fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Herkese merhaba,

Eğer siz de son zamanlarda her yerde e-ihracat kelimesini duymaya başladıysanız, e-ihracat nedir ve e-ihracat nasıl yapılır gibi soruları sizin için yanıtladığınız blog yazımıza hazırsanız başlayalım.

E-İhracat Nedir?

Herhangi bir ürün ya da hizmeti yurtdışında bulunan bir müşteriye satma işlemine ihracat denir. E-ihracat ise bu işin internet üzerinden yapılmasıdır. Yani ürününüzü veya hizmetinizi dijital mecralar üzerinden yurtdışına satarsanız, e-ihracat yapmış olursunuz.

E-ihracat Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

E-ihracat yapmak isteyen kullanıcıların satış yapmaları için iki farklı yöntem vardır. Birinci olarak e-ihracat sitelerinde satış yapmaya başlayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise kendi web sitenizi oluşturabilir yurt dışındaki müşterilerinize ürünler satabilirsiniz. Bu yöntemlerden hangisi sizin satışlarınız için daha uygunsa ona karar verip başlayabilirsiniz.

1. Kurulu Bir Şirketinizin Olması Lazım

E-ihracata başlamadan önce ilk olarak şirketinizin kurulu olması lazım. E-ihracat yapmak isteyen kişilerin ürünlerini sattıktan sonra faturalandırma yapması için en önemli adım şirket sahibi olmaktır.

2. E-ihracat Sitenizin Olması Lazım

E-ihracat yaparken ihtiyacınız olan en temel nokta size profesyonel bir şekilde hizmet verebilecek bir e-ihracat yazılımıdır.Siteniz açılırken; kategorilerinizi yaratmayı, popüler ürünlerinizi sergilemeyi, müşterilerinize özel ürünler göstermeyi ve sitenizin çok dilli olmasını ön planda tutun. Yurtdışı kargo entegrasyonları, ödeme entegrasyonları, kampanya özelikleri gibi sınır ötesi ticarette sizi ayrıştıracak özellikleri de göz önünde bulundurmalısınız.

3.E-ihracat Yapılan Pazar yerlerinde Mağazanızın Olması Lazım

E-ticaretin en önemli kısmı pazar yerleri üzerinde gerçekleşmesidir. E-ihracat yaparkende pazar yerlerinden satış yapmak sizin için en önemli tercihlerden biri olacaktır. Başta Amazon olmak üzere hem global hem de ülkenin lokal pazar yerlerinde mağaza açıp ürünlerinizi satabilirsiniz. E-ihracat yapan birçok Türk şirketi var. Globalde; Amazon, AliExpress, Ebay, Walmart, Jet.com, Rakuten, Etsy gibi sitelerde kendi mağazanızı açabilirsiniz. Ortadoğu’da Souq, Fransa’da Cdiscount, Almanya’da Zalando, Rusya’da Ozan.ru sadece bir çırpıda saydığımız lokal e-ticaret sitelerini kullanabilirsiniz.

E-İhracat Kargo İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yurtdışına yapılan ürün satışı eğer 150 kg ve 7500 Euro değerini geçmezse bu ihracat işlemlerine “mikro ihracat” denir. Bu işlemlerin üstündeki işlemleri mikro ihracatla yapamazsınız.

E-ihracatın en önemli konularından biriside kargo işlemlerinin çözümüdür. Yurtdışına satışını yaptığınız ürünleri mikro ihracat modeliyle, kargo şirketleri aracılığı ile gönderebilirsiniz. Mikro ihracat sadece gümrük beyanı operatör sıfatıyla hızlı kargo firmaları (PTT, DHL, UPS, TNT ) gibi firmalar tarafından yapılmaktadır. Bu kargo firmalarını kullanarak yurt dışına yaptığınız satışları hiç bir sıkıntı çekmeden rahatlıkla gönderebilirsiniz.

E-ihracat yapanlar için çalışabileceğiniz kargo firmalarını şöyle sıralayabiliriz :

E-ihracat Avantajları Nelerdir?

E-ihracat yapmanın aslında bir çok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de satış yapmayı hedeflediğiniz ülkelerin lojistik operasyonlarının olması gerekmektedir. E-ihracat sadece internet kullanılarak yapılır.

Diğer avantajlarını sıralamak gerekirse :

  • Ödemelerinizi döviz cinsinden alırsınız.
  • E-ihracatta klasik yatırımlar, ihracat giderleri ve konşimento (Bir gemiye teslim edilen yükün alındı belgesi.) prosedürleri yoktur.
  • Banka teminatına da gerek duyulmayan bu yöntemde ödeme alabilmek için online ödeme altyapısı sağlayan firmalar ile anlaşmanız yeterlidir.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares