fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Online Satış Sitesi Kurmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Alışveriş sitesi kurmak, son yılların en çok tercih edilen girişimlerinden biridir. Bunun sebebi, temelde basit bir iş gibi görünmesidir. Geleneksel ticarete göre pek çok yönden avantajlı ve kolaydır fakat dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Ancak her detayı ile süreci düşünen ve organize eden girişimciler e-ticarette başarıya ulaşıyor. Yanlış seçimler, e-ticaret girişimlerinin sonunu da getirebiliyor. Bu aşamada altyapı seçimi de ciddi önem taşıyor. E-ticaret yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan temel unsur; güçlü altyapıya sahip, doğru tasarlanmış ve verimli çalışan bir online satış sitesi kurmaktır. Peki internet satış sitesi nasıl kurulur?

Online Satış Sitesi Kurmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Siz de tip bir girişimde bulunmak istiyorsanız, sürecin yüzeysel olmadığını bilmeniz gerekir. Tüm detaylara hâkim olmalı ve hiçbir ayrıntıyı atlamamalısınız. Sadece başlangıçta değil, aktif olarak hizmet vermeye başladığınız süreçte de destek alabileceğiniz bir organizasyonunuz olmalıdır. İnternet satış sitesi açma işlemine başlamadan önce bir strateji planı hazırlayıp adım adım ilerlemelisiniz.

Bir Satış Platformu Seçin

E-satış sitesi kurmak için kendinize bir alan bulmalısınız. Bu alanı kendiniz yaratabilir ya da mevcut olan ekosistemlerden birine dâhil olabilirsiniz. Bu aşamada hem bütçenizi hem de projenizi dikkate almalısınız. Bütçeniz esnek değilse ve küçük ölçekli bir girişim olarak başlamak istiyorsanız sanal pazar yerleri sizin için ideal bir e-ticaret platformu olabilir. Sanal pazar yerlerine sermaye yatırmanıza gerek yoktur. Fakat komisyon, hizmet bedeli ve mağaza ücreti ödemek zorunda kalacağınız için kâr oranınız önemli ölçüde düşer. Ayrıca markanız ön planda olmaz.

Büyük bir e-ticaret markası olmak istiyorsanız, e-ticaret platformu olarak kendi web sitenizi tercih etmelisiniz. IdeaSoft gibi güçlü altyapıya sahip bir partner edinerek markanıza özel bir e-ticaret sitesi açmalısınız. Bütçe konusunda engeliniz varsa pazar yerlerinde işe başlayıp daha sonra e-ticaret sitesi açmak da bir seçenektir. E-ticaret sitenizi açtıktan sonra entegrasyon sistemlerini kullanarak sanal pazar yerlerinde de ürünlerinizi satabilirsiniz.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Online web sitesi yapmaya başlamadan önce, hedef kitlenizi de belirlemeniz gerekiyor. Çünkü hazırlayacağınız site bu kitleye hitap edecek. Söz konusu kitle ise hem görsel hem de fonksiyon açısından sitenizin kullanışlı olmasını bekleyecektir Ayrıca hedef kitle belirlemenin daha belirleyici gereklilikleri de vardır.

Online satış sitesi kurmak elbette tek başına yeterli değildir. Bu sitede satacağınız ürünleri de belirlemelisiniz. Ürün ve kategori seçimini ise hedef kitlenize göre yapmalısınız. Aktif olarak hizmet verdiğiniz bir alan varsa da o alana uygun bir hedef kitle belirlemelisiniz.

Rakip Analizi Yapın

E-ticaret yoğun bir rekabet ortamına girmek anlamına gelir. Bu alanda tahmin edemeyeceğiniz kadar çok rakibiniz olacaktır. Fakat sizi doğrudan ilgilendiren rakiplerinizle daha yakından ilgilenmelisiniz. Aynı ürünleri ve ürün gruplarını satışa sunan e-ticaret markalarını adım adım izlemelisiniz. Rakiplerinizi; onların ürün kalitesini, kampanyalarını ve fiyat politikalarını tahmin edebilecek kadar iyi analiz etmelisiniz. Çünkü e-ticarette datalar büyük önem taşır. Elde ettiğiniz verileri analiz edip raporladıktan sonra daha doğru adımlar atabilirsiniz.

Ödeme Sağlayıcısı Belirleyin

Günümüz teknolojisi, online satış yapabilmeniz için çok uygun bir ortam yaratmış durumda. Güvenli ödeme altyapıları sayesinde hem müşteriler gönül rahatlığıyla ödeme yapıyor hem de kazandığınız para riske girmiyor. Tabii bunun için doğru bir ödeme sağlayıcısı seçmelisiniz. Ödeme sağlayıcılar, size bir ödeme altyapısı sunar. Böylece müşterilere online ödeme yapabilecekleri bir adım sunabilirsiniz.

Bu aşamada size özgürlük alanı sunan bir ödeme sağlayıcısı seçmelisiniz. Müşterilerinize alternatif ödeme yöntemleri de sunabilmelisiniz. Banka ve kredi kartının dışında kapıda ödeme, havale/EFT, taksitli ödeme, birden fazla kartla ödeme gibi seçenekler sunmanızda fayda vardır.

Satış Odaklı Site Tasarımı Seçin

Online satış sitesi kurmak hem teknik hem de görsel işlerin bütünü ile mümkündür. Güçlü bir altyapı seçip fonksiyonel bir site hazırladıktan sonra tasarım aşamasına da büyük önem vermelisiniz. Çünkü site tasarımınız, marka kimliğinizi yansıtır. Tasarımın görsel kısmının dışında kullanışlı olması da önemlidir. Satış odaklı bir tasarım seçmeniz gerekiyor. Kategorilere ayrılmış ve filtreleme seçeneklerinin bulunduğu bir site her zaman daha kullanışlıdır. Ayrıca açılır pencerelerin sıklığına ve reklamların konumuna da dikkat etmelisiniz.

Online Satış Sitesi Kurma Maliyeti Nedir?

Online satış sitesi kurma maliyeti, söz konusu sitenin konseptine, durumuna ve boyutuna göre değişkenlik gösterebilir. Normal şartlarda alan adı, tasarım, ödeme altyapısı ve benzeri tüm e-ticaret sitesi donanımlarına ayrı ayrı ücret ödemeniz gerekir. Bu da maliyeti bir hayli artırır. Tüm ihtiyaçlarınızı ekonomik bir şekilde karşılamak istiyorsanız, IdeaSoft’un kapsamlı paketlerini inceleyebilirsiniz. Altyapı sağlayıcısından bir e-ticaret paketi aldığınız takdirde tek seferlik ücret ödeyip her yönden kullanıma hazır bir siteye sahip olabilirsiniz.

Ücretsiz Alışveriş Sitesi Kurmak Mümkün müdür?

Tam anlamıyla ücretsiz bir şekilde online satış sitesi kurmak mümkün değildir. Çünkü ilk olarak vergi mükellefi olmanız, bunun için de şirket kurmanız gerekir. İşin site boyutunu ücretsiz bir şekilde karşılamanız söz konusu değildir fakat maliyeti düşürebilirsiniz. Peki düşük maliyetli alışveriş sitesi nasıl kurulur?

Alışveriş sitesi kurma maliyetini düşürmek için ücretsiz mağaza açmanıza izin veren pazar yerlerini tercih edebilirsiniz. Pazar yerinde mağaza açarak alışveriş sitesine benzer bir sayfaya sahip olabilirsiniz. Fakat buradaki pek çok işlem ekstra ücrete tabidir. Ek olarak yaptığınız her bir satış için komisyon ödemeniz gerekir. Kâr oranınız çok düşer ve bu nedenle büyüme süreciniz yavaşlar.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares