fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Gençler İçin 11 Online İş Fikri

Girişimcilik sadece yetişkinler için değil, online mağaza fikri olan ve onu hayata geçirmek isteyen herkes içindir. Siz de online bir iş kurma tutkusu veya ilgisi olan bir gençseniz, kesinlikle bu hevesinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Bu blog yazımızda, kendi online mağazanızı/mağazalarınızı kurabilmeniz adına sizlere harika online iş fikirleri hazırladık.

Hadi başlayalım.

Gençlerin Bir İş Kurması İçin 5 Neden

Online bir iş kurma fikrinde, esnek bir yaşam tarzından kazanabileceğinizden çok daha fazlası var. Dünyada gezinmek bir genç olarak (ve açıkçası bir yetişkin olarak da!) zorlu olabilir, fakat kendi online işinizi kurmak, özgüveninizi ve becerilerinizi artırabilmek gerçekten zenginleştirici bir deneyimdir.

Cebinize para koyarken gizli yetenekleri bile ortaya çıkarabilirsiniz.

Bununla birlikte, kendi işinizi kurarak geliştirebileceğiniz beceri ve niteliklerden bazıları şunlardır:

ADAPTASYON VE DAYANIKLILIK KONUSUNDA DERSLER ÇIKARMAK

Başarısızlıklar, hayatın zaman zaman yüzleşmek zorunda bıraktığı can sıkıcı parçalarıdır. Dolayısıyla bir noktada başarısızlık kaçınılmazdır. Ancak, gelecekteki benliklerimizi oluştururken ya da şekillendirirken, geçmiş öğrenilmişlikleri, hayal kırıklıklarını, hataları da süzgeçten geçirerek bir karara varırız. Bu doğrultuda, deneyimlerin karar aşamasında aslında birer fayda sağlayıcı rol üstlendiği ve çok daha emin kararlar almamızı sağladığı söylenebilir.

Online bir mağaza işletmek, bir girişimcinin yoluna başarısız olma senaryoları da koymaktadır. Böylece gençler, iş yürütme becerileri konusunda pratikleşme ve olası hatalardan kendilerini koruma şansına sahip olmaktadır. Yeni jenerasyon gençleri, özellikle milenyumla birlikte daha özgür ve risk almayı seven bir kuşak olarak her şeyin her zaman istedikleri gibi gitmeyebileceğini ve başarısız olmanın, tekrar denemenin, tekrar başarısız olmanın ve bir kez daha denemenin sorun olmayacağını hızla öğrenmekteler.

Sonuç olarak, başarısız olmak, negatif olaylar karşısında hızla adapte olma yetisini güçlendirmeye ve dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olacak ve gençlere sonraki deneyimleri için adeta yol gösterici bir rehber niteliği taşıyacaktır. 

İLETİŞİM YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK

İletişim becerileri iş ve günlük yaşamın önemli bir parçasıdır. Genç bir girişimci olarak başarılı olmak için müşterilerle, tedarikçilerle ve genel olarak ürünü ya da hizmeti takip eden kitlelerle etkili bir şekilde iletişim kurmak gerekir.

Bu iletişim becerileri sadece sözlü iletişimi değil; işbirliği, yazılı iletişim, örgütsel iletişim gibi sözlü olmayan iletişimi de kapsar. Online işinizi yürütürken, doğal olarak bu becerilerin birçoğunu uygulamaya koymanız gerekecek ve bu uygulama hem kişisel hem de profesyonel olarak size fayda sağlayacaktır.

FİNANS VE MUHASEBE BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK

Kendi işinizi yürütürken mali durumunuzu sürekli olarak kontrol altında tutmanız gerekir. Nakit akışını yönetmek, envanteri önceden satın almak, sipariş sürecini tamamlamak, tedarikçilere fatura kesmek, işletmenizin muhasebesini yapmak, bir muhasebeciyle çalışmak vb. öğrenilecek pek çok şey vardır.

Tüm bunları öğrenmek ya da süreçleri öğrenirken muhasebe, vergi, finans uzmanlarından yardım almak size hem kişisel hem de profesyonel çok değerli beceriler kazandıracaktır. 

OKULDA ÖĞRETİLMEYEN GERÇEK DÜNYA BECERİLERİNİ ÖĞRENMEK

Kendi online işinizi yürütürken, envanter yönetimi, müşteri hizmetleri, finansal yönetim, yetkilendirme ve dış kaynak kullanımı, pazarlama, web sitesi yönetimi ve çok daha fazlası gibi eğitim hayatınızda uygulamalı olarak deneyimleyemeyeceğiniz pek çok şey öğreneceksiniz.

İşiniz sonsuza kadar sürmese bile, yol boyunca öğrendiğiniz beceriler kalıcı olacaktır. Gelecekte iş başvurusunda bulunduğunuz durumlar olduğunda, edindiğiniz beceriler sizi değerli bir aday olarak öne çıkaracaktır.

GELECEK İÇİN TASARRUF YAPMAK

Ayda sadece birkaç yüz lira fazladan olsa bile, işinizden kazandığınız kâr, tasarruf hedeflerinize fayda sağlayabilir.

İşinizi, onu yönetmek için çok fazla zaman harcamanıza gerek kalmayacak şekilde otomatikleştirirseniz, kazandığınız pasif gelir, her ay kazandığınız en kolay paralardan biri olacaktır!

İyi bir kar elde etmek için çok fazla zaman harcamanıza gerek olmadan da online bir iş girişiminde bulunabilirsiniz. Dolayısıyla işinizin kendi kendine çalışmasını sağlayın ve yalnızca parasal olarak değil, aynı zamanda harcadığınız zaman için elde ettiğiniz yatırım getirisinden de yararlanın.

Gençken Online Bir İşe Başlamanın Avantajları ve Dezavantajları

İster okulunuza veya işinize ek bir koşuşturma olarak çalışın, ister tam zamanlı gelirinize dönüştürün, orası size kalmış!

Fakat hevesli bir genç girişimciyseniz, başlamadan önce bu artıları ve eksileri aklınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

BİR GENÇ OLARAK ONLINE İŞE BAŞLAMANIN AVANTAJLARI
  • Yeni beceriler geliştirirsiniz.
  • Finansal yönetim deneyimi kazanırsınız.
  • Profesyonel sorumluluk alırsınız.
  • Bir müşteri tabanı oluşturursunuz.
  • Ek gelir kazanırsınız.
  • Finansal olarak özgür olma potansiyeline sahip olursunuz.
  • Kendi yönetiminizde zaman özgürlüğünüz olur.
  • Fikirlerinizi hayata geçirirsiniz.
  • Hatalar yaparak onlardan öğrenmiş olursunuz.
  • Daha kapsamlı bir bireye dönüşürsünüz.
  • Yöneticilerin işe almak için daha arzu ettiği bir aday olursunuz.
BİR GENÇ OLARAK ONLINE İŞE BAŞLAMANIN DEZAVANTAJLARI
  • Zaman kaybı olabilir.
  • Fazla sorumluluk almanız gerekebilir.
  • Bir işletmeye sahip olma ve işletmeyle ilgili tüm kural ve düzenleme süreçlerini öğrenmede yavaş ilerleyebilirsiniz.
  • Benzer şekilde bir işletmenin finansal süreçlerini yönetmek bilgi birikimi ve zaman gerektirdiği için süreç tıkanmaları yaşayabilirsiniz.
  • Hata yapma potansiyeliniz vardır.
  • Çoğu işletmenin başlamak için en azından biraz paraya ihtiyacı vardır.
  • Müşteri hizmetlerini yönetmek için zaman ve çaba harcamanız gerekebilir.
  • 18 yaşından küçükseniz ebeveyn/veli izni gereken süreçler olabilir.

Not: Bir işletmeye sahip olmak veya işletmek ve bir ticari banka hesabı açmak için ebeveyn/vasi iznine ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için ilgili yasaları ve düzenlemeleri kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

EBEVEYNLER/VASİLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  1. Ülkede geçerli kurallara bağlı olarak, 18 yaşın altındaki gençlerin bir iş kurmak ve işletmek için ebeveyn/vasi iznine ihtiyacı olabilir.
  2. Bir ebeveyn veya veli iseniz, reşit olmayan bir çocuğa online bir iş kurma konusunda destek veriyorsanız, ülkede geçerli kural ve düzenlemelerin neler olduğunu anlamak için kendi durum tespitinizi yapabilirsiniz.
  3. Bir avukata ve/veya muhasebeciye danışmaya ek olarak, aşağıdaki soruları da değerlendirmenizi öneririz:
  • Çocuğunuzun gerçekçi olarak işlerine ne kadar zaman ayırması gerekecek?
  • Çocuğunuz ve siz hangi rollerden sorumlu olacaksınız?
  • Bir sözleşme yoluyla birbirinizin rollerini atayacak mısınız?
  • Çocuğunuzun süreçleri yürütürkenki özerkliği ne düzeyde olacak ve sizin hangi eylemleri kontrol etmeniz gerekecek? 
  • Çocuğunuz kararlarından nasıl sorumlu tutulacak? Sizinle ya da danışmanla toplantılar, paylaşması gereken raporlar vs. olacak mı?
  • Hataları ele almak için bir prosedür olacak mı?
  • Müşteri hizmetleri, sipariş yönetimi, mali süreçler vb. tüm aşamaların doğru ilerlediğinden emin olmak için çocuğunuzu nasıl takip edeceksiniz?

Gençler İçin 11 Online İş Fikri

İşte gençler için bazı harika online iş fikirleri:

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #1: DİJİTAL ÜRÜNLER

Dijital ürünler artık sadece “gelecek” değil.

Burada ve bugünde. (Aynı zamanda yakında Sopyo’da 🙂 )

Tüketiciler bugünlerde her tür dijital ürünü satın alıyorlar. Ürün paketleme, nakliye süreci gibi gerçek fiziksel bileşenler olmadığı için dijital ürünlerin satışı özellikle yeni jenerasyon için çok daha kolay olabilir. “En büyük avantajları nedir?” diye soracak olursanız; yönetilecek envanter, kargo süreci, tedarik sorunları vb. tökezlerin olmamasıdır denilebilir. Web tasarım, yazılım, grafik tasarım vb. yetenekleriniz varsa, hızlı ve kolay bir şekilde dijital ürünler üretebilir ve satışa sunabilirsiniz.

İşte satabileceğiniz bazı dijital ürün fikirleri:

  • E-bültenler ve e-posta şablonları
  • E-kitaplar
  • Dijital planlamacılar
  • Çalışma sayfaları
  • Web sitesi temaları
  • Photoshop şablonları
  • İnfografikler
  • Sunum şablonları
  • Mockup şablonları
  • Kurumsal promosyon kitleri
  • Fotoğraf koleksiyonları
  • Talimatlar ve kılavuzlar
  • Dijital tebrik kartları
  • İndirilebilir çıkartmalar

Dijital ürünleri kendi e-ticaret sitenizde, Hepsiburada, Trendyol gibi dijital ürün satışı yapılabilen pazaryerlerinde veya Creative Market gibi platformlarda satışa çıkarabilirsiniz.

GENÇLER İÇİN ÇEVRİMİÇİ İŞ FİKİRLERİ #2: TEBRİK/NOT KARTLARI

Tebrik/Not kartları endüstrisi geniş bir pazar olduğundan, yeni oyunculara da bu pazarda yer var. Öyleyse, kendi tebrik/not kartı işinizi başlatabilirsiniz!

Biraz yaratıcılık ve malzemelerle sıfırdan tebrik/not kartları hazırlayabilir veya Creative Market gibi platformlardan satın alabileceğiniz illüstrasyonları kullanarak dijital kartlar da tasarlayabilirsiniz (Lisanslı ürün satın aldığınızdan emin olunuz!).

Nihayetinde, tebrik kartları yapmak zaman ve maliyet açısından daha kolaydır. Kart oluşturmak için birçok farklı özel gün, tatil ve etkinlik olduğundan, dönemsel olarak değil yıl boyunca talep gelir ve nispeten geniş bir alıcı kitlesi vardır. Kartlara kişiselleştirebileceğiniz detaylar eklerseniz, alıcıların daha çok ilgisini çekecektir. Küçük olduklarından lojistik süreçleri de oldukça kolay ve düşük maliyetlidir.

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #3: SANAT ESERLERİ VEYA FOTOĞRAFLAR

Harika resimler mi yapıyorsunuz? Yoksa harika fotoğraflar mı çekiyorsunuz?

O zaman onları satın!

Sanatınızı veya fotoğraflarınızı tuvale, poster boyutunda kağıda veya baskı formatına dönüştürebilir ve alıcılarına ulaştırabilirsiniz. Bu konuda doğal bir yeteneğiniz ve tutkunuz varsa, neden paylaşmayasınız ki?! Kaybedecek bir şeyiniz yok ama sanatınızı satın almak isteyecek müşterileriniz var. Vakit kaybetmeden sanatınızı alıcılarıyla buluşturma zamanı! 

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #4: EV TEKSTİLİ

Ev dekorasyonlarının bütüncül bir parçası olan ev tekstili ürünleri online satış yapabileceğiniz birbirinden renkli ve eğlenceli ürün gruplarına sahiptir.

Runnerlar, suplalar, yastık kılıfları vb. ev tekstili ürünleri, bu grup içerisinde oldukça popüler olmakla birlikte, lojistiği de oldukça zahmetsiz ve risksizdir. Bu ürünlerin baskılarını kendiniz de tasarlayabilir, ürünlerinizi özelleştirerek tedarikçinize bastırabilir, stoksuz satış yaparak maliyetlerinizi çok daha düşürebilirsiniz. 

Bir yazar, çizer, sanatçı, söz yazarı vb. nitelikleriniz veya benzer bir yaratıcı hobiniz varsa, o zaman bunun etrafında bir iş kurmayı da düşünebilirsiniz! Güzel kapaklar tasarlayın, periyodik olarak yeni koleksiyonlar çıkarın, sınırlı sayıda sürümler sunun ve yaratıcılığınızı online bir mağazaya kanalize edin.

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #5: MAYO

Mayo endüstrisi, girmek için ilginç ve eğlenceli bir pazardır. Çünkü yaratıcı, mayo ürünlerini talep üzerine basılan stoksuz satış yapabileceğiniz tedarikçilerden temin edebilir ve oldukça kazançlı satışlar yapabilirsiniz.

Kendi desen tasarımlarınızı oluşturarak mayolara bastırın ve ardından bunları müşterilere satın!

Tüketicilerin mayoları ilkbahar ve yaz aylarında satın alma olasılıkları daha yüksek olduğu için mayoların sezonsal ürün grubunda olduğunu unutmayın (Tabii e-ihracat satışlarınız yoksa)

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #6: PET ÜRÜNLERİ

Köpek,kedi, kuş… Evcil hayvanınız mı var? Ya da hayvanları çok mu seviyorsunuz? Neden evcil hayvan ürünleri yapıp satmıyorsunuz?!

Bu ilk işinizse satmanızı önerdiğimiz evcil hayvan ürünleri, ödül ve normal mamalar yerine kıyafet ürünleri veya tasma vb. aksesuarlarla başlangıç yapmaktır.

Çünkü evcil hayvan mamaları bazen belirli kurallara ve düzenlemelere tabi olabilmektedir; bu nedenle yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenmeye çalışırken pürüzlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, yenebilir/gıda ürünlerinin satışını yapmak çok fazla sorumluluk gerektirir. Oysa bir köpek montu, kuş tasması, kedi tarağı vb. sevimli ürünlere yönelmek, pet ürünleri endüstrisinde satış yapmanın daha basit bir yol olduğu söylenebilir.

Kendi yaratıcılığınızı kullanarak yeni ürünler üretebilir, internet platformlarında bulunan hazır lisanslı görselleri ürünlere bastırabilir ya da hazır ürünleri tedarik ederek satışlarınıza başlayabilirsiniz.

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #8: TELEFON KILIFLARI

Telefon kılıfları oldukça popüler bir ürün grubudur; üstelik kendin yaparak da satabilirsiniz.

Kendi tasarımlarınızı farklı telefon kılıflarına basmak ve stoksuz satış yapmak için bir tedarikçi ile anlaşabilir ve elinizde envanter stoğu bulundurmanıza, lojistik maliyetlerine katlanmanıza gerek kalmadan doğrudan satış gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bu işlemleri stoksuz satış tedarikçiniz sizin için yapacaktır. Sizin yapmanız gereken tek şey de satış akışlarını takip etmek olacaktır.

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #9: ÇIKARTMA VE ETİKETLER

Çıkartmalar ve etiketler, üretmeleri nispeten kolay ve ucuz olduğundan satmak için harika ürün gruplarıdır. Küçük ve hafif oldukları için nakliyesi kolaydır ve yaratıcılığınızı kullanarak rakipleriniz arasındaki görünürlüğünüzü de artırabilirsiniz!

Çıkartma ve etiketler için uygun baskı kağıdınız ve yazıcınız varsa evde kendi çıkartmalarınızı bile üretebilirsiniz. Tüm bu süreçle uğraşacak vaktiniz yoksa da bir tedarikçi ile anlaşabilir ya da dijital platformlar üzerinden hazır çıkartma ve etiketler alarak satışlarınıza başlayabilirsiniz. 

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #10: KUPALAR VE SU ŞİŞELERİ

Kupalar ve su şişeleri gibi içecek kapları online platformlarda satış yapmak için keyifli ürün fikirleridir. Bu ürünler eğlenceli ve ilgi çeken gruplar olduğu için talep konusunda da sıkıntı yaşamazsınız.

Kupalarınıza veya şişelerinize baskı yapmak için yaratıcı tasarımlar yapın ve bu harika tasarım fikirlerinizi kupa ya da cam şişelerin üstüne bastırmak için stoksuz satış tedarikçisi ile anlaşın! Ayrıca belirli temalar etrafında toplanmış koleksiyonlar oluşturabilir, kendi icat ettiğiniz komik ifadeler veya sözler yazdırabilirsiniz.

GENÇLER İÇİN ONLINE İŞ FİKİRLERİ #11: TEKSTİL/HAZIR GİYİM

Sadece birkaç on yıl önce bile kendi giyim firmanızı kurmak için, tekstil üreticilerine toplu olarak giysiler ürettirmeniz gerekiyordu.

Bugünlerde ise tekstil ürünleri satmak hiç olmadığı kadar kolay!

Sadece kendi tasarımlarınızı oluşturarak baskı tedarikçisi ile ürünlerinizi farklılaştırabilir ve müşterilerinize özel ürünler ortaya çıkarabilirsiniz.

Ayrıca yalnızca bir tişört gibi tekil bir ürün serisine başlamakla sınırlı değilsiniz; kapüşonlular, eşofmanlar, tozluklar, elbiseler, etekler, ceketler, şortlar ve çok daha fazlası gibi tedarik edebileceğiniz pek çok başka tekstil ürünü ile satış gruplarınızı çeşitlendirebilirsiniz.

Dropshipping (stoksuz satış) hiç bu kadar kolay olmamıştı! 

Depo maliyeti yok
Çalışan maliyeti yok
Ürün paketleme maliyeti yok
Kargo maliyeti yok
Risk yok
Sopyo ve XML kaynağı var!
Üstelik Sopyo’da bulunan XML kaynaklarını kullanabilir, tüm süreçlerini daha da hızlandırabilirsin.
Sen işine odaklan, gerisini Sopyo’ya bırak.
Keyifli Satışlar 🙂

Total
0
Shares