fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

WhatsApp Business (İşletme) Hesabı Nedir? Faydaları Nelerdir?

2022 yılı tam olarak iletişim çağı olarak geçmektedir. Bu şartlar altında işletmeler için verimli iletişim kurmak çok önemlidir. Artık müşteriler, dijital kanallar üzerinden işletmelerle rahatlıkla temasa geçebilme imkânına sahipler. Bu yollardan sordukları sorulara mümkün olan en net cevabı en kısa sürede almayı bekliyorlar. Dolayısıyla e-ticaret yapmak isteyen kullanıcıların hedefi ile kurulan işletmeler için tüm iletişim kanallarının aktif olarak kullanılması bir zorunluluk hâline gelmiş durumdadır. WhatsApp işletme hesabı da bu doğrultuda kullanılabilecek son derece pratik uygulamalardan biri olarak dikkat çekiyor.

WhatsApp işletme hesabı, WhatsApp Business isimli uygulama üzerinden oluşturulmuş kullanıcı kayıtlarına verilmiş özel isimdir. Bu uygulama; yine WhatsApp tarafından, genel olarak küçük ölçekli işletmelerin müşteri ile mesajlaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. WhatsApp Business, 2018 yılının Ocak ayında kullanılmaya başlanmıştır. Mesajlaşma fonksiyonlarının yanında işletmelere özel olarak geliştirilmiş özellikler de sunan bu versiyon üzerinden yapılan her kullanıcı kaydı, otomatikman WhatsApp işletme hesabı olarak kabul edilir. Yani hâlihazırda çalışan ya da yöneticilerinden birinin kişisel numarası üzerinden kullanılan standart hesabı, bu işletme tarafından kullanılacak hâle getirmek mümkün değildir. WhatsApp işletme hesabına geçme, ancak işletmeler için özel geliştirilmiş uygulamanın indirilmesi ile yapılabilir.

Bu uygulama, işletmeler için iki farklı hesap türü barındırır. Bunlardan ilki Standart İşletme Hesabı olarak tanımlanır. WhatsApp Business’ı indirip kayıt oluşturduğunuz anda hesabınız bu türde olacaktır. Diğer tür ise Resmi İşletme Hesabıdır. WhatsApp bu ünvanı, resmi bir işletmeye ait olduğunu belirlediği hesaplara verir. Resmi İşletme Hesapları, isimlerinin yanında bulunan yeşil tik işareti ile belirtilir. Bu hesaplarda şirket adının kişisel kullanıcılar tarafından görülebilmesi için ilişkilendirilmiş telefon numarasının rehbere kaydedilmesi zorunlu değildir.

WhatsApp Business Uygulamasını Kullanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

1. WhatsApp Business uygulamasını indirin ve başlatın: WhatsApp Business uygulamasını Google Play Store ve Apple App Store’dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ana ekranınızda WhatsApp Business simgesine dokunun.

2. Hizmet Koşulları’nı inceleyin: WhatsApp Business Hizmet Koşulları ’nı okuyun, ardından Kabul Et ve Devam Et ’e dokunarak koşulları kabul edin.

3. Kaydolun: Açılır listeden ülkenizi seçerek ülke kodunuzu ekleyin ve telefon numaranızı uluslararası telefon numarası formatında girin. SMS veya telefon araması yoluyla 6 haneli kayıt kodunuzu almak için Bitti veya İleri ‘ye, ardından da Tamam ‘a dokunun. 6 haneli kodunuzu girerek kayıt işlemini tamamlayın. Telefon numaranızla WhatsApp ’a nasıl kayıt olacağınızı öğrenmek için bu makaleyi okuyun.

4. Kişilere ve fotoğraflara erişim izni verin: Telefon rehberinizdeki kişileri WhatsApp Business ‘a ekleyebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzdaki fotoğraf, video ve dosyalara erişim izni verebilirsiniz.

5. Hesap oluşturun: İşletme adınızı girin, işletme kategorisini belirleyin ve bir profil resmi seçin.

6. İşletme profilinizi oluşturun: KEŞFET > İşletme Profili ’ne dokunun. Buradan işletmenizle ilgili adres, açıklama veya mesai saatleri gibi önemli bilgileri ekleyebilirsiniz.

7. Sohbet başlatın: İşletme profiliniz hazır. veya simgesine dokunun, ardından mesaj göndermek için bir kişiyi aratın veya seçin. Metin alanına mesajınızı girin. Ardından veya simgesine dokunun.

WhatsApp İşletme Araçlarını Keşfedin

WhatsApp Business uygulaması, işletmenizi verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olacak çeşitli araçlar sunar. Bu araçları keşfetmek için sohbetler ekranınıza gidin. Android’de Diğer Seçenekler ’e , iPhone’da ise Ayarlar ‘a dokunun. Ardından İşletme Araçları ’na dokunun.

  • Katalog: İşletme hesabınızda ürün ve hizmetlerinizi tanıtın ve paylaşın. Nasıl katalog oluşturacağınızı öğrenin: Android veya iPhone.
  • Kısayol: Yeni müşterilerin sizinle iletişime geçmesini kolaylaştırın. İşletmenize mesaj gönderebilmeleri için, otomatik olarak oluşturulmuş kısayolu yeni müşterilerinizle paylaşın. Kısayolların nasıl kullanıldığını öğrenin: Android veya iPhone.
  • Mesajlaşma araçları: Önceden temel konuşmaları hazırlamak için WhatsApp mesaj şablonlarını kullanın. Yeni müşterilerle etkileşime geçmek için otomatik karşılama mesajları oluşturun. Müşterilere ne zaman geri döneceğinizi bildiren uzakta mesajları ayarlayın ya da sık sorulan soruları yanıtlamak için hızlı cevaplar oluşturun. Mesajlaşma araçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki makaleleri okuyun:
  • Etiketler: Müşterilerle yaptığınız sohbetleri “Yeni müşteriler” veya “Bekleyen siparişler” gibi işinizi kolaylaştıracak kategorilere ayırabilirsiniz. Etiketlerin nasıl kullanıldığını öğrenin: Android veya iPhone.

WhatsApp İşletme Hesabı Kullanıcılar İçin Ücretli midir?

WhatsApp işletme hesabının ücretli olup olmadığı, bu uygulamaya dair en çok merak edilen konuların başında gelir. WhatsApp işletme hesabı açmak için herhangi bir tutar ödemenize gerek yoktur. WhatsApp Business uygulamasını iOS ya da Android işletim sistemi ile çalışan akıllı telefonunuza ücretsiz olarak indirip hesabınızı oluşturarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Yani kısaca herhangi whatsapp işletme hesabı ücreti olmadığını söyleyebiliriz.

Kimler WhatsApp İşletme Hesabı Kullanabilir?

İsteyen her kuruluş, yukarıda belirtilen uygulamayı indirerek WhatsApp işletme hesabı kullanabilir. Fakat bu uygulamanın daha ziyade küçük ölçekli işletmeler için geliştirilmiş olduğunu belirtmek gerek. Orta ve daha büyük işlem hacmine sahip işletmeler için WhatsApp Business uygulamasının özellikleri görece yetersiz kalabilir. Bu ölçekteki işletmelerin WhatsApp Business API kullanması daha yerinde bir tercih olacaktır. Siz de faaliyetlerine yeni başlamış, küçük bir şirkete sahipseniz müşterilerinizle en verimli ve pratik şekilde iletişim kurmak için WhatsApp işletme hesabı açma yoluna gidebilirsiniz.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares