk çeyreği ile bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında e-ticaret %90, banka kartı harcamaları da %118 büyüdü. Fiziksel mağazacılıktaki ürüne elleme ya da deneme gereksinimi, gerek fırsat ürünleri gerek çeşitlilik ile azalarak tüketicinin yönünü iyice dijitale çeviriyor.E-ticaretin toplam perakendedeki payı o kadar arttı ki Türkiye’nin sektör liderleri stratejilerinin ve çalışmalarının neredeyse tamamını dijital eksene yönelik olacak şekilde yapıyor. 10 yıl içinde ise mevcut fiziksel mağazaların yarısının kapanacağı öngörülüyor.

Wix ile Türkiye’nin lisanslı ilk mobil ödeme şirketi Payguru iş birliği yaptı.

Türkiye’nin lisanslı ilk mobil ödeme şirketi Payguru ile e-ticaret altyapı hizmeti sağlayıcısı Wix, üye işyerleri için ödeme alma seçeneklerini genişleten bir işbirliğinin duyurusunu yaptılar. “Payguru ile Mobil Ödeme” seçeneği, bir operatörden faturalı ya da ön ödemeli mobil aboneliği olan herhangi bir tüketicinin, bir banka hesabına, bir banka/kredi kartına ya da nakde ihtiyaç duymadan üye işyerlerinin elektronik ticaret sitelerinde alternatif bir ödeme çözümü ile hızlıca alışveriş yapmalarını sağlıyor. Tüketicinin ödemesi gereken tutar, arzu etmesi halinde doğrudan doğruya cep telefonu operatörünün kendisine her ay gönderdiği faturaya yansıtılabiliyor. Bu durum, işletmelerin bugüne kadar finansal sistemin dışında kalmış ve herhangi bir banka hesabı ya da kartı olmayan kesimlere ulaşmasını ve böylelikle müşteri tabanlarını büyütürken ülkenin finansal kapsayıcılığını genişletmelerine de katkıda bulunuyor.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

TikTok’tan Spotify ve Apple’a meydan okuyan hamle: Tiktok Müzik

TikTok ile müzik keşfeden yoğun bir kitlenin olduğu düşünüldüğünde, şirketin kendi müzik akışı uygulamasını çıkarması pek de şaşırtıcı olmasa gerek. Amerikan medya şirketi Insider tarafından ortaya çıkarılan patent başvuruları, TikTok’un tam da bunun üzerinde çalıştığını gösteriyor.

TikTok’un ana şirketi ByteDance, Mayıs ayında ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne “TikTok Müzik” için ticari marka başvurusunda bulundu. Dosyaya göre hizmet, kullanıcıların müzik satın almasına, oynatmasına, paylaşmasına ve indirmesine izin verecek. Ayrıca, kullanıcıların çalma listeleri oluşturmasına, paylaşmasına ve önermesine, müzik hakkında yorum yapmasına ve canlı ses ve video akışı yapmasına olanak tanıyacak.

Twitter, merakla beklenen Tweet düzenleme özelliğini getiriyor!

Twitter, kullanıcılarından uzun zamandır gelen yoğun talepler doğrultusunda Tweet düzenleme özelliği üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Merakla beklenen bu özellik sayesinde artık yazım yanlışı yaptığınız ya da bazı kısımlarını düzenlemek istediğiniz Tweetleri kaldırıp düzenledikten sonra tekrar paylaşmanız gerekmeyecek.

Mevcut Tweet üzerinde düzenleme yapabileceksiniz. Fakat Tweet düzenleme geçmişi de saatine kadar herkes tarafından görülebilecek. Tweet altında, “Düzenlendi” ya da “Tweet’in yeni bir sürümü var” şeklinde iki farklı ibare yer alacak.

Twitter-Elon Musk davası, 17-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz bülten başlıkları arasında Elon Musk ile Twitter arasında yaşanan gerginliğin detaylarını ve bu sebeple her iki şirketin de hisselerinde yaşanan düşüşleri paylaşmıştık. Elon Musk’ın 44 milyar dolarlık anlaşmayı iptal ederek Twitter’ı satın almaktan vazgeçmesinin etkileri tüm hızıyla devam ederken Musk ile Twitter arasındaki yargı süreci 5 gün sürecek. Bu süre zarfında taraflar kendilerini savunacaklar.

Twitter Blue abonelik ücreti Amerika’da %67 arttı.

Twitter deneyimini bir üst seviyeye taşımanın yeni yollarını arayan Twitter, ücretli abonelik modeli olarak Twitter Blue hizmetini başlatmıştı. Beklenen popülerliğe ulaşmamasına rağmen şirket, abonelik ücretlerinin artacağını duyurdu. Twitter Blue’nun aylık ücreti ABD’de 2,99$’dan 4,99$’a yükseliyor ve diğer tüm bölgelerde de aynı artışlar seyrediyor. Mevcut aboneler, Ekim ayına kadar aynı ücretten aboneliklerini devam ettirebilecek. Türkiye’de ise iOS kullanıcıları için 30,99 TL öderken, Android kullanıcıları 47,99 TL ödeyerek aboneliği kullanabiliyor. Yapılan zamlar sonrası yeni ücretlerin iOS için ortalama 45 TL, Android için de 65 TL seviyelerine yükseleceği tahmin ediliyor. Abonelik sayısı gitgide azalan Twitter Blue modelinin, yeni zamlarla birlikte daha da kan kaybedeceği düşünülmekte.

LinkedIn yeni B2B stratejisini başlattı: LinkedIn Collective

LinkedIn, özellikle B2B stratejistleri için ‘mükemmellik ve başarıya ilham vermek’ için tasarlanan LinkedIn Collective ile B2B pazarlamacıları için yeni, özel bir topluluk başlattı. Topluluk, LinkedIn’in editör ekibinin en iyi gönderileri ve güncellemeleri küratörlüğünde B2B pazarlama tartışması ve bilgi paylaşımı için merkezi bir merkez olacak.

LinkedIn’in açıklamaları ise şu şekilde:

“Collective, LinkedIn verileri ve içgörüleri, uzman ekibimiz ve B2B pazarlama sektöründeki liderler tarafından bilgilendirilen çığır açacak düşünce liderliği ve içerik kaynakları sunacak. Collective ile, LinkedIn’de bir içerik markası oluşturmanın nasıl bir şey olduğunu göstermek istiyoruz.”

LinkedIn Collective’i takip etmek ve detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares