fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Dijital Ürünlerin 4P’si: Dijital Ürünler vs. Fiziksel Ürünler

E-ticaret yapmak isteyenlerin çoğu, fiziksel ürünler satmayı düşünür. Bu durum tamamen yanlış olmasa da, resmin tamamı da yansıtmaz. Görünen o ki, e-ticarette yalnızca çevrimiçi fiziksel ürünler satmaktan çok dahası fazlası var: Dijital ürünler de çevrimiçi olarak satılabilir!

Bu yazıda, farklı dijital ürün türleri, dijital ürünlerin nasıl oluşturulacağı, dijital ürünlerin nerelerde satılacağı, dijital ürünlerin nasıl fiyatlandırılacağı ve daha fazlası dahil olmak üzere dijital ürünlerin çevrimiçi satışı hakkında bildiğimiz her şeyi sizlerle paylaşıyoruz. Dijital ürünleri online olarak nasıl satacağınızı merak ediyorsanız, makaleyi okumaya devam edin.

Dijital Ürün Nedir?

Dijital ürünler, çevrimiçi olarak satılan ve/veya dağıtılan fiziksel olmayan varlıklar veya içeriklerdir. E-kitaplar, resimler, videolar, oyunlar, abonelikler, kurslar, şablonlar, yazılımlar, hizmetler ve daha fazlası gibi çok çeşitli farklı biçimler, dijital ürün olarak satılabilir. Bu tür ürünler yine dijital olarak dağıtılırlar; yani aslında müşterilere gönderilmezler. Bunun yerine alıcı tarafından bilgisayarlarından, akıllı telefonlarından veya tabletlerinden indirilebileceği, aktarılabileceği veya dijital kod vb. anahtarla anında erişilebileceği anlamına gelir.

Dijital Ürünler Neden Satılır?

Dijital ürünlerin pek çok farklı avantajı vardır ve bunların birçoğu onları fiziksel ürünlerin satışına tercih edilen bir alternatif haline getirir. Bu ürünler genel olarak yapımı basit, dağıtımı kolay, sürdürülebilir bir iş modeli ve yüksek kâr marjı potansiyeline sahip ürünlerdir.

Dijital ürünler oluşturmak, pazarlamak ve satmak, özellikle teknoloji ile yakınlığınız yoksa sıkıcı görünebilir. Ancak Shopify, Etsy, Amazon, Trendyol, Hepsiburada gibi online platformlar sayesinde öğrenme eğrisi şaşırtıcı derecede kısa olabilir. Hemen hemen tüm kategorilerdeki dijital ürünler kazançlıdır ve dijital ürünler oluşturmak için daha düşük pazara giriş engelleri ve fiziksel ürünlere kıyasla daha basit dağıtım yöntemleri olduğundan, birçok e-ticaret girişimcisi dijital ürünleri tam zamanlı satmaya geçiş yapmaktadır.

Dijital ürün satmanın size uygun olup olmadığına karar verebilmek için dijital ürün satmanın avantaj ve dezavantajlarına daha yakından bakalım.

DİJİTAL ÜRÜN SATIŞININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Avantajlar

  • Pasif Gelir: Her yeni sipariş geldiğinde sıfırdan bir ürün hazırlamak ya da üretmek zorunda değilsiniz. Sadece bir ürün oluşturduğunuzda, satış sürecini otomatikleştirirsiniz ve ardından pasif olarak gelir elde etmeye başlarsınız.
  • Kişisel Özgürlük: Her yerden, her yere satış yapabilirsiniz; dijital ürünler yaşam tarzınıza sınır koymaz.
  • Daha Düşük Genel Maliyetler: Dijital ürünlerin üretim maliyetleri genellikle düşüktür ve envanteri depolamak için bir depo kiralamaya gerek yoktur.
  • Ulaşılması Kolay Hedef Pazar: Gerçekfiziksel bir lokasyona bağlı kalınmadığı için hedef müşteriye ulaşmak çok daha kolaydır. Çevrimiçi olarak ulaşabileceğiniz hedef kitleye yönelik çok az sınırlama vardır.
  • Envanter Yönetimi Yok: Ürünleri depolamaya, envanteri veya stokları yönetmeye gerek yoktur. Tekrar tekrar satılabilir.
  • Kolay Üretim Süreci: Bir üreticiden ürün sipariş ederken minimum üretim sınırına takılmazsınız.
  • Nakliye Süreci Yok: Siparişleri toplamaya, paketlemeye ya da fiziksel olarak müşteriye teslimat sürecine gerek yoktur.
  • Düşük Ürün İade Oranı: Müşterilerin fiziksel olarak kusurlu ya da eksik ürün alma durumu olmadığından, ürünü iade etme ihtimali daha düşüktür.
  • Kolay Otomasyon: Dijital ürünlerin satış sürecinin neredeyse tamamı otomatikleştirilebilir.
  • Gönderim Sınırlaması Yok: Güzellik ürünleri, gıda ürünleri ve makine ürünleri gibi bazı fiziksel ürünlerin nereye ve nasıl gönderilebileceği konusunda sınırlamaları vardır, ancak dijital ürünlerin genellikle dağıtım sınırlaması yoktur.
  • Daha Düşük Pazara Giriş Engeli: Dijital ürünler oluşturmak genellikle daha az maliyetlidir ve herkes dijital bir ürün yaratabilir.
  • Tedarikçilerden Bağımsızlık: Genellikle fiziksel bir ürün yaratırken, ürünü fiilen üretmek ve hayata geçirmek için bir tedarikçiyle birlikte çalışmanız gerekir; ancak dijital ürünlerin, siz istemediğiniz sürece başka biri tarafından oluşturulması gerekmez.
  • Yüksek Kâr Marjları: Dijital ürünlerin üretimi genellikle ucuzdur. Ürünü bir kez oluşturmak yeterli olduğundan ve daha sonra sınırsız sayıda satılabildiğinden, dijital ürünler genellikle yüksek kâr marjı bir potansiyele sahiptir.
  • Kırılmazlar, Bozulmazlar veya Eskimezler: Dijital ürünler uzun süre dayanabilir, çünkü fiziksel ürünlerle aynı türde aşınma ve yıpranmaya maruz kalmazlar.
  • Anında Dağıtım: Müşterilerin ürününün gelmesini beklemesine gerek yoktur. Dijital ürünler satın alma işlemi tamamlandıktan sonra doğrudan müşteriye gönderilir, böylece müşterilerin ürünün gelmesini beklemek zorunda kalmazlar.
  • Kolay Para İadesi: Müşterilerinizin ürünü iade etmek için size geri göndermelerine gerek yoktur, memnun kalmadıkları takdirde siparişlerini iade etmeleri yeterlidir.
  • Ücretsiz Denemeler Sunma Fırsatı: Fiziksel ürünler için ücretsiz denemeler sunmak lojistik açıdan çok daha maliyetli ve zordur; dijital ürünlerde ücretsiz denemeler sağlamak, potansiyel müşterilerin ürünlerinizi satın almasını sağlamanın harika bir yoludur.
  • Düşük Risk: Dijital ürünler satmak, diğer birçok ürün türünden çok daha düşük riskli bir seçenektir.

Dezavantajlar

  • Çoğaltması Kolay: Dijital ürünler çevrimiçi olarak gönderildiğinden, kopyalanması, çoğaltılması ve başkalarıyla paylaşılması kolay olabilir. Süresi dolan bağlantılar, lisans anahtarları, filigranlar, kaynak kodu koruması, PDF damgalama ve ürüne özel güvenlik özellikleri sunan dijital ürün dağıtım platformları kullanmak gibi bunu sınırlamanın yolları vardır.
  • Soyut: Dijital ürünler aslında bir müşteri tarafından tutulamaz (Ürünleri kendileri için yazdırmazlarsa); bu da bazı müşterileri rahatsız edebilir. Bazı müşteriler gerçek hayatta deneyimleyebilecekleri somut bir ürünü tercih ederler.
  • Yanlış Anlaşılabilir: Bazı müşteriler hala çevrimiçi olarak satılan tüm ürünlerin postayla alacakları fiziksel ürünler olmasını bekliyorlar. Bu nedenle, bir ürün aslında yalnızca dijital olarak dağıtıldığında, bir müşterinin sahip olabileceği tüm yanlış anlamaları gidermek için dijital ürün sayfalarında oldukça açık ve doğrudan ürünü anlatmak önemlidir.
  • Düşük Algılanan Kalite: Tüketiciler, dijital ürünleri soyut bir şekilde var oldukları için daha az değerli olarak algılayabilirler.
  • Ücretsiz Ürünlerle Rekabet: Tüketicilerin dijital ürünlerin benzer sürümlerini online mecralarda ücretsiz olarak bulmaları muhtemeldir. Bu nedenle ürününüzün halihazırda ücretsiz olarak sunulan ne tür içeriklerle rekabet edebileceğinden emin olmalısınız.
  • Tekrar Satın Alınamaz: Müşteriler bir kez dijital bir ürün satın aldığında, ürünü yeniden satın almaya gerek kalmaz. (Dijital üyelik/abonelik hizmeti olmadığı sürece)
  • Rekabetçi Pazar: Bazı dijital ürünler yaratmanın giriş engeli çok düşük olduğundan, bir e-ticaret tüccarı olarak var olmak çok rekabetçi bir ortam olabilir.

DİJİTAL ÜRÜNLER VS. FİZİKSEL ÜRÜNLER

E-ticaret işinize yeni başlıyorsanız, fiziksel ürünler mi yoksa dijital ürünler mi satacağınız konusunda oldukça çelişkili olabilirsiniz. Dijital ürünler, yüksek kâr marjı kazanma potansiyeli ve kolay dağıtım yöntemleri gibi birçok çekici avantaja sahipken, yukarıda saydığımız dezavantajları da vardır.

Fiziksel ürünler ise somut bir ürünün değerini göstermenin daha kolay olması ve bu nedenle algılanan kalitelerinin dijital ürünlerden daha yüksek olduğu gibi birçok avantaja da sahiptir. Ancak fiziksel ürünlerin yönetimi zaman alır. Tedarik edilmesi ve lojistik süreçlerin pahalılığı da cabası.

Sonuç olarak, kendi ürün fikirleriniz, hizmet ettiğiniz niş pazar, risk toleransınız ve işinizin ne kadarının otomatikleştirilmesini istediğinize bağlı olacaktır. Bunu daha ayrıntılı olarak tartışalım:

  • Ürün fikirleriniz olabilir. Zaten ne tür bir ürün veya ürün satmak istediğinize dair bir fikriniz varsa, muhtemelen bunun dijital bir ürün mü yoksa fiziksel bir ürün mü olduğunu zaten bileceksiniz. Ürün fikrinize bağlı olarak, muhtemelen diğerinden ziyade bir kategoriye daha uygun olacaktır, bu nedenle karar vermeniz kolaylaşacaktır.
  • Niş pazarınızı düşünün. Bazı niş pazarların, diğerinden ziyade bir ürün türünü satın almaya açık olma olasılığı daha yüksektir. Niş pazarınızın yaş demografisini düşünün. Örneğin: Dijital ürünleri indirebilecekleri ve yayınlayabilecekleri bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve tabletlere erişimi olan kişiler mi? Yoksa niş pazarınız, içeriğe veya ürünlere erişmek için akıllı cihazları kullanmayı tercih etmeyen ve kendi ellerinde tutmak için fiziksel bir kopyaya sahip olmayı tercih eden insanlardan mı oluşuyor? Niş pazarlarınızın tercihlerini dikkate almak, fiziksel ve dijital ürünler arasında karar vermenize yardımcı olabilir.
  • Risk Toleransınız nedir? Düşük riskli, yavaş ve istikrarlı bir iş kurucuysanız, dijital ürünler harika bir seçim olabilir. Çünkü genellikle daha az maliyetlidirler ve önceden envanter satın almak zorunda kalmazsınız. Sadece bir kez kendi ürününüzü üretirsiniz. Satışlar iyi gitmezse fiziksel ürüne göre daha az zararı vardır.
  • İşinizin otomatikleştirilmesini ister misiniz? Dijital ürünler ve fiziksel ürünler satan e-ticaret mağazaları tamamen otomatikleştirilebilir. Ancak bu, sattığınız ürün türlerine, sattığınız e-ticaret platformlarına ve müşterilerinizi mutlu etmek için gerçekleştirmeniz gereken destek düzeyine bağlı olacaktır. Genel olarak konuşursak, fiziksel ürünler satan mağazaların genellikle daha fazla uygulamalı çalışma gerektiren süreçler vardır. Çünkü süreçte siparişleri toplama ve paketleme, ürünlerin nakliyesi, depolanması, iadelerin yönetilmesi vb. daha fazla hareketli aşama vardır. Dijital ürünler satan mağazaların bu adımların çoğunu yönetmesi gerekmez ve yine de yönetmeleri gereken adımlar genellikle çok daha basittir.

Gerçekten seçim yapmakta zorlanıyorsanız, ikisini de seçin! Dijital platformlarda fiziksel ve dijital ürünleri bir arada satan pek çok satıcı mağaza da var. Kendi e-ticaret mağazanızın patronu sizsiniz, bu nedenle hem fiziksel ürünler hem dijital ürünler satmak istiyorsanız ikisini de deneyin. Aslında, dijital ürünleri fiziksel ürünlerle bir araya getirmek satışlarınızı artırmanıza yardımcı bile olabilir.

İpucu: Fiziksel ürünlerinizi satın alan müşterilere, fiziksel ürün deneyimlerini geliştirecek dijital bir ürün satın! Son model bir televizyon satan mağazanın, Netflix Hediye Kartı ya da oyun satması gibi. Fiziksel ürünü, siparişlerine değer katacak olan dijital ürün ile birlikte satın aldıklarında, muhtemelen fiziksel ürününüzden daha yüksek bir kâr marjı yüzdesine sahip olan daha fazla gelir elde edeceksiniz. Bu tam bir kazan-kazan!

Dijital Ürün Türleri: Dijital Ürün Fikirleri

Dijital ürünler satmak artık sadece e-kitaplarla ilgili bir durum değil. -E-kitaplarda herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık olduğundan değil, genellikle birinin dijital bir ürün hayal ettiğinde aklına gelen ilk örnek olmasından- Çevrimiçi olarak satılabilecek pek çok farklı türde dijital ürün var: Tiny-house planları, kurslar, rehberler, tasarımlar, video oyunları vb. herhangi bir sınırı olmayan birbirinden farklı dijital ürün skalası düşünülebilir. – Gerçekten tek sınır hayal gücünüz- Bu nedenle, çevrimiçi olarak ne tür dijital ürünlerin satılabileceğinin bir listesini sizler için oluşturduk.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #1: E-KİTAPLAR

PDF Kılavuzlar, Araçlar, Kaynaklar, Belgeler, Çalışma/Ders kitapları, Kurgu/Kurgusal olmayan kitaplar, Şiir, Kırtasiye gereçleri, Makaleler, Kodlar, Magazinler, Yemek kitapları, Nota, Seyahat rehberleri, Planlar, Aktiviteler, Mali bütçeler, Sözleşmeler ve politikalar, Lead getiren mıknatıslar, Vaka çalışmaları, Yazdırılabilir tasarımlar.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #2: HİZMETLER

Danışmanlık, Grafik tasarımı, Logo tasarımı, Markalaşma, Egzersiz/beslenme planları, Çeviri hizmetleri, Ağ hizmetleri, Video düzenleme, Dijital pazarlama/reklam oluşturma, Veri girişi, Araştırma, Sosyal medya hizmetleri, Müzik dersleri, Programlama, Ürün paket tasarımı, Marka denetimleri, Düzenlemeler, Transkripsiyon.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #3: VİDEO İÇERİĞİ

Kendi kendine oluşturulan video içeriği, Video görüntüleri, Stok videolar, Webinarlar, Video eğitim kursları, Animasyonlar, Drone görüntüleri, Video gazeteciliği, Röportajlar, Ürün incelemeleri, Öğreticiler, Video logoları, Canlı yayınlar, Reklamlar, Fragmanlar.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #4: ŞABLONLAR

E-posta şablonları, Web sitesi şablonları, PowerPoint şablonları, Mockup şablonları, Özgeçmiş şablonları, Ön ayarlar, Photoshop eylemleri (action), Web sitesi grafikleri ve vektörleri, Posterler ve göstergeler, Desenler, Kartvizitler.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #5: SANAT

Fotoğrafçılık, Videografi, Koreografi, Edebiyat, Görsel sanatlar, Baskılar, Telefon ve bilgisayar duvar kağıtları, Dijital sanat eserleri, İllüstrasyonlar, Kitap kapakları, Müzik albüm kapakları, Grafik tasarımları.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #6: SES İÇERİĞİ

Podcastler, Sesli kitaplar, Müzik, Ses efektleri, Stok sesler, Ses logoları, Kayıtlar, Telifsiz müzik, Metinden sese dönüştürme, Mixing and mastering, Seslendirme.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #7: KURSLAR

Eğitim kaynakları, Video kursları, E-posta kursları, E-kitap kursları, Eğitim kampları, Sınava hazırlık kursları, Sosyal medya kursları.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #8: FOTOĞRAFÇILIK

Sanat fotoğrafları, Stok fotoğraflar, Görüntü ön ayarları/filtreleri (layer vb.), Drone fotoğrafları, Seyahat fotoğrafları, Etkinlik fotoğrafları.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #9: DİJİTAL VARLIKLAR

Dijital varlıklar için lisanslar, Sosyal medya grafikleri, Simgeler, İnfografikler, Yazı tipleri.

DİJİTAL ÜRÜN FİKİRLERİ #10: YAZILIM

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), Uygulamalar, Web sitesi temaları, Eklentiler/Uzantılar, Video oyunları, Kod.

Dijital Ürünler Nasıl Oluşturulur?

Dijital ürünlerinizi nasıl oluşturacağınız, oluşturmak istediğiniz dijital ürünlerin türüne bağlı olacaktır. Oluşturma süreci, e-kitaplardan kurslara, şablonlardan yazılıma değişken olarak ilerler. Ancak sonuçta iki seçeneğiniz olacaktır: Dijital ürünlerinizi kendiniz oluşturmak ve dijital ürünlerinizi sizin yerinize yaratacak birini bulmak:

Dijital Ürünlerinizi Kendiniz Oluşturmak: Yeni başlıyorsanız ve dışarıdan yardım alma imkanınız yoksa veya kendi dijital ürünlerinizi oluşturacak bilgi ve deneyime sahipseniz, devam edin ve bunları kendiniz yaratın! Dijital ürünlerin ana avantajlarından biri, istemiyorsanız, ürününüzü sizin için oluşturacak bir üretici veya tedarikçi ile çalışmak zorunda olmamanızdır. Ki bu, fiziksel ürünlerle karşılaştırıldığında tüccarların önündeki en büyük pazara giriş engellerinden biridir.

Dijital Ürünlerinizi Sizin Yerinize Yaratacak Birini Bulmak: İster ürünün içeriğini oluşturmak için, ister ürünü dijital formatta bir araya getirmek için yardıma ihtiyacınız olsun, dijital ürünlerinizi oluşturmak için yardım alma seçeneğiniz de vardır. Ne tür bir bütçeye sahip olduğunuza ve istediğiniz sonucun ne olduğuna bağlı olarak, ürünlerinizi oluşturmak için serbest çalışanlar, uzmanlar, ajanslar veya diğer şirketleri ile anlaşabilirsiniz.

Dijital Ürünler Nerede Satılır?

Dijital ürünleri çevrimiçi satmanın pek çok farklı yolu vardır; bunları Shopify, Ticimax gibi kendi e-ticaret sitenizde, Etsy, Amazon, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinde, sosyal medyada vb. kanallarda satabilirsiniz.

SHOPIFY’DA DİJİTAL ÜRÜNLER NASIL SATILIR?

Bakımla ilgilenmiyor veya hazır temalardan oluşan bir e-ticaret platformu kullanmak istiyorsanız, Shopify en iyi opsiyonlardan biri olacaktır. Fakat Shopify, satıcıların dijital ürünler değil fiziksel ürünler satmalarına yardımcı olmak için oluşturulan bir e-ticaret platformudur. Bu nedenle, Shopify’da dijital ürünler satmak için ek bir uygulama kullanmanız gerekir. Shopify App Store’daki dijital ürün uygulaması seçeneklerinden Digital Downloads uygulaması ve SendOwl uygulaması en çok tavsiye edilenlerdir.

Shopify’ın kendi Digital Downloads uygulaması, mağazalarında dijital ürünler satmanın bir yolunu arayan satıcılara sundukları basit işlemlerden oluşan bir çözümdür. Dolayısıyla bu çözüm, e-kitaplar veya benzer olarak indirilebilir ürünler satıyorsanız iyi bir seçenektir, ancak her türden dijital ürünü dağıtmak için kesinlikle uygun olmayacaktır.

Shopify’ın kendi yardım merkezinde dijital ürüne dair yer verdiği detaylar ise şu şekildedir:

“Shopify mağazanızda fiziksel ürünlerin yanı sıra dijital ürünler de satabilirsiniz. Dijital ürünler, genellikle satın alındıktan hemen sonra erişilebilir olduğundan müşterilerin ilgisini çeker. Bazı yaygın dijital ürünler arasında dijital sanat, video veya ses klipleri gibi indirilebilir dosyalar ve online hizmetler yer alır. NFT’ler de Shopify üzerinden satılabilen dijital ürünlerdir.”

AMAZON’DA DİJİTAL ÜRÜNLER NASIL SATILIR?

Amazon, e-kitaplardan şarkılara ve tişört tasarımlarına kadar, girişimcilerin platformlarında para kazanmaları için birçok yol sunuyor. Evet, Amazon’da dijital ürünler satabilirsiniz, ancak yalnızca belirli türde dijital ürünler ve Amazon’un belirlenmiş dağıtım kanalları aracılığıyla.

  • Amazon Kindle Direct Publishing aracılığıyla e-kitaplar,
  • ACX aracılığıyla sesli kitaplar,
  • Amazon Media on Demand aracılığıyla müzik ve film,
  • Amazon’un Uygulama ve Oyun Gönderme formu aracılığıyla uygulamalar, oyunlar ve yazılımlar,
  • Prime Video Direct aracılığıyla videolar yayınlayabilirsiniz.

Her tür dijital ürün Amazon’da satılamaz; bu nedenle yukarıda listelenmeyen ürünler, büyük olasılıkla Amazon’da satılamayacaktır.

Dijital ürünlerinizi Amazon’da satmak çok avantajlı olabilir, çünkü onların büyük hedef kitlesine ulaşabilecek ve müşteri tabanınızı daha verimli bir şekilde hedefleyebileceksiniz.

ETSY’DE DİJİTAL ÜRÜNLER NASIL SATILIR?

Birbirinden farklı ve niş ürünlerin listelendiği global bir pazaryeri olan Etsy’de de dijital ürünler satabilirsiniz ve bu oldukça basittir. Etsy Satıcı El Kitabından dijital ürünlerin satışıyla ilgili bu alıntıya göz atın:

“Etsy’de dijital bir ürünü listelemek, müşterilerin satın alım gerçekleştiğinde alacakları dosyayı yüklemeniz dışında, fiziksel bir ürün listelemeye benzer. Alıcılar Etsy’de dijital bir dosya satın aldıktan sonra, indirme sayfalarından hemen kullanılabilirler. Listeleme sürecinize ses, görüntü veya metin dosyaları yükleyebilirsiniz.”

Etsy’de dijital bir ürünün nasıl listeleneceğini adım adım öğrenmek için Etsy’nin tam yardım kılavuzunı buradan inceleyebilirsiniz.

Etsy’de satılan dijital ürünlere göz atmak için tıklayınız.

TRENDYOL’DA DİJİTAL ÜRÜNLER NASIL SATILIR?

Pazaryerlerinde dijital ürün satışı demek, temel fark ile açıklanması gerekirse, kargo ile gönderilmeyen ürünlerin satışını ifade eder. Aslına bakılırsa dijital ürünlerin de kargo ile gönderilebileceği durumlar elbette vardır. Örneğin bir yazılım programının lisans kodu yazılı olarak alıcısına ulaştırılabilir. Ya da satıcının maksadı müşteri sadakati yaratmak olup, kargo ile müşterisini mutlu edecek küçük hediyeler gönderebilir. Fakat söz konusu “dijital ürün” olduğunda böyle bir maliyete katlanmanın gereği yoktur. Dijital ürün, indirilebilir ya da dijital olarak paylaşılabilir olduğunu için, alıcının mail adresine, bilgisayarına, telefonuna vb. gönderilebilir, indirilebilir.

Türkiye’nin lokomotif pazaryeri olan Trendyol’da da dijital ürün satışı gerçekleştirilebiliyor. Trendyol’da yer alan dijital ürünleri incelemek ve Türkiye’de dijital ürünlerin listelenmesi hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için tıklayınız.

HEPSİBURADA’DA DİJİTAL ÜRÜNLER NASIL SATILIR?

En popüler pazaryerlerinden biri olan Hepsiburada’da da oyunlar, abonelikler, hediye kartları, dizi-film paketleri, eğitimler, kurslar vb. pek çok dijital ürünün satışı gerçekleştirilebiliyor. Satıcılar, dijital ürünlerini listelerken ürünün alıcıya ulaşmasını sağlayan bir “dijital kod” da ekliyorlar. Ürün satın alımı tamamlandıktan sonra ise bu dijital kod, alıcıya sms ya da mail yoluyla gönderiliyor. Hepsiburada üzerinde yer alan dijital ürünleri incelemek ve ürünlerin listelenmesi hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için tıklayınız.

Dijital Ürünler Nasıl Fiyatlandırılır?

Dijital ürün satışına yeni başladığınızda, ürünlerinizi nasıl fiyatlandıracağınızı bilmek zor olabilir. Fiziksel ürünlerin fiyatlandırılması ile dijital ürünlerin fiyatlandırılması arasındaki temel fark, dijital ürünlerin fiziksel ürünlerde olduğu gibi, kâr marjını etkileyen aynı tür genel giderlere sahip olmamasıdır.

Dijital ürünlerinizin fiyatlarını belirlerken şu faktörleri göz önünde bulundurun:

Genel gider: İçeriği oluşturmak, dosyayı biçimlendirmek veya mağazanızı takip etmek için birini işe almak fark etmeksizin ödediğiniz her ücret, dijital ürünü oluşturmaya harcanan herhangi bir genel giderdir. Çünkü ürünü oluşturmak için katlandığınız tüm maliyetleri ve ürünü satmak için katlanacağınız tüm maliyetleri geri almak istiyorsunuz.
Değer: Dijital ürününüz ne kadar değerli? Müşterilerinizin dijital ürününüzün onlara sağladığı faydadan ne kadar değer kazanacağını ve hayatlarını nasıl iyileştireceğini düşünün. Ürünün değeriyle fiyatı paralel olarak yükselmelidir.
Piyasa Konjonktürü: Rakipleriniz ürünlerini nasıl fiyatlandırıyor? Rakiplerinizin sitelerine göz atın ve ne ücret aldıklarını görün. Ürünleriniz için aynı fiyatları uygularsanız çok fazla mı yoksa yetersiz mi olacağınıza karar verin.
Hedef Kitle:
Ürünlerinizi doğrudan tüketiciler yerine başka işletmelere veya işletme sahiplerine satıyorsanız, ürününüze daha yüksek bir fiyat etiketi koymalısınız. Diğer işletmeler ürününüzü yeniden satacak veya bir şekilde gelirden kesinti yapacak, bu yüzden bunu hesaba katın.
İndirimli Fiyat: İster özel günlerde ister sürekli olarak dijital ürünlerinizde indirim yapmayı planlayın; bunun gelirinizi ve kâr marjınızı nasıl etkileyeceğini düşünün.

Dijital Ürünler Nasıl Tanıtılır?

Dijital ürünlerinizi tanıtmanın birkaç farklı yolu vardır ve en iyi sonucu veren yöntem, büyük ölçüde sattığınız platforma ve ne sattığınıza bağlı olacaktır. Bununla birlikte, akılda tutulması gereken bazı noktalar vardır.

Ürünlerinizi pazarlamak için seçtiğiniz platform yeterli olmayabilir. Örneğin, Trendyol, Etsy veya Amazon’da satış yapmaya karar verirseniz, yalnızca bir pazaryerlerinde var olmak için büyük miktarda trafik elde etmeyi bekleyemezsiniz. Instagram, TikTok gibi popüler sosyal medya platformları ya da farklı tanıtım kanalları aracılığıyla ürünleriniz için hedef kitleler oluşturun. Fikirlere takılıp kaldıysanız, en popüler içeriğe dikkat edin ve bu gönderileri taklit edin. Ya da bir diğer yöntem, bu ürünleri tek bir panel üzerinden yönetebileceğiniz bir entegrasyon kullanmaktır. Sopyo’nun dijital ürün entegrasyon çözümü ile dijital ürünleriniz aynı anda birden fazla platform üzerinde listelenir ve ürüne eklediğiniz dijital kod, satın alım sonrası sizin müdahale etmenize gerek kalmadan alıcısına teslim edilir.

Biraz büyüme görmeye başladığınızda, alanınızdaki diğer dijital ürün yaratıcılarıyla ağ kurmayı deneyin. Bu, bağlantılar kurmanıza, ipuçları almanıza ve çapraz tanıtım için fırsatlar yaratmanıza yardımcı olacaktır. Bütçeniz izin veriyorsa, sosyal medyada veya platform reklamları destekliyorsa satış platformunuzda birkaç ücretli reklam deneyin. Bazı farklı fikirleri test edin ve tüketicileri ürününüzü satın alma konusunda neyin etki ettiğine dikkat edin.

Sonuç olarak, artık dijital ürünleri online olarak satmanın sizin için doğru seçim olup olmadığına karar verebileceğiniz tüm bilgilere sahip olmalısınız. Dijital ürünleri satmanın tüm avantajlarını ve dezavantajlarını ve bunların fiziksel ürünlerle nasıl karşılaştırıldığını her zaman göz önünde bulundurun. Çevrimiçi olarak satılabilecek dijital ürün türlerinin bir sınırı yoktur; sadece satmak istediğiniz ürüne uygun bir platform, fiyatlandırma ve tanıtım çalışmalarına ihtiyacınız vardır. Bu yüzden yaratıcı olun ve şimdi başlayın!

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares