fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

E-ticarette Nace Kodu Nedir?

Nace Kodu Nedir?

Herkese merhaba,

Bugünkü yazımızda sizlere sıkça sormuş olduğunuz ve merak ettiğiniz bir konu olan “Nace Kodu” hakkında bilgiler vereceğiz.

Fransızca açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” olan NACE “Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması” anlamına gelmektedir. Kısaca Nace kodu ekonomik faaliyetlerin dünya standartları ile uyum sağlayabilmesini sağlamak amaçlı kullanılmaktadır. Nace kodu sayesinde  e-ihracat alanında yeni adımlar atamanız mümkündür. NACE kodlaması yapılırken her şirkete, işin tehlike seviyesine göre altı haneli bir kod verilmektedir. Eğer yeni bir işyeri açmayı planlıyorsanız Ticaret Odası kaydını yapmadan önce iş kolunuza dair kodu öğrenmeniz gerekmektedir.

Nace Kodu Nasıl Sorgulanır?

SGK’nın resmi web sitesinden SGK NACE Kodları listesine erişerek NACE Kodlarını ve işyeri tehlike sınıfını öğrenebilirsiniz. Ayrıca firmanızın SGK sicil numarasının 2. 3. 4. 5. 6. ve 7. rakamları NACE kodunuzdur.

NACE Kodu değişikliği nasıl yapılır?

NACE Kodu hatalı olan ya da sonradan faaliyet kolu değişen firmalar bağlı oldukları vergi dairesi sicil servisine “NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi” vererek NACE kodlarını düzeltebilir veya değiştirebilirler. Vergi dairesi sicil servisi memurları söz konusu işyerinin NACE Koduna uygun faaliyette bulunup bulunmadığını yerinde tespit eder. Yoklama sonucunda işyerinin değişiklik dilekçesinde belirttiği NACE Koduna uygun faaliyette bulunduğunun tespit edilmesi durumunda NACE Kodu değişikliği yapılır ve işyerinin güncellenen NACE Kodu vergi levhasına işlenir.

SGK NACE Kodu değişikliği nasıl yapılır?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre İş güvenliği açısından işyeri NACE Kodunda işyerinin tehlike sınıfının doğru olarak belirtilmesi zorunludur. SGK’da NACE Kodlarını değiştirmek isteyen firmalar değişiklik taleplerini elektronik ortamda SGK’ya iletebilirler. Bu işlem için işyeri şifresiyle SGK’nın resmi web sitesine giriş yapılarak NACE Kodu değişikliği sayfasından yeni NACE kodunun seçilmesi gerekmektedir. Değişiklik talebinin SGK tarafından yapılacak incelemeler sonucunda uygun görülmesi durumunda SGK sisteminde işyerinin NACE kodu değiştirilir.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares