fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

E-Ticaretin Altın Döneminde Satışları Artırmanın Yolları

Eylül itibariyle tabiri caizse tüm dünyada e-ticaretin altın aylarına girmiş bulunmaktayız. Yeni yıla kadar her ay e-ticaret için oldukça dinamik seyrediyor. Son aylara doğru hazırlıkların ve hareketlenmelerin artacağını; dolayısıyla satıcıların keselerini doldurma fırsatlarının epey fazla olduğunu söyleyebiliriz. Pandemi desteğinin de artık e-ticaretten çekildiğini düşünürsek, atılacak hamlelerin stratejisini ve bu dönemlerin boş geçirilmemesi gerektiğini iyice özümsemekte fayda var. Peki ne yapmalıyız dediğinizi duyar gibiyiz 🙂

Bu yazı ile birlikte e-ticaretin en dinamik ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının mahsüllerini toplamanın yollarını, pazaryerlerinde gerçekleşecek olan indirim günlerini, mağazanızı bu değerli aylara nasıl hazırlamanız gerektiği gibi stratejik noktaları sizlerle paylaşacağız.

2022 Tahmini Black Friday İndirim Oranları

KATEGORİİNDİRİM ORANI
Giyim ve Ayakkabı%10 – %80
Ev ve Yaşam%10 – %80
Anne ve Bebek%20- %75
Kozmetik ve Kişisel Bakım%10 – %65
Mücevher ve Saat%2 – %50
Spor ve Outdoor%20 – %80
Kitap – Müzik – Film – Oyun%20- %80
Küçük Ev Aletleri%5 – %85
Elektrikli Ev Aletleri%5 – %20
Beyaz Eşya%5 – %20
Elektronik%5 – %50
Otomotiv%1- %10

Yukarıda paylaşılan tahmini oranlar, 2021 Black Friday kampanyalarında yapılan alt-üst indirim oranlarından hazırlanmıştır. 2022 yılı için de oranların benzer şekilde seyredeceği düşünülmektedir. Dolayısıyla ürünlerinize uygulayacağınız indirim oranlarını yukarıdaki baremleri dikkate alarak hazırlayabilirsiniz.

Son Çeyrekte E-Ticarette Gerçekleşecek İndirim Dönemleri

Ülkelere özgü kutlanan özel ve önemli günlerin yanı sıra tüm dünyada ortak olarak kutlanan, herkesin aynı amaca yoğunlaştığı Black Friday, Yılbaşı gibi özel günler de mevcut. Nasıl ki Türkiye’de resmi bayramlar ve özel günler yaklaşırken haftalar öncesinde bir alışveriş hareketliliği başlıyorsa, tüm dünyada da aynı şekilde ilerleyen bir anlayış var diyebiliriz. Kanadalı yazar ve iletişim kuramcısı Marshall McLuhan’la birlikte anılan ve yine global bir kavram haline gelen “küresel köy” düşüncesi, özellikle son yıllarda yaşantıların dijitalleşmesiyle birlikte yoğun bir şekilde hissedilmekte ve rahatlıkla desteklenmektedir. Yukarıdaki gibi örneklendirecek olursak, hemen hemen dünya genelinde ortak olarak kutlanan Black Friday etkinliği, adeta tüm tüketicileri dijital pazar ortamlarında birleştirerek alışverişi cezbedici hale getirmektedir. İşte sizler için hazırladığımız son dört ayda hazırlanabileceğiniz kampanyalar ve özel günler:

E-Ticaretin Altın Döneminde Satışları Artırmanın Yolları

Artık yaşantılarımızın ayrılamaz bir parçası haline gelen e-ticaret dünyasında her zaman her şeye daha kolay ulaşmak, ürün ya da hizmetleri kıyaslamak mümkün hale geldi. Dolayısıyla global olarak tüketicilerin alışveriş eğilimleri de dijital dünya üzerinde yoğunlaşmaya başladı. Yılın son aylarındaki özel ve e-ticaretle ilgili önemli günlerin yoğunluğunu göz önünde bulundurunca, satışlarınızı arttırmanın püf noktalarından biri, özel günler gelmeden haftalar öncesinde mağazalarınızı bu tarihlere göre hazırlamak olacaktır. Sizler için e-ticaretin altın döneminde satışları artırmanın yollarını derledik. Hadi okumaya devam edelim 🙂

#1: HER AYA ÖZEL YAPACAĞINIZ KAMPANYALARI PLANLAYIN

Lütfen yılın son aylarının tamamen satış ve indirimlerle ilgili olduğunu unutmayın. Bu nedenle, tüm fırsatlarınızı önceden planlamak, bu verimli döneme hazırlanmak için önemli bir adım olacaktır. “Ya büyük oyna ya hiç oynama” diye bir söz vardır. Tam olarak bu altın dönemlerin sözü olabilir! Çünkü bu dönemlerde müşteriler mağazanıza farklı bir fırsatı bulma beklentisiyle gelirler. Bu nedenle, benzersiz, cezbedici ve sıra dışı bir fırsat sağladığınızdan emin olun.

Fırsatlarınız farklı şekil ve modellerde olabilir. En yaygın yol, ürünlerin fiyatlarında doğrudan indirimler sunmaktır. Örneğin, müşteriler mağazanızdaki tüm ürünler için %30 indirim alabilir veya satın aldıkları ürünlerden 50-100-150 TL vb. sonraki alışverişlerinde harcayabilecekleri paralar kazanabilirler. Ya da uygun fiyatları ürünler yakalamanın oldukça güç olduğu günümüz koşullarında “50 TL altı ürünler” vb. bir başlıkla uygun fiyatlı ürünleri listeleyebilir, hatta elinizde kalan stok fazlası ürünleri bu şekilde eritebilirsiniz bile. Bu taktikler, Amazon, Trendyol, Hepsiburada gibi pazara yön veren birçok perakende devleri tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.

Mağazanızda yer alan ürünlerinin tümünden aynı performansı göstermesini beklemeyin. Bazı ürünler satış kanalının algoritmasına göre daha çok öne çıkabilir, bir ürününüz dikey satışta yükselerek sizi beklemediğiniz cirolara ulaştırabilir. Bu hususta önemli olan, müşterilerinizi mağazaya ve satın aldıkları ürüne değerlendirme yapmaya yönlendirmek olacaktır.

#2: YORUM VE DEĞERLENDİRMELERİN GÜCÜNDEN FAYDALANIN

Yılın son aylarında satışları artırmak için Yorum ve Değerlendirmelerin gücünü kesinlikle hafife almayın. Online alışveriş yapanlar, satın almak istedikleri ürün hakkında ön araştırma yaparak ve bilgi toplayarak satın alım gerçekleştirirler. Kullanıcıların deneyimlerini, ürün incelemelerini ve puanlarını okumak, satın alma kararının önemli bir parçasıdır.

Müşterilerinizden geri bildirim istemekten çekinmeyin ve bundan yararlanın. Geri bildirimleri artırmanın en etkili yöntemlerinden birinin de siparişlere ufak armağanlar ve notlar eklemek olduğunu söyleyebiliriz. Notun içerisinde müşterinin yorumunun sizin için ne kadar değerli olduğunu ve işletmenizi geliştirmek adına önemli katkılar sağlayacağını yazarsanız, bu ricayı kırmak istemeyen sayısı artacaktır.

Peki bunları biliyor muydunuz?

  • Tüketicilerin %88’i kişisel öneriler kadar müşteri değerlendirmelerine de güveniyor.
  • Tüketicilerin yalnızca %12’si satın alma yapmadan önce yorumları görmezden geliyor.
  • Tüketicilerin %85’i karar vermeden önce ortalama 10 yorum okuduklarını söylüyor.
  • Ürün başına 50 veya daha fazla inceleme, dönüşüm oranında %4-5 artış anlamına gelebilir.

Olumlu ya da olumsuz fark etmeksizin geri bildirim aldığınızda, değerlendirmeleri dikkate alarak hareket edebilir ve ürünü ya da işletmenizi geliştirebilirsiniz. Olumsuz bir değerlendirmenin nasıl fırsata dönüştürüleceğini bilmek önemlidir. Bu arada olumsuz yorumlardan korkmayın; -tabii aşırılaşmadığı taktirde- çünkü yalnızca olumlu yorumlarla dolu bir mağaza, müşteriler tarafından sahte yazılmış şüphesini uyandırıyor. Değerlendirmelerde paylaşılan olumsuz deneyimler de satın alım deneyiminin gerçekliğini doğruluyor.

#3: BİRKAÇ FARKLI ÖDEME YÖNTEMİ SUNUN

Kendi e-ticaretinizin üzerinden de satış gerçekleştiriyorsanız, farklı ödeme yöntemlerini muhakkak müşterilerinize sunun. Ne kadar çok ödeme seçeneği sunarsanız, daha geniş bir kitleye hitap etme olasılığınız o kadar artar. İnsanların size ödeme yapmasını ne kadar kolay hale getirirseniz, daha fazla para kazanma olasılığınız da o kadar yüksek olur.

Çevrimiçi alışveriş yapanların %12’sinin son alışverişlerini istedikleri şekilde ödemeleri mümkün olmadığı için iptal ettiğini biliyor muydunuz?

Tüketicilerin söz konusu online alışveriş olduğunda, e-ticaret sitenizde çok niş bir ürününüz yoksa, pazaryerlerinden alışveriş yapma ihtimali çok yüksek olacaktır. Pazaryerlerinde satış yapıyorsanız, onların hazır müşteri portföylerinden yararlanarak oldukça avantaj kazanacağınızı söyleyebiliriz.

E-Ticaretin Genel Ticarete Oranının Aylara Göre Dağılımı

Yukarıda ETBİS’in 2021 yılına ilişkin verileri yer alıyor. İlgili istatistikler e-ticaret’in genel ticarete oranının aylara göre dağılımını yansıtmaktadır. Yıl içindeki en yüksek veri %20,4’lük oran ile Kasım ayında yaşanmakta. Kasım ayında özellikle e-ticaret devleri tarafından düzenlenen global/yerel kampanyalar, Cyber Monday ve Black Friday gibi önemli alışveriş günlerinin e-ticaret hacminde oldukça etkili olduğu görülüyor. Eylül ile birlikte ivmede yaşanan yukarı eğriden de e-ticaretin yılın son dört ayında hareketlenmeye başladığı, verimli geçme potansiyelinin yüksek olduğu anlaşılıyor.

#4: MÜŞTERİLERİN TESLİMAT BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYIN

Paketleri teslim etmenin ve iade etmenin kolay bir yolunun olması önemlidir. Yeterince basit değilse, muhtemelen ilk etapta bir satın alma ile sonuçlanmayacaktır.

Son zamanlarda eve teslimatlar her zamankinden daha popüler. Gittikçe daha fazla insan, paketini bir teslimat noktasından almak yerine doğrudan kapılarına teslim ettirmeyi tercih ediyor. Çünkü insanların zamanları kısıtlı.

Teslimat noktasından ya da mağazadan teslim alma yine de pandemi sırasında çok arttı. Bu, hem fiziksel mağazası hem de çevrimiçi mağazası olan perakendeciler için mükemmel bir seçenektir. Müşteriler, siparişlerini çevrimiçi olarak kolayca verebilir ve paketi de müsait oldukları zaman diliminde mağazadan ya da teslimat noktasından teslim alabilirler.

Bu yoğun ve hareketli geçen dönemlerde ürünlerin teslimatı söz konusu olduğunda müşterilere karşı dürüst olmak önemlidir. Açık olun ve nakliye ücretlerinizi ve yöntemlerinizi müşterilerinize bildirin. Müşterinizin mevcut koşullar altında teslimat süresinin ne kadar sürebileceğini bilmesini sağlayan net bir nakliye politikası sağlayın.

Gönderim yönteminiz ne olursa olsun, günün sonunda müşterinin bir an evvel siparişine ulaşmak istediğini hep hatırlayın. Son zamanlarda aynı gün teslimat hizmetlerinin yaygınlaşmaya başladığı göz önünde bulundurulduğunda, mümkün olduğunca hızlı teslimat seçeneği sunmaya gayret edin.

#5: SORUNSUZ BİR MÜŞTERİ DENEYİMİ OLUŞTURUN

Erken hazırlanmaya başlamanın yanı sıra, planlama yaparken birçok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Bu dönemden kaç müşteri bekliyorsunuz? Web siteniz bu kadar büyük trafiği kaldırabilir mi? Ürünleriniz ve sevkiyatınız hazır mı? Hangi pazarlama stratejilerini uygulayacaksınız?

Eğer bir e-ticaret siteniz varsa, dikkate almanız gereken önemli bir faktör, web sitenizin hızlı yüklenmesidir. E-ticaret satışlarının en yoğun olduğu yılın son dört ayında, özellikle Black Friday, Cyber Monday gibi kampanya dönemlerinde gerçekleşen fırsatlar mağazanızı ziyaret eden yüzlerce pazarlık avcısını cezbeder. Yılın bu özel döneminde, mağazalarınız yüksek miktarda müşteri alacaktır. Bu nedenle, yüksek performanslı bir web sitesi olmadan mağazanız bu etkinlikler sırasında başarılı bir müşteri deneyimi sunmayacak, yavaşlama veya çökme nedeniyle fark etmeden çok sayıda potansiyel satış kaybedeceksiniz. Bu durum, gelirinizde büyük bir kayba neden olabilir. Dolayısıyla web sitenizi yaklaşan büyük trafiğe mutlaka hazırlayın. Yoğun trafiği kaldıramayan bir platformla çalışıyorsanız, Shopify, WooCommerce, Wix, Ideasoft, Ticimax gibi altyapılara geçmenin zamanı geldi demektir.

Müşteri hizmetinizin, ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili müşterilerinizin sahip olabileceği tüm soruları yanıtlayabildiğinden emin olun.
Chatbotlar (Canlı Sohbet), e-ticaret siteleri için oldukça yararlı hizmetlerdir. Örneğin, ürünler stokta kalmadığında müşterileri bilgilendirmeye yardımcı olabilir ve alternatifler önerebilirler. Ayrıca müşterileri teslimat, sipariş durumu hakkında bilgilendirmek ve hatta müşterinin aradığı şeye göre ürün önermek için kullanılabilirler. Birbirinden farklı algoritmalara ve özelliğe sahip Chatbotlarla siz de e-ticaretinizi hareketlendirin.

E-ticaret canlı sohbet istatistikleri

  • Tüketicilerin %68’inin sorunsuz iletişim sunan bir mağazadan satın alma olasılığı daha yüksektir.
  • IBM’e göre, chatbotlar müşteri hizmetleri maliyetlerini %30 oranında azaltabilir.
  • Juniper’de yapılan araştırma, perakende sektörünün chatbot teknolojisinden en çok fayda sağlayabileceğini ve 2023 yılına kadar erişilen chatbot’ların %70’inden fazlasının perakende tabanlı olacağını tahmin ediyor.
  • Juniper, maliyet tasarrufu, yukarı satış, pazarlama ve alışveriş sepeti kurtarma gibi faydaları, büyük perakendeci canlı sohbetleri itici güce sahip olan faktörler olarak belirtti.

Türkçe canlı destek sistemi JivoChat, e-ticaret sitelerinde dönüşüm ve satışları artırmada epey başarılı. “Sitenize gelen ziyaretçileri, mutlu müşterilere dönüştürün!” sloganı ile Türkiye pazarına giriş yapan, dünyada en çok kullanılan ikinci canlı destek aracı JivoChat, tamamen yerelleşmiş 360 derecelik iletişim sistemi ile tüm ihtiyaçlarınızı giderecek tek iletişim aracı olmayı vaat ediyor. 2012’de kurulan ve dünyada 200 bin, Türkiye’de ise 2 bin üzerinde siteye altyapı sunan JivoChat, günde on binlerce mesaja köprü oluyor.

JivoChat, 14 günlük ücretsiz deneme sürümünde bile %60’lara varan dönüşüm artışını taahhüt ediyor. Sınırlı özellikler bulunan Temel paketini ise ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Siteleri www.jivochat.com.tr üzerinden hemen ürünü inceleyebilir, temsilcilerine sorularınızı sorabilirsiniz. Güzel haber! 🙂 Daha satış odaklı ilerlemek isterseniz, tüm özelliklerinden sınırsız olarak faydalanabileceğiniz Profesyonel paketi JIVOSOPYO koduyla kayıt olarak 45 gün boyunca ücretsiz deneyimleyebilirsiniz.

#6: SATIŞ KANALLARINIZI GENİŞLETİN

Yılın son ayları, büyük bir müşteri dalgasını da beraberinde getirecek ve böylece satışlarınızı yeni bir seviyeye taşıyacaktır. Öyleyse neden sadece bir platformla yetinesiniz ki?! Bu satış sezonunda çok kanallı satışlardan yararlanabilir ve daha fazla para kazanabilirsiniz.
Online satışlarınızı otomatikleştirerek daha üretken olun ve zamandan tasarruf edin. Tükenen ürünleri hiçbir zaman ana sayfada pazarlamadığınızdan emin olun.

Mevcut platformunuzu diğer satış kanallarıyla entegre etme ve otomasyon sağlama konusunda endişelenmeyin. Tüm online süreçleri sizin adınıza yürüterek işinizi hafifletecek bir entegrasyon var: Sopyo 🙂 Bu çözüm, ürünlerinizi Trendyol, Hepsiburada, Amazon Türkiye ve çok yakında Etsy, Ali Ekspress, Amazon gibi global pazarlarda da kolayca listelemenizi sağlar.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares