fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Amazon’un Felsefesini Anlamak: Amazon Türkiye’de Satış Yapmanın Temelleri

Amazon, satıcı platformuyla yeni tanışacak olan mağaza sahipleri için ilk aşamadan karmaşık gibi gözükebilir. Bu kılavuzda, aylık ortalama 40 milyon ziyaretçisi olan Amazon Türkiye’de hesap oluşturmadan satabileceklerinize, depolamadan lojistiğe kadar Amazon’un e-ticaret felsefesi hakkında bilmeniz gereken tüm detayları ele alacağız.

Amazon’un Felsefesi

5 Temmuz 1994’te kurulan Amazon’un çıkış noktası internet üzerinden kitap satma hayali ile yeşermiştir. Bu atılım, aslında modern e-ticaret sisteminin temelini oluşturan önemli bir dönüm noktasıdır. E-ticaretin öncüsü olarak kabul edilen Amazon, dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almaktadır. Hızla büyüyen firma, uluslararası hizmet veren Amazon.com’un yanında pek çok ülkede, o ülkeye hitap eden e-ticaret platformları kurmuştur. Türkiye’de ise Amazon.com.tr olarak hizmet vermektedir.

Amazon, bölge fark etmeksizin bulunduğu tüm ülkelerde aynı felsefeyi güderek odağına müşteriyi yerleştirmektedir. Süreç nasıl ilerlerse ilerlesin her zaman müşterilerine değer katmanın ve dünyanın en müşteri odaklı şirketi olmanın yollarını aramaktadır. Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni’nde geçtiğimiz haftalarda Amazon Türkiye’nin ülke müdürü Richard Mariott’un Türkiye ile ilgili düşüncelerini paylaşmıştık. Mariott, rekabet ortamından ‘motive’ olduklarını belirterek, “Türkiye için uzun vadeli bir stratejimiz var. İlk lojistik merkezimizi bu yıl İstanbul’da açıyoruz. Önümüzdeki yıllarda müşteri deneyimini iyileştirecek ve satış ortaklarımızın Türkiye’deki işlerini büyütmelerine yardımcı olacak projelerimizi hayata geçireceğiz.” demişti. Bir amazon.com.tr satıcısı olarak, müşterilerinize daha iyi seçenek, daha iyi fiyatlar ve birinci sınıf müşteri deneyimi sunmanın bir parçası olacağınızı hatırlatmak isteriz. Amazon’un Türkiye pazaryerlerine kıyasla çok daha nitelikli bir müşteri deneyimi yaşattığını satıcı ya da müşteri olarak fark etmeksizin deneyimlediğinizde bize hak vereceksiniz. Bu rehber, Amazon Türkiye’de satış yolculuğuna başlamanıza yardımcı olacak üst düzey bilgiler içermektedir.

Amazon’da satış yapmaya başlamak için 3 basit adım önerebiliriz:

1. Satıcı Davranış Kuralları ve diğer genel politikalar, Ürün ve Listeleme Gereksinimleri, Nakliye ve Vergi Politikaları ile Ürün Sayfası Tasarlama Kılavuzu dahil olmak üzere tüm Amazon satıcı programı politikalarını iyice kontrol edin.

2. Amazon Satıcıları için oluşturulan Facebook gruplarına katılın. – Gruplar harika bir ilham kaynağı! Birbirinden çeşitli satıcılar, yaşanılan problemler karşısında uygulayabileceğiniz en iyi çözümler, fırsatlar, destekler… Pek çok kolaylığa gruplardaki dayanışmalar sayesinde ulaşabilirsiniz. Amazon Türkiye ile ilgili mevcut Facebook gruplarını incelemek için tıklayın.

3. Amazon liste kayıtlarınızı başlatma, sürdürme ve optimize etme sürecini otomatikleştirmenize yardımcı olacak yazılımlar kullanın. Sopyo’nun Amazon Türkiye entegrasyonu ile ürün, sipariş, stok, fatura ve kargo süreçlerinizi kolayca yönetebilirsiniz.

Amazon Türkiye’de Satış Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları

Amazon üçüncü parti satıcılarla doludur ve doğru yapıldığında başarılı olanlardan biri de siz olabilirsiniz. Ancak bu, dikkate değer bazı dezavantajların olmadığı anlamına gelmez.

Amazon Türkiye’de Satış Yapmanın Avantajları 

  • Başlangıç ​​seviyesinde olsanız bile bir Amazon Satıcısı olarak başlamak kolaydır.
  • Özel bir ürününüz veya iyi bir kar marjınız varsa Amazon iş birliğinden yararlanabilirsiniz.
  • Yükselen e-ihracat ekolü için Amazon pazarı çok caziptir, yurt dışına satış yapmanın ilk adımıdır.
  • Düşük pazarlama maliyetleri vardır.
  • Stok tutmaya gerek yoktur.

Amazon Türkiye’de Satış Yapmanın Dezavantajları

  • Satıcılar listelerinizi ele geçirebilir. Sahte ürünleri listelemek için yasal Amazon Standart Kimlik Numaralarınızı (ASIN) kullanırlar. Bu satıcılar tüm pazarlama çabanızı alır ve gerçek listenizdeki sahte ürün için tüm kötü yorumları alırsınız.
  • Amazon ücretleri hızla toplanır. Önemli bir marjınız yoksa, Amazon’a ödeyerek kaybedebilirsiniz.
  • Müşteriler için deneyimin kontrolünü elinize alamazsınız. Amazon, siparişlerinizi sizin için yerine getirse bile, müşteri hizmetlerinden ve beslenmeden sorumlu olmaya devam edeceksiniz.
  • Trendyol, Hepsiburada gibi yerel pazaryerleri Türk tüketicileri için Amazon’dan önce gelir. Tüketicilerin dijital alışveriş alışkanlıklarını kırmak için stratejik hamleler yapmanız gerekebilir.

Amazon Türkiye’de Çok Satan Kategoriler

E-ticaretinizi Avrupa’ya mı yoksa Asya’ya mı genişletmelisiniz? Neden ikisi de olmasın!? Orta Doğu’nun en batısındaki ülke olarak Türkiye, iki kıtanın da köprüsü niteliğinde. 

Türkiye’nin e-ticaret pazarı, 2022’de yaklaşık 26 milyar dolar değerinde. Türkiye, kârlı bir yeni pazar olmanın ötesinde, e-ticarette de bölgesel bir liderdir.

Global pazarda e-ticaret alanındaki rekabet, özellikle Amazon söz konusu olduğunda şiddetlidir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Türkiye’deki e-ticarete Trendyol, Hepsiburada, n11 gibi Türk markaları hakimdir ve Amazon, hala nişini bölmek için mücadele eden bir oyuncudur. 

Tüm zamanların en popüler pazaryeri olan Amazon’un Türkiye pazarına girmeden önce bu e-ticaret liderlerindeki dinamiklere de muhakkak göz atın, çünkü size tüketicilerin alışveriş tercihleri hakkında çok şey söyleyebilir. 

Yukarıda Statista’nın Türkiye’de e-ticaretin gelişimi grafiği kategori bazında paylaşılmıştır. Görüldüğü üzere Elektronik kategorisi, yaşanan teknolojik gelişmelerle doğru orantılı yükselerek genişlemeye devam etmektedir. Bu durumla ilintili olarak, teknolojiye olan bağlılık ve alışkanlık düzeyi oldukça yüksek olan Z Kuşağı, bu kategoride doğrudan hedef kitleniz olabilir. Ardından gelen kategori ise yine birincil tüketim gruplarından biri olan Moda/Giyim kategorisidir. 

Özetle sıralama şu şekilde;

  • Elektronik (11.13 milyar dolar)
  • Moda (6.56 milyar dolar)
  • Oyuncak, Hobi, Kendin Yap Kitleri (4.0 milyar dolar)
  • Mobilya (1.62 milyar dolar)
  • Güzellik, Sağlık, Kişisel & Ev Bakımı (1.57 milyar dolar)
  • Medya (0.64 milyar dolar)
  • Gıda (0.48 milyar dolar)
  • İçecek (0.10 milyar dolar)

Bingo! Amazon’un en başarılı olduğu ve çok satan ürün gruplarından biri de Elektroniktir. İşte Amazon Türkiye’de güncel olarak çok satan kategoriler:

  • Bahçe 
  • Elektronik 
  • Bebek 
  • Oyuncak 
  • Moda 
  • Mutfak 

Yukarıda gördüğünüz kategorilerin, genel olarak Amazon Türkiye’nin çok satanları olduğunu söyleyebiliriz. Dönemsel olarak bazı kategorilerin popülerliğinin artıp azalabileceğini hatırlatmakla birlikte; çok satan kategorileri ve ürünleri bu link üzerinden güncel olarak her zaman inceleyebilirsiniz.

Amazon Türkiye’de Ürün Listeleme Süreçleri

#1: AMAZON TÜRKİYE’DE TEK TEK ÜRÜN LİSTELEME

Amazon, ürünlerinizi listelemeniz için size farklı seçenekler sunar. Bunlardan bir tanesi “Envanter” bölümünde “Ürün Ekle” sekmesinden ulaşabileceğiniz, panel üzerinden tek tek ürünleri listeleme yöntemidir. Bu yöntem belli sayıdaki listelemeler için uygun ve kolay bir listelemedir; fakat çok sayıdaki ürünü tek seferde listelemek için ideal değildir. Bunun için “Çoklu Ürün Ekle” sekmesini kullanmak çok daha faydalı olacaktır.

Not: Amazon’da ürün listelemenizi yaptıktan yaklaşık 5 dakika sonra ürünleriniz müşterilerimize görünür olacaktır. Bu nedenle listelemenize başlamadan önce, yaşanabilecek olası hataları önlemek için hesabınızı pasife almanızı tavsiye ederiz. Ürünleri listeledikten sonra tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olup mağazanızı tekrar aktif hale getirirsiniz.

Mağazanızın aktif ve pasif durumunu satıcı panelinizdeki “Ayarlar” sekmesinden değiştirebilirsiniz.

1. Amazon Kataloğunda Önceden Var Olan Bir Ürünü Listelemek

Amazon kataloğunda yer alan bir ürünü listeleyecekseniz en hızlı listeleme yöntemlerinden biri olarak öncelikle o ürünü www.amazon.com.tr sitesinde aratmanızı tavsiye ederiz. Aratabilmek için sitenin en üstünde yer alan arama butonuna satışa sunmak istediğiniz ürünü yazmanız yeterlidir.

Ürünü arattığınızda karşınıza çıkan sonuçlar içerisinden satışa sunmak istediğiniz ürünü bulun ve tıklayın. Ürün detay sayfasında aşağıda kırmızı ile belirtilmiş alanda olduğu gibi sol alt köşede “Amazon’da Sat” ibaresi göreceksiniz. Bu butona bastığınızda sizi Seller Central satıcı panelinizde bu ürünü yüklemek için var olan sayfaya yönlendirecektir. Açılan ekrana satıcı stok kodunuzu, fiyat ve stok bilgilerinizi girdikten sonra “Kaydet ve Tamamla”ya tıklamanız yeterli olacaktır. Böylece listelemeniz tamamlanmış olur.

1.1. Amazon.com.tr ’de Aynı Ürünü Bularak Listelemek

Amazon kataloğunda eklemek istediğiniz ürünü, Seller Central üzerinden de listeleyebilirsiniz. “Envanter” sekmesi altındaki “Ürün Ekle” linkine tıkladıktan sonra, ürün adı veya (UPC, EAN, ISBN gibi) ürün barkodu ile aratarak listelemeye başlayabilirsiniz.

1.2. Seller Central “Ürün Ekle” Sekmesinden Listelemek

Satmak istediğiniz ürünü tespit edince yanındaki “Satın” butonuna basın. Doğru bir eşleştirme yaptığınızdan emin olmak için ürün detaylarını kontrol edin; doğru olmayan eşleştirme kötü bir müşteri deneyimi ve negatif geri bildirim olarak sonuçlanabilir.

Sonrasında ürününüzün listelemesini tamamlamak için “Teklif” sayfasına yönlendirileceksiniz. Teklif sayfasında istenilen bilgileri aşağıdaki şekilde doldurabilirsiniz. Tüm bilgileri girdiğinizde “Kaydet ve Tamamla” seçeneğini işaretleyerek ürünü listeleyebilirsiniz.

  1. Ürünün stok kodudur.
  2. Ürünün TL biriminden fiyatıdır. Kuruş belirtmek için arada nokta işareti kullanabilirsiniz. (Örneğin: 49.99)
  3. Ürünün stok adedini belirtir.
  4. Ürünün durumunu belirtir. Şu an Amazon’da
    yeni olmayan (ikinci el, el yapımı vs. ürünler
    satılamamaktadır.)

2. Amazon Kataloğuna Yeni Bir Ürün Listelemek

Ürünü ismi veya barkodu ile aradınız fakat Amazon kataloğunda bulamadıysanız, “Yeni bir ürün liste kaydı oluşturun” linkine tıklayarak ürünün kaydını kendiniz oluşturabilirsiniz.

Daha sonra ürününüzün yer alması gereken en uygun kategoriyi ve onun içindeki en uygun alt kategoriyi seçerek ilerleyeceksiniz. Kategorinin en detaylı kırılımına ulaştığınızda karşınıza çıkacak olan “Seç” butonuna basın.

Kategorinizi seçtikten sonra ürünün bilgilerini gimeniz istenir. Ürün açıklamaları detaylı, ürün başlıkları düzenli, ürün görselleri beyaz zeminde ve yüksek kaliteli olan ürünler, müşterilere satın alma kararında yardımcı olur ve onların ilgisini daha çok çeker. Gerekli bilgilerin uygun veya tam olmaması, ürününüzün Amazon kataloğundan gizlenmesi ile sonuçlanabilir.

  1. Ürünü net bir şekilde tanımlayan başlık girmelisiniz.
  2. Ürünün uluslararası geçerliliği olan UPC, GTI ya da EÜK formatındaki barkodudur. Eğer Amazon’un kendi
    kodlaması olan ASIN numarası mevcutsa onunla da listeleyebilirsiniz.
  3. Ürünün marka adını girmelisiniz.
  4. Markanın/ürünün üretici ismini girmelisiniz.

Ürünün temel bilgilerini girdikten sonra altına teklifinizi de yerleştirebilmek için “Teklif” sekmesinde yer alan alandan ürün stok kodu, fiyatı, stok adedi gibi bilgileri de girmelisiniz.

  1. Sizin kullandığınız stok kodudur.
  2. Ürünün TL biriminden fiyatıdır. Kuruş belirtmek için arada nokta işareti kullanabilirsiniz. (Örneğin: 49.99)
  3. Ürünün stok adetini belirtir.
  4. Ürünün durumunu belirtir. Şu an Amazon’da yeni olmayan (ikinci el, el yapımı vs. ürünler satılamamaktadır.)

Gelişmiş Görünüm ayarını açarsanız sistemde ürüne dair bilgi girebileceğiniz daha çok alan görür ve daha çok değişiklik
yapabilirsiniz.

  1. Üründen verilebilecek maksimum sipariş adedini ifade eder.
  2. Varsayılan kargo şablonudur. Bu şablonu Ayarlar sekmesi altında “Kargo Ayarları” sayfasından değiştirebilirsiniz
  3. Ürünün indirim yaptığınız fiyatıdır. Müşteriniz standart fiyatın üstü çizilmiş ve altında yeni fiyatı olarak Teklif Fiyatı’nı görecektir. Bu indirim fiyatının aktif olacağı bir tarih aralığını da sisteme girmeniz gerekmektedir.
  4. Ürünün durumunu belirtir. Şu an Amazon’da yeni olmayan (ikinci el, el yapımı vs. ürünler satılamamaktadır.).
  5. Ürünün ne kadar sürede kargoya verilebileceği bilgisidir.
  6. Ürünün yeniden stoğa gireceği tarihtir.
  7. Üründe hediye mesajı ve paketi temin edip edemediğinizin bilgisini vermek içindir.
  8. Ön sipariş verilebilen bir ürünü müşteriye gönderebileceğiniz tarihtir.

3. Varyasyon Yaratmak

Eğer aynı model ürünün farklı renk veya boyutları varsa bunları
ayrı ayrı eklemek zorunda değilsiniz. İkinci sekme olan “Varyasyonlar” opsiyonunda ürününüzün farklı çeşitlerini tek seferde listeleyebilirsiniz. Biz bu ürünleri aynı zamanda “ana” /
“alt” diye isimlendiriyoruz. Örneğin bir kalem satacaksınız ve bunun üç adet rengi var. Bu durumda “Varyasyon Parametresi” olarak “Renk” seçeneğini seçersiniz. Burada ana ürün kalem, alt ürünler ise her bir renkteki (mavi, beyaz, kırmızı) kalemler olur. Sonrasında her bir alt ürün için renk ile eşleşen en yakın renk haritasını, satıcı stok kodunu, uluslararası barkodunu, fiyatını ve stok bilgisini girmeniz gerekir. Varyasyon parametresi renk olduğu zaman her farklı renkteki ürün listelemesi için bir görsel yüklemeyi unutmayın.

  1. Manuel olarak girmiş olduğunuz değere en yakın değeri seçmelisiniz.
  2. Sizin kullandığınız stok kodudur.
  3. Ürünün uluslararası geçerliliği olan UPC, GTIN ya da EÜK formatındaki barkodudur. Eğer Amazon’un kendi kodlaması olan ASIN numarası mevcutsa onunla da listeleyebilirsiniz.
  4. Ürünün TL biriminden fiyatıdır. Kuruş belirtmek için arada nokta işareti kullanabilirsiniz. (Örneğin: 49.99)
  5. Ürünün stok adetini belirtir.

4. Görsel Eklemek

Son aşama olarak 1 adet ana ürün görseli ve isterseniz 8 adete kadar ürüne ait diğer görselleri yükleyebilirsiniz. Görseli de
ekledikten sonra “Kaydet ve Tamamla” seçeneğine tıklayarak listeleme işleminizi tamamlarsınız. Ürünleriniz kısa bir işleme
süresi sonrasında satıcı panelinizin ana sayfasında yer alan “Envanter” sekmesi altında görünür olacaktır.

Not:

Ürünler, görselin en az %85’ini doldurmalıdır.
• Görsellerde, yalnızca satışa sunulan ürün gösterilmelidir
. Dekor az olmalı ya da hiç olmamalıdır. Logo, filigran veya gömme ya da ek görsel bulunmamalıdır.
• Ana görsellerin arka planı tamamen beyaz olmalı, ana görsel fotoğraf olmalı (çizim değil) ve kapsam dışındaki aksesuarları içermemelidir.
• Görsellerin yakınlaştırılabilir olması için en uzun kenarı en az 1,000 piksel ve en kısa kenarı en az 500 piksel olmalıdır.
• JPEG tercih edilen görsel biçimidir.

#2: AMAZON TÜRKİYE’DE TOPLU OLARAK ÜRÜN LİSTELEME

Amazon.com.tr ürünlerinizi listelemeniz için farklı seçenekler sunar. Bunlardan bir tanesi “Envanter” bölümünde “Çoklu Ürün Ekle” seçeneğini işaretleyerek ulaşabileceğiniz, toplu halde tüm ürünleri Amazon Envanter Şablonu ile listeleme yöntemidir. Bu opsiyonla şablonu indirir, ürün ile ilgili gerekli bilgileri kaydeder ve sisteme geri yüklersiniz. Amazon’un envanter dosyaları, sekmeler ile ayrılmış ve toplu halde ürün yüklemesi yapmanıza elveren metin dosyalarıdır.

1. Çoklu Ürün Ekleme Sayfasına Ulaşmak

Seller Central satıcı panelinize https://sellercentral.amazon.com.tr sitesinden e-mail adresiniz ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra “Envanter” sekmesine girin. Sekme altındaki seçeneklerden “Çoklu Ürün Ekle”ye basın.

2. Envanter Şablonu Yaratmak

Her ürün farklı detaylara sahip olduğundan, Amazon’da her ürün kategorisi için farklı bir şablon mevcuttur. Burada kendi ürününüzün kategorisine en yakın ürün grubunu seçmelisiniz.
Kendi ürününüze uygun detaylı kategoriyi bulunca “Gelişmiş” butonuna basın ve “Şablon Oluştur” diyerek dosyayı bilgisayarınıza indirin.

  1. Aradığınız ürün kategorisini “Arama Aracı”na yazarak ya da “Ürün Sınıflandırma Aracı”ndan bulabilirsiniz. “Ürün Sınıflandırma Aracı” en geniş kategori kapsamından başlar ve detaylı ürün alt kategorisine doğru iner.
  2. Kendi ürününüze uygun detaylı kategoriyi bulunca öncelikle “Seç” diyerek o kategoriyi seçmeniz gerekir.
  3. Daha sonra 2. adım olan şablon türünü seçme kısmına geçersiniz. Şablon türü için “Gelişmiş” seçeneğini seçin. Böylece detaylı olarak ürüne dair tüm bilgileri girebilirsiniz. “Basit” seçeneğini seçtiğiniz durumda şablona daha limitli bilgi girebilirsiniz (Örneğin varyasyon ya da anahtar kelime gibi bilgiler yer almaz).
  4. Sonrasında “Şablon Oluştur” butonuna basarak excel formatındaki envanter dosyanızı indirebilirsiniz.

3. Envanter Şablonunu Doldurmak

Dosyayı indirdikten sonra gerekli bilgiler öncelikli olmak üzere, olabildiğince bilgi ile doldurmak gerekir. İndirdiğiniz envanter şablonunda farklı sekmeler bulacaksınız:
•“Talimatlar” sekmesinde şablonun genel kullanımı ile ilgili bilgi yer alır.
• “Görseller” sekmesinde uymanız gereken görsel kriterlerine dair bilgilendirmeyi bulabilirsiniz.
• “Örnek” sekmesinde sizin için kolaylık olsun diye verilmiş listeleme örneğini bulacaksınız. Kendi listelemenizi yaparken bu örneği referans olarak alabilirsiniz.
• “Veri Tanımları” sekmesinde tüm başlıkların ne anlama geldiği ve bu başlıklara karşılık gelecek bilginin nasıl bir bilgi olması gerektiği anlatılır.
• “Geçerli Değerler” sekmesinde çoktan seçmeli seçeneklerin değerleri yer alır.
• “Şablon” sekmesi esas doldurmanız gereken sekmedir ve ürünleriniz buradan alınarak listelenecektir.

Unutmayın, aşağıdaki bilgileri doldurmak zorunludur. Farklı ürün kategorilerinde farklı bilgiler eklenebilir.

• Ürün Tipi: Ürünün alt kategorisidir.
• Satıcı SBB’si: Ürün stok kodudur.
• Marka Adı: Ürünün marka bilgisidir.
• Üretici Adı: Markayı üreten üreticinin ismidir.
• Ürün Adı: Amazon.com.tr’de ürününüze vereceğiniz isim başlığıdır.
• Ürün Kimliği: Ürünün barkodudur.
• Ürün Kimliği Tipi: Kullanılan barkod çeşididir.

Not: Kabul edilen barkod çeşitleri 8 ya da 13 haneli EAN, 14 haneli GTIN, 12 haneli EÜK (UPC), kitaplar için ISBN ya da Amazon’un kendi kullandığı kodlama sistemi olan ASIN’dir.

• Tavsiye Edilen Ürün Kategorisi Arama Kodları: Ürününüzün yer aldığı alt kategoriyi ararken genel kategoriden başlayıp detaya doğru ilerlersiniz. Kategori aramasında, en detaylı alt kategoriye ulaşınca karşınıza “Seç” butonu çıkar. Bu butona tıkladığınızda hemen aşağısında ürünün yer almasını istediğiniz alt kategorinin kodu çıkar. Bu koda “Arama Kodu Kimliği” adı verilir. Bu arama kodu ürünün wwww.amazon.com.tr’de nerede yer alacağını belirleyeceğinden çok önemlidir.
• Standart Fiyat & Adet: Ürünün satış fiyatı ve stok miktarıdır.
• Merchant Shipping Group Name: Kargo şablonunuzdur. Henüz yeni bir şablon oluşturmadıysanız “Varsayılan” seçeneğini seçmelisiniz.
• Ürün Özellikleri: Ürünü kısaca tanımlayacağınız 500 karaktere kadar olan özelliklerdir. 5 özelliğe kadar kısa ürün açıklamasına yer verebilirsiniz.
• Ana Görsel URL’si: Ürüne dair Amazon görsel standartlarına uygun ana görselinin linkidir. (Örnek: https://www.xyzorneksite.com.tr/gorseluzantisi.jpg)

Ürününüz varyasyon içeriyorsa “Varyasyon” başlığı altındaki “Ürün İlişkisi”, “İlişki Tipi”, “Ana SBB” ve “Varyasyon Parametresi” kolonlarını doldurmayı unutmayın! Eğer aynı model ürünün farklı renk veya boyutları varsa bunları tek bir sayfada gözükecek şekilde varyasyonlu olarak ekleyebilirsiniz. Biz bu ürünleri aynı zamanda “ana” / “alt” diye isimlendiriyoruz. Örneğin bir kalem satacaksınız ve bunun üç adet rengi var. Kalemin kendisi varyasyonlara bir çatı oluşturabilmek için “Ana” ürün olarak isimlendirilir. Bu durumda “Varyasyon Parametresi” olarak “Renk” seçeneğini seçersiniz. Burada ana ürün kalem, alt ürünler ise her bir renkteki (mavi, beyaz, kırmızı) kalemler olur. Sonrasında her bir alt ürün için renk ile eşleşen en yakın renk haritasını, satıcı stok kodunu, uluslararası barkodunu, fiyatını ve stok bilgisini girmeniz gerekir.

Varyasyon parametresi renk olduğu zaman her farklı renkteki ürün listelemesi için bir görsel yüklemeyi unutmayın.

• Ürün İlişkisi: Ana başlık olan ürün “Ana”, varyasyonları ise “Alt” ürün olarak belirtilmelidir.
• Ana SBB: “Alt” diye nitelendirdiğimiz varyasyon ürünleri altında birleştireceğimiz “Ana” ürünün stok kodudur.
• İlişki Tipi: Aşağıya doğru açılan menüden “Çeşitlilik” seçilmelidir.
• Varyasyon Parametresi: Varyasyonun neye göre yapıldığını belirtir. Ürün çeşidine göre renk, boyut ya da hem renk hem boyut olabilir.
• Seçtiğiniz varyasyon parametresine göre daha sonra sağ taraftaki alanlarda, ilgili renk veya boyut kolonlarını da doldurmanız gerekmektedir.

4. Envanter Şablonunu Yüklemek

Dosyayı doldurduktan sonra isterseniz “Dosyamı Kontrol Et” kısmından önce bir sorun var mı diye bakabilirsiniz. Bunun için dosyanızı 1. adım ekranındaki “Choose File” kısmından seçmeniz ve “Dosyamı Kontrol Et” butonuna basmanız yeterlidir. Kısa bir işlem süresinden sonra sistem dosyanızı kontrol eder ve hata alıp almayacağınız ile ilgili size önceden bilgi verir. “E-posta Uyarısı” kısmında vereceğiniz mail adresinize, işlemin tamamlandığı bilgisi ve özeti gönderilecektir.

Tercihinize göre dosyanızı kontrol ettikten sonra ya da direkt olarak 2. adımda yer alan “Dosyanızı Yükleyin” kısmına yükleyebilirsiniz. Burası, esas envanter şablonunuzu ürün listelemesi için yükleyeceğiniz kısımdır. Yine aynı şekilde “E-posta Uyarısı” kısmına mail adresinizi yazdığınızda işlemin tamamlandığı bilgisi ve özeti gönderilecektir. Her iki işlemde de “Dosya Türü”, “KMVD Olmayan Kategoriler için Envanter Dosyaları” olarak kalmalıdır.

5. Yükleme Kontrolü Yapmak

Yüklemenizi gerçekleştirdikten sonra durumunu “Yükleme Durumunu İnceleyin” başlığından takip edebilirsiniz. Burada
dosyanın işlemesinin tamamlanıp tamamlanmadığı ya da kaç ürünün işlenip kaç ürünün hata aldığı bilgisi verilir. İşlem raporu yine excel olarak durum özetinin hemen yanında yer alır ve “İşlem Raporunu indir” diyerek ulaşılır. İşlem raporunda hangi ürünler başarıyla yüklendi ya da hangi ürünlerde hangi hatalar ile karşılaşıldı bulabilirsiniz. Hata ile karşılaştığınız ürünlerde, raporda yapılan tespite göre bu hatayı envanter dosyanızda düzeltip tekrar yükleme yapmanız gerekir.

Ürünlerini yükledikten sonra kısa bir işlem süresi gerekmektedir. Sonrasında ürünlerinizi ana sayfadaki “Envanter” bölümü altında yer alan “Envanter Yönetimi” sekmesinde görebilirsiniz. Durum bilgisi “Aktif” ise ürün listelemesi başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir. “Eksik” yazıyorsa eksik bir bilgi mevcuttur ve
envanter dosyası ya da ürünün yanındaki “Düzenle” butonu
aracılığıyla tamamlanmalıdır. “Gizli” yazıyorsa görsel eksiği
bulunmaktadır. Ürün yüklemesinde bilgiler teker teker geldiğinden, işlem süresinin tamamlanması için bir süre beklenmeli, sonrasında eksikler tespit edilerek düzeltme yapılmalıdır. Ürün yüklemesi gerçekleştikten sonra Envanter Yönetimi sayfasından ürünlerinizin her bilgisinin eksiksiz ve doğru listelenmiş olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.

#3: AMAZON TÜRKİYE’DE ENTEGRASYON ARACILIĞIYLA ÜRÜN LİSTELEME

  1. Seller Central üst menüsünde yer alan Uygulamalar ve Hizmetler menüsünden, Uygulamaları Keşfedin adımına gidin.
  2. Marketplace Appstore ekranında entegrasyon firmanızı arayın veya kategoriler içinden seçim yaparak ilerleyin. Bu adımda entegrasyon firmanızı bulamadıysanız alternatif yetkilendirme işlemi için 7. adıma geçin.
  3. Entegrasyon firmanızın uygulamasına giderek sağ sütunda bulunan Şimdi Yetkilendir butonuna tıklayın.
  4. Seçtiğiniz entegrasyon firmasının geliştirici bilgileri formda yer alacaktır, kontrol ederek bir sonraki adıma geçin.
  5. Entegrasyon firmanızın satıcı hesabınız adına işlem yapabilmesi için Lisans ve Kullanım Sözleşmeleri’ni okuyun ve onaylayın.
  6. Yetkilendirme işlemi için verilen Satıcı Kimliği ve MWS Yetkilendirme Kodu bilgilerini entegrasyon panelinde ilgili alanlara girin veya geliştirici firmanız ile paylaşın.
    Not: Bu adımda “Bu geliştirici şu anda yeni yetkilendirmeler için uygun değil.” hatası alırsanız lütfen, Seller Central üzerinden bir destek talebi oluşturun ve hata mesajını talep içinde paylaşın. Yetkilendirme işleminiz tamamlandı, entegrasyon firmanıza test ve aktarım işlemlerinin başlaması için bilgi verebilirsiniz. Bu adımı sadece entegrasyon firmanızı Appstore içinde bulamadığınız durumda uygulayın. (Bkz. Adım 2)
  7. Seller Central sağ üst menüsünden Ayarlar ekranı altında Kullanıcı İzinleri adımına gidin.
  8. Kullanıcı İzinleri ekranında Üçüncü taraf geliştirici ve uygulamalar sekmesine gidin. Bu adımı sadece entegrasyon firmanızı Appstore içinde bulamadığınız durumda uygulayın. (Bkz. Adım 2)
  9. Uygulama Yönetimi alanından Yeni geliştiriciye yetki ver seçeneğine tıklayın.
  10. Entegrasyon firmanızdan aldığınız Geliştirici Adı ve Geliştirici Kimliği bilgilerini yetkilendirme ekranında ilgili alanlara girin.
    Not: Bu adımı sadece entegrasyon firmanızı Appstore içinde bulamadığınız durumda uygulayın. (Bkz. Adım 2)
  11. Entegrasyon firmanızın satıcı hesabınız adına işlem yapabilmesi için Lisans ve Kullanım Sözleşmeleri’ni okuyun ve onaylayın.
    Not: Yetkilendirme işleminiz 1 yıl süre ile geçerlidir. Yetkilendirme süreniz bitmeden önce, satıcı hesabınıza kayıtlı e-posta adresinize bir hatırlatma e-postası alırsınız. Süresi dolan yetkilendirme işlemlerini Seller Central Uygulama Yönetimi ekranından yenileyebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

Makale boyunca Amazon’un felsefesinden Amazon Türkiye’de satış yapmanın avantajları ve dezavantajlarına; Amazon Türkiye’nin çok satan kategorilerinden ürün ekleme yöntemlerine kadar olabildiğince detaylı içerik hazırladık. Çok daha fazlasına, yakın zamanda yayınlanacak olan e-kitaptan erişiyor olacaksınız. Takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares